Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αναστολή πλειστηριασμών, 120 δόσεις, κούρεμα βασικής οφειλής

Ο Άρειος Πάγος απεφάνθη βάσει του νομικού πλαισίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι του ν.2015. Πίεση για μπλόκο στους πλειστηριασμού με ΠΝΠ μέχρις τις εκλογές. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Επανακατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για πρώτη κατοικία.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναστολή πλειστηριασμών, 120 δόσεις, κούρεμα βασικής οφειλής

Ο Άρειος Πάγος έκρινε επί του πλαισίου που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη σύνδεση “Ηρακλή” – νόμου 3156/2003, συνεπώς συνιστά “σπέκουλα” το επιχείρημα ότι για την εξέλιξη φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το επιχείρημα προβάλλει με ένταση η Κουμουνδούρου, εκτιμώντας ότι “οι μάσκες θα πέσουν” όταν (ή εάν) η κυβέρνηση δεχτεί να γίνει συζήτηση στη Βουλή για να μπει φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές.

Αυτή την πρόταση, δηλαδή αναστολή των πλειστηριασμών μέσω ΠΝΠ, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, σε μια κίνηση ισχυρής πίεσης στην κυβέρνηση μεσούσης, ουσιαστικά, της προεκλογικής περιόδου. Mε τη δέσμευση, παράλληλα, ότι μετά τις εκλογές το θεσμικό πλαίσιο για πλειστηριασμούς-πρώτη κατοικία-χρέη στο δημόσιο θα επαναξεταστεί συνολικά από τη νέα προοδευτική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

  • Επί κυβέρνησης Τσίπρα υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό της νόμο κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών.
  • Ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
  • Τον Ιούλιο του 2020, τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον Ιούλιο του 2021 κατέθεσε τροπολογίες ζητώντας διεύρυνση των κριτηρίων για υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών και για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας. “Όλες οι τροπολογίες μας απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ”, λένε.
  • Η κυβέρνηση συνέδεσε τον “Ηρακλή”, με τον οποίο γίνονται οι μεταβιβάσεις των δανείων από τράπεζες σε funds, με τον νόμο 3156/2003 περί τιτλοποιήσεων, που προβλέπει ότι τα funds δεν φορολογούνται και δεν υποχρεώνονται σε καμία πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες. Επί αυτού του πλαισίου έκρινε ο Άρειος Πάγος.
  • Η σύνδεση του “Ηρακλή” με τον νόμο του 2003 όχι μόνο οδηγεί σε γενικευμένους πλειστηριασμούς και πρώτης κατοικίας, αλλά στερεί περί τα 50 δισ. φορολογικά έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο.
  • Ο ν. 4354/2015 για πωλήσεις δανείων που επικαλείται η κυβέρνηση για αντιπερισπασμό: 1) Δεν αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς καθ’ όλη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της, 2) Προβλέπει φορολόγηση των ενεργειών των funds και υποχρέωσή τους για πρόταση ρύθμισης προς τους οφειλέτες.
  • Από τις απαντήσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τους πλειστηριασμούς.

Αναστολή, 120 δόσεις, “κούρεμα”

Όσον αφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (που παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον κ.Τσίπρα στο πλαίσιο της ΔΕΘ), οι ίδιες πηγές αναφέρουν: Ο κ. Μητσοτάκης να υπογράψει άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αναστολή κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ. Στη θέση του, θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών – προς το Δημόσιο και τις τράπεζες - με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες και funds), με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα λειτουργούν ασύδοτα.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τροπολογία για πρώτη κατοικία

Την δική του τροπολογία για τους πλειστηριασμούς επανακατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή χθες το βράδυ. Όπως σημειώνεται στο κείμενο:

  • Επαναφέρεται η προστασία της κύριας κατοικίας, όπως κατά βάση προβλεπόταν κατά το χρόνο που έληξε η προστασία της. Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής μπορεί να σώσει την κατοικία του, ρυθμίζοντας οφειλές μέχρι το ύψος της αξίας της. Έτσι, η προστασία της κατοικίας κατοχυρώνεται κατά τρόπο που δεν ζημιώνει τους πιστωτές.
  • Συγχρόνως, όμως, για την περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλλει τη δόση του, ρυθμίζεται, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα συνεισφοράς του Δημοσίου.
  • Προστατεύεται για τον αγρότη, με αντίστοιχους όρους, όση έκταση αγρών είναι αναγκαία για να εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του και να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες.
  • Ορίζεται η κατοχύρωση του δικαιώματος του οφειλέτη στην αγορά του δανείου, η σημασία της οποίας έχει αναδειχθεί πλέον κατά τρόπο εμφαντικό, τόσο για την προστασία των οφειλετών όσο τελικά και της περιουσίας των ίδιων των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v