Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ασπίδα προστασίας στην ΑΔΑΕ και το σενάριο της «επόμενης ημέρας»

Το κοινό κείμενο των 16 καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου και η απόφαση του ΔΣΑ που «μούδιασαν» το Μαξίμου. Η προειδοποίηση Βενιζέλου για «διεθνή διασυρμό της χώρας», η έλευση στην Αθήνα της επιτροπής LIBE και το ευρωπόρισμα της PEGA.

Η ασπίδα προστασίας στην ΑΔΑΕ και το σενάριο της «επόμενης ημέρας»

Και τώρα, τι; Το ερώτημα τίθεται από τον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας, μετά την απομόνωση, όπως επισημαίνουν, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και της κυβέρνησης.

Η πιθανότερη απάντηση που δίνεται από την αντιπολίτευση (αλλά και από νομικούς) είναι «να μπει στο συρτάρι» η γνωμάτευση του κ. Ντογιάκου και να μην παρεμποδιστεί η έρευνα της ΑΔΑΕ. Δηλαδή να επιτραπεί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να δώσουν στοιχεία για τις «νόμιμες επισυνδέσεις» που έκανε η ΕΥΠ.

Τη χαριστική βολή σε κυβέρνηση και εισαγγελέα έδωσε το κοινό κείμενο που υπέγραψαν 16 κορυφαίοι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου (σ.σ. με τις υπογραφές να αυξάνονται στην πορεία) εναντίον της γνωμάτευσης του κ. Ντογιάκου.

Πρόκειται για κίνηση που χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» και προκάλεσε «μούδιασμα» στο Μαξίμου, αφού του αχρήστευσε την κατηγορία ότι «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ‘τραμπισμός α λα γκρέκα του Αλέξη Τσίπρα», επειδή πρώτος αντέδρασε δημόσια και δυναμικά στη γνωμάτευση.

Aσπίδα προστασίας στην Ανεξάρτητη Αρχή ύψωσε, παράλληλα, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς μετά από έκτακτη συνεδρίαση χθες απεφάνθη: «Καμία κρατική αρχή δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της με βάση τις διατάξεις του εκτελεστικού του Συντάγματος ν. 3115/2003, που περιλαμβάνουν και την ελεγκτική αρμοδιότητα της Αρχής επί τηλεπικοινωνιακών παρόχων».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δε, πέραν της προσωπικής του τοποθέτησης προχθές και της συνυπογραφής στο κείμενο των 16 Συνταγματολόγων, «ξαναχτύπησε» χθες χρησιμοποιώντας, αυτή τη φορά, πιο αυστηρούς τόνους καθώς προειδοποίησε με διεθνή διασυρμό της χώρας.

«Το πρώτο, λοιπόν, είναι εάν τις ανεξάρτητες αρχές που προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά ανεξάρτητες αρχές προβλέπει και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να έρθει ο εθνικός νομοθέτης ο κοινός και να τις ευνουχίσει, να περιορίσει τις ελεγκτικές αρμοδιότητές του, να τις διαπλάσει όπως νομίζει. Η απάντηση είναι όχι, διότι δεν ερμηνεύεται το Σύνταγμα με βάση το νόμο, αλλά ο νόμος με βάση το Σύνταγμα και άλλους υπερέχοντες κανόνες, όπως είναι το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά πρωτίστως το Σύνταγμα», τόνισε (στα Παραπολιτικά 90,1).

Ετοιμάζεται το ευρωπόρισμα για τις υποκλοπές

Να σημειωθεί ότι μέσα στον Μάρτιο θα έλθει στην Αθήνα η επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ελέγχει τις χώρες-μέλη αν τηρούν το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η άφιξή της αφορά πέντε σημαντικά ζητήματα, με πρώτο αυτό των υποκλοπών (τα άλλα τέσσερα είναι: η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η ελευθερία του Τύπου, η διαφθορά και οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών).

Αναμένεται μάλιστα να συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές (PEGA), η οποία, όπως φάνηκε από το προσχέδιο, είναι αρκούντως επικριτική για την κυβέρνηση.

Πέραν τούτων, όπως αναφέραμε χθες, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κουλογλου έφεραν το θέμα της γνωμάτευσης Ντογιάκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Κομισιόν, αντίστοιχα, δίνοντας ήδη την ευρωπαϊκή διάσταση στην υπόθεση.

Δεν βρίσκει αυξημένη πλειοψηφία

Η απομόνωση της κυβέρνησης φάνηκε χθες και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής: προς επιβεβαίωση των πληροφοριών μας, η ΝΔ δεν έθεσε καν θέμα αντικατάστασης τριών τακτικών και τεσσάρων αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία έχει λήξει… από τον περσινό Μάρτιο.

Η κυβερνητική σιωπή οφείλεται στην αδυναμία της να εξασφαλίσει την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται ώστε να ορισθούν νέα μέλη στην ΑΔΑΕ, καθώς δεν κατάφερε να πείσει την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο ίδιος μάλιστα διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που θα δώσει θετική ψήφο, δεδομένου ότι έχουν ταχθεί ήδη αρνητικά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ - ΚΚΕ - ΜέΡΑ25.

Η αντιπολίτευση αποδίδει την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει τώρα, σε αυτό το timing, στην αντικατάσταση των 3+4 μελών της ΑΔΑΕ, στην προσπάθεια «περικύκλωσης» του προέδρου της Αρχής Χρήστου Ράμμου, ώστε να μην μπορεί να πετυχαίνει πλειοψηφία και να υποχρεωθεί σε παραίτηση.
«Πριν κορυφωθεί η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κίνησε διαδικασία ορισμού νέων μελών, το κάνει τώρα και ο λόγος είναι προφανής», επισημαίνουν πηγές από όλα τα κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v