Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι υπουργοί και βουλευτές θα βρεθούν στην κηδεία του τ. βασιλιά

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Αρκετά τα «κλειστά στόματα» και οι προβληματισμοί έως και την ύστατη ώρα. Μητσοτάκης: «Όχι αφορμές για νέους διχασμούς».

Ποιοι υπουργοί και βουλευτές θα βρεθούν στην κηδεία του τ. βασιλιά

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα απαγορευτικό στους υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να παραστούν στην κηδεία του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου, τουλάχιστον δημοσίως δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να βρεθούν στη Μητρόπολη Αθηνών. Κάποιοι εξετάζουν τη στάση τους έως και την ύστατη ώρα, περιμένοντας ίσως να δουν τι πρόκειται να πράξουν άλλα στελέχη, με τη μεγαλύτερη κινητικότητα να παρατηρείται στη δεξιά εσωκομματική πτέρυγα.

Πιο ηχηρή παρουσία, ως φαίνεται, θα είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία, αναμένεται να βρεθεί στο παρεκκλήσι Αγίου Ελευθερίου. Στην ταφή που θα ακολουθήσει στο Τατόι ο κ. Σαμαράς δεν σκοπεύει να πάει, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά τον πιο στενό κύκλο του εκλιπόντος.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν στη νεκρώσιμη ακολουθία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σε επίπεδο υπουργών, το παρών θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πιθανόν, αν και δεν είχε καταλήξει στην οριστική του απόφαση έως χθες, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απουσιάζει στο εξωτερικό (Κουβέιτ) και θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου.

Την απόφασή του να μεταβεί στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας ανακοίνωσε χθες με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής βόρειου τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος. «Σε ανθρώπινο επίπεδο, η τιμή προς τους νεκρούς είναι για εμάς τους Έλληνες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, των αξιών και παραδόσεών μας. Από αυτή την αμιγώς ανθρώπινη πλευρά προτίθεμαι να παραστώ αύριο (σήμερα) στη Μητρόπολη», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν είναι «θιασώτης της μοναρχίας, που είναι άλλωστε ένα ερμητικά κλειστό κεφάλαιο της ιστορίας μας».

«Ταραγμένες στιγμές»

Στην κηδεία του τ. βασιλιά θα βρίσκονται επίσης η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βαφτιστήρα του εκλιπόντος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ίσως ο συνάδελφός του της Λάρισας Χρήστος Κέλλας.

Εκεί θα είναι επίσης ο περιφερειάρχης Αθηνών και γαλάζιο στέλεχος Γιώργος Πατούλης, με τη θεσμική του ιδιότητα.

Για τον τέως βασιλιά ερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», σημειώνοντας πως ο Κωνσταντίνος «σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.  Με τον θάνατό του γράφεται σε ανθρώπινο επίπεδο ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που αφορούσε στο πολιτειακό ζήτημα και έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με το δημοψήφισμα του 1974». Η Δημοκρατία μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, «έχει πολύ στέρεα θεμέλια και δεν νιώθει καμία απολύτως απειλή. Δεν θα έπρεπε όμως να δοθούν αφορμές για νέους διχασμούς. Άλλωστε και ο ίδιος τήρησε διακριτική στάση όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης». Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την οικογένεια του εκλιπόντος, ώστε να αποδοθούν οι τιμές που πρέπει και να ταφεί στον τόπο όπου επιθυμούσε. «Για τα υπόλοιπα τον λόγο έχει η Ιστορία», κατέληξε.

Ο κ. Μητσοτάκης το μεσημέρι, την ώρα που θα γίνεται η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά στη Μητρόπολη, θα προεδρεύει σύσκεψης για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v