Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζέφρι Πάιατ: Ζωτικής σημασίας η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία

«Έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ εννέα χρόνια στην Ουκρανία και την Ελλάδα, έχω άμεση εικόνα της ηγεσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και προσωπικά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η υποστήριξή του ήταν ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία», τόνισε.

Τζέφρι Πάιατ: Ζωτικής σημασίας η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία

Με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε η ετήσια διάλεξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες που διοργάνωσε το «Saint Andrews Freedom Forum» στο Κογκρέσο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του νομικού Ανδρέα Ακαρά σε συνεργασία με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη, που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια με στόχο να αναδείξει τον συνεχιζόμενο αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και τα πλήρη δικαιώματα που αναλογούν στον πνευματικό ηγέτη 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως.

Μεταξύ άλλων, η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τη νομική υπόσταση του Πατριαρχείου και κρατά κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Και ενώ η φετινή συζήτηση ανέδειξε τον πνευματικό αλλά και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παράλληλα εξέφρασε αλληλεγγύη προς τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, καθώς το Saint Andrews Freedom Forum έκανε έκκληση στον ελληνισμό της Ουάσιγκτον για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας.

Ομιλητής ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε ότι «έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ εννέα χρόνια στην Ουκρανία και την Ελλάδα, έχω άμεση εικόνα της ηγεσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και προσωπικά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η υποστήριξή του ήταν ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία», τόνισε. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που είχε με τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος, Εμμανουήλ, και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής της Ουάσιγκτον έναντι της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Το 2018, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παραχώρησε αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως έχει πράξει στο παρελθόν και για μια σειρά από άλλες εκκλησίες. Παρόλο που σύμφωνα με την ορθόδοξη τάξη και τους εκκλησιαστικούς κανόνες η παραχώρηση αυτοκεφαλίας αποτελεί ένα αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε την μήνιν της ρωσικής πλευράς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η πρέσβης της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, Oksana Markarova, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Όπως σημείωσε, αυτή η πολιτική τυγχάνει διακομματικής στήριξης που επιβεβαιώθηκε και στην ετήσια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ολομέλεια του Κογκρέσου την προηγούμενη ημέρα. Μάλιστα, υπενθύμισε και τη σύνδεση του Άγιου Ανδρέα με την Ουκρανία, καθώς στο Κίεβο δεσπόζει η ομώνυμη εκκλησία. «Πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για χάρη όλων όσοι πιστεύουν στην ελευθερία και τη δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τόνισε την αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, τονίζοντας ότι «είμαστε όλοι Ουκρανοί μέχρι να απελευθερωθεί και η τελευταία σπιθαμή ουκρανικού εδάφους».

Εκ της θέσεως του ως αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις του καιρού μας βρίσκονται στον άξονα της ενέργειας και του κλίματος, αλλά μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στις δημοκρατικές ελευθερίες. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι πρέπει να ηττηθεί η στρατηγική της εργαλειοποίησης της ενέργειας από την πλευρά του Βλαντίμιρ Πούτιν και δεσμεύτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και η επίτιμη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία αναφέρθηκε στην υποστήριξη που δίνουν όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι Ευρωπαίοι στην Ουκρανία, σημειώνοντας την υποδοχή ήρωα που επεφύλαξε το Βρετανικό Κοινοβούλιο στον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v