Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τελεστεί την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση η οικογένειά του.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών.

Το πλαίσιο αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Tα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν εκείνος που ανακοίνωσε στα παιδιά του τέως βασιλιά την απόφαση της κυβέρνησης να γίνει η κηδεία χωρίς τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 η απάντησή τους ήταν ευγενική, ωστόσο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους δηλώνοντας ότι η απόφαση είναι λάθος. Παρ' όλα αυτά την αποδέχθηκαν και αποχώρησαν από το Μαξίμου. Ο κ. Γεραπετρίτης τους ζήτησε μάλιστα να συμβάλλουν και εκείνοι, προκειμένου να μην πάρει πολιτικό χαρακτήρα αυτή η κηδεία, να μην υπάρχουν δράσεις που θα φέρουν αντιδράσεις. Δηλαδή, να κυλήσουν όλα ομαλά.

Οι λόγοι που δεν έγινε δεκτό το αίτημα της οικογένειας

Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έγινε σύσκεψη στελεχών στο Μαξίμου, στην οποία δεν διαφώνησε κανείς και ο λόγος είναι ότι στη δεκαετή βασιλεία του, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε μελανές στιγμές, τις οποίες η κυβέρνηση δεν ήθελε να νομιμοποιήσει, αποδίδοντάς του τιμές αρχηγού κράτους.

Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε ότι δεν θα υπάρξει τριήμερο ή διήμερο λαϊκό προσκύνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται μια συζήτηση να πραγματοποιηθεί, εάν φυσικά το επιθυμεί και η οικογένεια, προσκύνημα λίγων ωρών, το πρωί της ίδιας μέρας, πιθανότατα στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, δίπλα στην Μητρόπολη της Αθήνας.

Χωρίς «απαγορευτικό» η κηδεία

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δεν θα υπάρξει «απαγορευτικό» για την κηδεία, δηλαδή όποιος υπουργός ή βουλευτής θελήσει να πάει, μπορεί να το κάνει. Τέλος, σημειώνεται πως επειδή υπήρξαν αναρτήσεις στελεχών της ΝΔ που ελαφρώς διαφοροποιήθηκαν από την γραμμή της κυβέρνησης, έγινε πολύ νωρίς το πρωί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να «προλάβει» τους υπόλοιπους.

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τελεστεί την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκτιμάται ότι θα είναι ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, Γουίλιαμ, καθώς ήταν και νονός του. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπροσώπους θα στείλουν οι βασιλικές οικογένειες της Δανίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας.

Η αδερφή του Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στην Αθήνα, αφού ταξίδεψε απευθείας από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί στην κηδεία του Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την χώρα της, συνοδευόμενη από τον υπουργό εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Ο βασιλιάς Κάρολος, ξάδελφος του Κωνσταντίνου, βάσει πρωτοκόλλου δεν θα παραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, ο Κάρολος επικοινώνησε με τη σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία και με τον γιο του, Παύλο, εκφράζοντας τη θλίψη του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v