Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Λερωμένες φωλιές» ψάχνουν εκλογικό σωσίβιο

Πώς ερμηνεύει η Κουμουνδούρου τη σπουδή της Χ. Τρικούπη να υιοθετήσει την καταγγελία της γραμματέως του Χ. Καλογρίτσα. Η προσωπική αναφορά στον δικηγόρο του επιχειρηματία, Α. Λοβέρδο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Λερωμένες φωλιές» ψάχνουν εκλογικό σωσίβιο

Η “έκρηξη” του νομικού κόσμου για τη γνωμάτευση Ντογιάκου, οι νέες αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με ερωτήματα, πλέον, για διαφθορά και η ταραχή που προκαλεί στο Μαξίμου η συμπεριφορά “γαλάζιων” παραγόντων εν όψει της αυριανής κηδείας του τέως βασιλέως, φέρνουν την αντιπολίτευση μπροστά σε νέα δεδομένα, με τμήμα της να δείχνει σημάδια πολιτικού vertigo.

Η τελευταία επισήμανση αφορά στον τρόπο με τον οποίον αντέδρασε η Χαριλάου Τρικούπη στην μαρτυρία της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζεται ο Νίκος Παππάς (με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) σύμφωνα με την οποία “έφευγαν σακούλες με λεφτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ” προκειμένου να ευνοηθεί ο επίδοξος καναλάρχης.

Σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υιοθέτησε την μαρτυρία, μιλώντας για “καταγγελία περί ύπαρξης σκοτεινών συναλλαγών με διαδρομές μαύρου χρήματος που συνέδεσαν την περίοδο 2015-19 του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικούς κύκλους”. Καταλήγοντας μάλιστα στην επισήμανση: “Η λογοδοσία και η διαφάνεια είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς”.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψαν στη γνωστή ρήση “εκεί που μας χρωστάγανε κ.λπ.”, παρατηρώντας ότι στη Χ. Τρικούπη εμφανίστηκαν πανέτοιμοι να σχολιάσουν την εν λόγω μαρτυρία “ενώ σε άλλες υποθέσεις, όπως η γνωμάτευση Ντογιάκου, χρειάστηκαν πάνω από 24 ώρες για να τοποθετηθεί ο κ. Ανδρουλάκης”.

Για πρώτη φορά δε, εδώ και πολλούς μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηλίτευσε και επισήμως αυτή τη στάση: “Την άμεση υιοθέτηση της συκοφαντίας από τη ΝΔ την αναμέναμε. Άλλωστε ο κ. Λοβέρδος που την εκμαίευσε είναι ως γνωστόν, όπως και η κ. Καϊλή, πιο κοντά στη ΝΔ παρά στο κόμμα του. Την άθλια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν αναμέναμε. Λίγη αιδώς δε θα έβλαπτε…”, ήταν το υστερόγραφο στην ανακοίνωση για όσα είπε η μάρτυρας.

Η προσωπική αναφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο οφείλεται στο γεγονός ότι είναι δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα και, επομένως, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν βέβαιο ότι υπήρξε συνεννόηση του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εκλογές και «ίσες αποστάσεις»

Η Κουμουδούρου δίνει τις εξής ερμηνείες στην εν λόγω πολιτική στάση της Χ.Τρικούπη:

  • Αποτελεί “εκλογικό τακτικισμό”, προκειμένου να συντηρήσει το αφήγημα των “ίσων αποστάσεων” και να αποδυναμώσει το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι δυνάμει κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Προσπαθεί να πάρει ανάσα από τις “γκρίζες και μαύρες” υποθέσεις διαφθοράς δικών του στελεχών, τόσο κατά το κυβερνητικό παρελθόν του όσο και τώρα, με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Qatargate και την προφυλάκισή της.

Εν προκειμένω, αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πώς όταν “έσκασε” το σκάνδαλο με την κ.Καϊλή “δεν το χρεώσαμε στο κόμμα της, αντιθέτως παρατηρήσαμε ότι έπρεπε να την είχαν διαγράψει νωρίτερα αφού την χαρακτήρισαν ‘Δούρειο Ίππο της ΝΔ’”.

Όπως προσθέτουν δε, “το αφήγημα ΄όλοι ίδιοι είναι’ αποτελεί σωσίβιο τόσο για τη ΝΔ όσο και για τη Χ. Τρικούπη”. Έχασε τη πρωτοβουλία των κινήσεων στις εξελίξεις περί τις υποκλοπές, δεδομένου ότι, όπως σημειώθηκε, ο κ. Ανδρουλάκης υποδέχθηκε με αμηχανία τη γνωμάτευση Ντογιάκου και τοποθετήθηκε δημοσίως την επομένη, αφού είχαν εκδηλωθεί οι σφοδρές αντιδράσεις από τον Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. με το “ελάτε να με συλλάβετε” προς τον Ισίδωρο Ντογιάκο) και από τους πρώτους νομικούς και συνταγματολόγους.

Ερωτήματα και νομική αντεπίθεση από τον Ν. Παππά

Το τελευταίο 24ωρο πάντως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν επανήλθε στο θέμα της μαρτυρίας της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα. Η υπόθεση άλλωστε πήρε άλλη τροπή μετά την απόφαση του κ. Παππά να καταθέσει μήνυση και αγωγές εναντίον της μάρτυρως προκειμένου να αποδείξει την καταγγελία της, αλλά και κατά όσων την υιοθέτησαν. Επί της ουσίας της καταγγελίας όσο ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κόμμα του θέτουν τα ερωτήματα:

  • Πώς γίνεται να λένε από τη μια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε λεφτά στον κ. Καλογρίτσα ώστε να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και, από την άλλη, ότι ο κ. Καλογρίτσας “έστελνε με σακούλες λεφτά” στον ΣΥΡΙΖΑ; “Του δίναμε λεφτά και μας τα επέστρεφε;”, ρωτούν.
  • Αφού ο κ.Καλογρίτσας “έστελνε λεφτά’ στον ΣΥΡΙΖΑ τότε γιατί κόπηκε στον διαγωνισμό και δεν πήρε τηλεοπτική άδεια;

Ο κ. Παππάς μάλιστα “σηκώνει” ακόμα περισσότερο το θέμα: όπως γνωστοποίησε χθες, πέραν της μήνυσης που καταθέτει στην γραμματέα του κ. Καλογρίτσα, θα αποστείλει αύριο εξώδικο στα μέσα ενημέρωσης “που δεν είδαν, δεν άκουσαν τι είπαν η πρόεδρος του δικαστηρίου και ο κ. Λοβέρδος, βουλευτής ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και συνήγορος του κ. Καλογρίτσα”.

Εξηγώντας ότι “μπορεί να μην έγινε αναφορά στο όνομά μου, όπως είπαν οι παραπάνω, αλλά κάποια ΜΜΕ κάνουν σαν να έγινε”, καθώς τον ανέφεραν ονομαστικά (σ.σ. για τις “σακούλες με τα χρήματα”). Διευκρίνισε δε, ότι εάν δεν υπάρξουν επανορθώσεις θα καταθέσει και αγωγές, ενώ τα “όχι εξοντωτικά ποσά” που θα διεκδικήσει θα δοθούν “σε δομές υποστήριξης ατόμων με αναπηρία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v