Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δέσμευση για 13η σύνταξη, αναδρομικά και προσωπική διαφορά

Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους, περικοπές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Οι σημερινές αυξήσεις ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με 10% πληθωρισμό δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Τι απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τσίπρας: Δέσμευση για 13η σύνταξη, αναδρομικά και προσωπική διαφορά

Τις τρεις βασικές δεσμεύσεις για τις συντάξεις παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε σήμερα με συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω.

Μιλώντας μαζί τους, ανέδειξε τη διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που περιέκοψε τη 13η σύνταξη, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα τη διατηρήσει, αλλά ούτε έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως είπε, αθροιστικά οι περικοπές αυτές αγγίζουν ήδη τα 6,5 δισ. και έως τον Μάιο θα φτάσουν 7,5 δισ.

Παρέθεσε, δε, τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τους συνταξιούχους για:

  • επαναφορά της 13ης σύνταξης,
  • επιστροφή των αναδρομικών,
  • μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά.

Τα παραπάνω, όπως είπε, θα συνδυαστούν και με μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας που ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.

Πώς σας εξαπάτησε η κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς εξαπάτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους συνταξιούχους.
Μεταξύ άλλων, είπε:

Πρώτη εξαπάτηση: «Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, θεσμοθετήσαμε τη 13η σύνταξη έως συντάξεις 500 ευρώ και ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα από 70%, 50% έως και 30% για τις μεγαλύτερες συντάξεις για όλους τους υπόλοιπους.

Προεκλογικά μας είπαν ότι αυτή τη 13η, που τη λοιδόρησαν τότε, ότι θα την κρατήσουν. Όσο την είδατε εσείς το 2020, το 2021, το 2022, άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς.

Επί τρία συνεχόμενα χρόνια αθροιστικά οι συντάξεις αυτές δεν καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους κάθε άνοιξη, κάθε Πάσχα, όπως είχαμε ορίσει εμείς -θα μπορούσε να αλλάξει αυτό και να γίνει Χριστούγεννα-, αλλά δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Σύνολο, πάνω από 4 δισ. τώρα χρωστάει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, διότι δεν τήρησε την υπόσχεση να καταβάλει τη 13η σύνταξη. Και αν φτάσουμε μέχρι τέλος της θητείας, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, άλλη μία θα προστεθεί, τέσσερις συνεχόμενες συντάξεις, τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, δεν θα έχουν καταβληθεί.

Δεύτερη εξαπάτηση, τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Τα αναδρομικά είναι αυτά τα οποία η ίδια η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι παρανόμως κόπηκαν από τους συνταξιούχους σε κύριες συντάξεις, δώρα και επικουρικά από την κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2014. Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα, στην απόφαση του ΣτΕ. Είτε είμαστε ευνομούμενη πολιτεία και σεβόμαστε τους νόμους των δικαστηρίων είτε να μην έχουμε δικαστήρια. Δεν μπορεί οι αποφάσεις της δικαιοσύνης να είναι αλά καρτ.

Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Είπε αρχικά ότι εμείς δεν μπορούμε να τα δώσουμε, προσφύγετε στη δικαιοσύνη. Μόλις βγήκε ένα κύμα προσφυγών, βγήκε και κορόιδεψε τους συνταξιούχους λέγοντάς τους, μη στεναχωριέστε, θα τα δώσουμε τελικά σε όλους, είτε προσφύγετε είτε όχι.

Αποτέλεσμα είναι να έχουμε περίπου 300.000 προσφυγές και εντέλει, είπε ότι «θα τα δώσουμε μόνο σε όσους προσέφυγαν». Οι υπόλοιποι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα.

Ποια είναι τα αναδρομικά τελικά που δεν δόθηκαν; Είναι αυτά που αφορούν στα δώρα και στις επικουρικές. Και αυτά που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις, δόθηκαν κουτσουρεμένα γιατί υπερφορολογήθηκαν. 2,6 δισ. ευρώ τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε με το έτσι θέλω παρά την απόφαση του δικαστηρίου να μη δοθούν στους συνταξιούχους.

Να κάνουμε τη σούμα; 4 δισ. από τη 13η σύνταξη που δεν έχουν δώσει -μπορεί να ξεπεράσει τα 5 όταν ολοκληρωθεί ο τέταρτος χρόνος- και 2,5 δισ. τα αναδρομικά που δεν έχουν δοθεί, 6,5 -7,5 δισ. τον Μάιο- είναι τα χρήματα που έπρεπε να είχαν πάει στους συνταξιούχους και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην πάνε στους ανθρώπους του μόχθου, τους απόμαχους της δουλειάς, να μην πάνε, εξαπατώντας τους και προεκλογικά και καθ’ όλη τη διάρκεια των τρεισήμισι αυτών χρόνων που βιώνουμε σήμερα.

Οικονόμου: Εξαπάτηση των συνταξιούχων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου

«Ασέβεια και εξαπάτηση των συνταξιούχων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που πετσόκοψε τις συντάξεις, και οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και απόδοση των συντάξεων. Η Κυβέρνησή μας, αντίθετα, πέτυχε την εκκαθάριση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, τη γρήγορη πλήρη απόδοσή τους και ήδη περνάμε στο στάδιο αύξησης των συντάξεων», αναφέρει δήλωση-απάντηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τους συνταξιούχους.

«Αυτό είναι έμπρακτος σεβασμός και αναγνώριση προς τον συνταξιούχο. Ο κ. Τσίπρας, με την τακτική να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, έχει την εντύπωση ότι μπορεί να ξαναξεγελάσει τους συνταξιούχους. Υπερτιμώντας τον εαυτό του υποτιμά τους πολίτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v