Ειδικό Δικαστήριο: Δύο χρόνια φυλάκιση στον Νίκο Παππά

Ομόφωνα ένοχος, επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή. Χρηματική ποινή στον Χρ. Καλογρίτσα. Ν. Παππάς: Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικό Δικαστήριο: Δύο χρόνια φυλάκιση στον Νίκο Παππά

Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ, ενώ απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Oμόφωνα το Δικαστήριο διαβίβασε στον εισαγγελέα την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τα περαιτέρω.

Νωρίτερα η πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα είχε ανακοινώσει ότι ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς  κρίθηκε ένοχος για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως. Επίσης ένοχος κρίθηκε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου.

Στη σημερινή δίκη ήταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή (που είχε εισηγηθεί την αθωότητα των δύο κατηγορουμένων) ήταν ασθενής. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου πρότεινε την επιβολή της ποινής φυλάκισης ενός έτους στον κ. Παππά και έξι μηνών στον Χρ. Καλογρίτσα.

Ν. Παππάς: Ο ελληνικός λαός με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS. Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειές του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο», υποστηρίζει ο Ν. Παππάς.

«Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους "γαλάζιους κοριούς" και τις "γαλάζιες ακρίδες".

Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξή μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δεν θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».

Γιάννης Ματζουράνης: Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται, κερδίζεται

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου, ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Γιάννης Ματζουράνης, δήλωσε: «Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

  • Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.
  • Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Ακολούθως ο έτερος συνήγορος του Νίκου Παππά Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Σε μια εποχή που στη συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από τη δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».

Ο έτερος συνήγορος του κ. Παππά, Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε: «Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητά της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτή την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα Γιάννης Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος δήλωσαν: «Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ό,τι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστο Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι πράγματι έλεγε την αλήθεια».

Δεν αιτείται ελαφρυντικών

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ενοχής ο Νίκος Παππάς, μέσω των συνηγόρων του, δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών, γιατί δεν νιώθει ένοχος.

«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δεν νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών», αναφέρει η δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v