Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας, σκληρή κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα

Είπαν «όχι» 156 βουλευτές. Σκληρή αντιπαράθεση στη συζήτηση. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ, είναι ένοχος», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Χρ. Ράμμου, που τα ξέρατε;» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Οι θέσεις των κομμάτων.

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας, σκληρή κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα

Οπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ο Ανδρέας Πάτσης).

Οι βουλευτές που ψήφισαν με επιστολική ψήφο ήταν 40. Αναλυτικά:

  • 12 από ΝΔ (ανάμεσά τους οι κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς)
  • 10 από ΣΥΡΙΖΑ
  • 7 από ΠΑΣΟΚ
  • 2 από ΚΚΕ
  • 3 από Ελληνική Λύση
  • 4 από ΜέΡΑ25
  • 2 από ανεξάρτητους

Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του Μ. Κατρίνη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Να σημειωθεί ότι ο Κ. Βελόπουλος μίλησε χθες, ενώ τοποθετήθηκε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης με δήλωσή του από την Κούβα που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ, είναι ένοχος

Με τη φράση «να θυμάστε ότι ο Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει σε 6 χρόνια συμβάσεις €8 δισ., με σημερινές τιμές, ενώ εσείς έχετε υπογράψει σε τρεισήμισι χρόνια €14 δισ.», ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε, εμμέσως πλην σαφώς, στον πρωθυπουργό ότι θα αναζητηθούν (και) ποινικές ευθύνες για τα εξοπλιστικά, εάν οι εκλογές αναδείξουν προοδευτική κυβέρνηση. «Θα ερευνήσουμε μία μία όλες τις συμβάσεις και τις ροές του χρήματος», πρόσθεσε.

«Κύριε Μητσοτάκη, κατηγορούμενος είστε σήμερα, όχι κατήγορος», είπε, κατά την ομιλία του λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Επικράτησε μάλιστα ένταση στην αίθουσα όταν, αναφερόμενος στη δικαιολογία του πρωθυπουργού (μετά τις πρώτες αποκαλύψεις τον Αύγουστο) ότι δεν ήξερε για τις παρακολουθήσεις, είπε: «Ακόμα και αν ισχύει αυτό, αν δεχτούμε ότι ήταν μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας και δεν είχε ιδέα τι κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο ανιψιός του και ο εκλεκτός του διοικητής της ΕΥΠ…».

Η φράση προκάλεσε αντιδράσεις στα «γαλάζια» έδρανα, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να την αποσύρει, αλλά η απάντηση ήταν: «Δεν θα με λογοκρίνετε».

Στην πορεία της ομιλίας του μάλιστα τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ, είναι ένοχος».

Μητσοτάκης: Τοποθετήθηκα από την πρώτη στιγμή

«Τοποθετήθηκα από την πρώτη στιγμή για το θέμα των υποκλοπών. Οι απόψεις μου κρίνονται, αλλά εγώ δεν κρύβομαι και δεν έχω πάθει αφωνία. Εσείς δεν λέτε κουβέντα για τα λεφτά που φαίνεται πως κατέληγαν από τον κο Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Οι αποκαλύψεις έγιναν πρώτα με διαρροές στοιχείων σε δικά σας μέσα ενημέρωσης, ώστε να παρουσιαστούν ως δικαίωση των δικών σας ενεργειών», είπε αναφορικά με τις υποκλοπές.

Ενταση προκλήθηκε όταν ρώτησε αν ο φάκελος της ΑΔΑΕ περιείχε ονόματα. «Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν απόρρητο φάκελο αλλά το κάνατε φέιγ βολάν. Ρωτώ, υπήρχαν τα ονόματα στα οποία αναφερθήκατε σήμερα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο. Εγώ μπορώ να σας πω ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο Χρ. Ράμμος δεν υπήρχαν ονόματα. Εστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει;».

Τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε ότι η επιστολή του Χρ. Ράμμου απαντούσε σε επιστολή που του έστειλε ο ίδιος και η οποία είχε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα. Σχολίασε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «παίξουμε τις κουμπάρες» και τόνισε πως «είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι ο κος Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή του Χρ. Ράμμου δεν υπήρχαν ονόματα. Η επιστολή που μου έστειλε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ ήταν ίδια με αυτή που έστειλε σε εσάς και ονόματα δεν υπάρχουν.

Κατρίνης: Να ανατραπεί η παρακμή που απειλεί τη χώρα

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο. «Έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου. Αποτελούν παράγοντες θεσμικής εκτροπής», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Μίλησε για κυβέρνηση που «δεν υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και λειτουργεί με κυνικές μεθόδους συσκότισης και συγκάλυψης υπαρκτών σκανδάλων».

Πρόσθεσε πως «η αυτόνομη πορεία μας είναι στρατηγική επιλογή. Και καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, αφού δεν κατάφερε πρώτα να μας εξοντώσει, όπως επιχείρησε», υπογράμμισε.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Ν. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να αναμετρηθεί με τις βαρύτατες ευθύνες του για τη θεσμική εκτροπή, που έχει εκθέσει διεθνώς της χώρα μας»,

Κουτσούμπας: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θάβουν την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ

Οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε, πως τόσο εσείς της κυβέρνησης, όσο κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε ό,τι μπορούσατε για να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά στο "μαύρο σκοτάδι" η υπόθεση του ΚΚΕ» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και αναφέροντας πως «τα γεγονότα είναι πεισματάρικα» πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Στη συγκεκριμένη επιτροπή καταθέσαμε ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κόμμα μας είναι υπό παρακολούθηση από το 2016, ενώ θέσαμε στους εισαγγελείς, στα μέλη των ομάδων της ΑΔΑΕ και της Κρατικής Ασφάλειας που χειρίστηκαν την υπόθεση, συγκεκριμένα ερωτήματα.

«Λίγη ντροπή δεν βλάπτει αγαπητοί κύριοι και κυρίες και των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος…».

Γ. Βαρουφάκης: Πάταξη της ολιγαρχικής παρακρατικής εξουσίας

«Προφανώς το ΜέΡΑ25 ψηφίζουμε υπέρ της μομφής, της δυσπιστίας της Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε. Το ερώτημα, όμως, δεν ήταν απλά αυτό. Πώς μπορεί να υπάρξει μια παλλαϊκή μομφή εναντίον του ολιγαρχικού κατεστημένου το οποίο δημιουργεί Μητσοτάκηδες, αυτό είναι το ζήτημά μας», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε δήλωσή του από την Κούβα που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

«Δεν αρκεί να φύγει ο κ. Μητσοτάκης αν δεν υπάρξει μια πάταξη της ολιγαρχικής παρακρατικής εξουσίας, κάτι για το οποίο εμείς καταθέτουμε τη δική μας μομφή, ως ένα μικρό κόμμα. Μομφή στην ολιγαρχία, στις μυστικές της υπηρεσίες, στις ψευτοαγορές που λεηλατούν τον κόσμο και γι' αυτό χρειάζονται οι παρακολουθήσεις για να γίνεται το αλισβερίσι και το παιχνίδι της διανομής των προσόδων που βγαίνουν από το αίμα του ελληνικού λαού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v