Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δέκα εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που «φλερτάρουν» με τη Βουλή

Σε ποιες εκλογικές περιφέρειες θα είναι υποψήφιοι. Οι… έμπειροι και οι πρωτάρηδες. Πώς επηρεάζει η νέα απογραφή την προσπάθειά τους.

Οι δέκα εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί που «φλερτάρουν» με τη Βουλή

Μπήκαν στην Κυβέρνηση με τις «ευλογίες» του πρωθυπουργού και δια της… πλαγίας οδού, χωρίς να έχουν εκλεγεί βουλευτές. Ωστόσο, μάλλον γοητεύτηκαν από την πολιτική και δείχνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν σε αυτήν. Αυτή τη φορά, ως μέλη της Βουλής, στελεχώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Ο λόγος για τους δέκα εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, που, παράλληλα με τα καθήκοντά τους, έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα για την εξασφάλιση των ψήφων των πολιτών. Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα συγκυρία, δεδομένου του συστήματος της απλής αναλογικής με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, που συνεπάγεται αρκετές λιγότερες έδρες για την κυβερνώσα παράταξη. Κοινοβουλευτική εμπειρία έχουν μόλις οι δύο από τους δέκα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, που ήταν πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της γαλάζιας παράταξης το 2019 και πήρε τη θέση της εκλιπούσης Μαριέττας Γιαννάκου, καθώς και ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έως το 2012.

Το όνομα του κ. Σκυλακάκη, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, είναι πιθανόν να περιλαμβάνεται ξανά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα της Αττικής, όπου θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα (υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ το 2004). Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εκλογική περιφέρεια, με βάση τη νέα απογραφή πληθυσμού, κερδίζει μία έδρα σε σχέση με πριν, ενώ το 2019 την είχε επιλέξει, ως υποψήφιος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κερδισμένη από τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα είναι και η ανατολική Αττική, στην οποία θα εκλεγούν δύο επιπλέον βουλευτές. Δύο θα είναι και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, οι οποίοι θα δοκιμάσουν την τύχη τους εκεί: ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Νέος χάρτης

Με μία επιπλέον έδρα βρίσκει ο νέος εκλογικός χάρτης και το νότιο τομέα της Αττικής, στον οποίο θα είναι υποψήφιος ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που πριν από τέσσερα χρόνια συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο… άτυχη θα είναι η έτερη υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, αφού η Α’ Πειραιά στην οποία κατεβαίνει, χάνει μία έδρα λόγω απογραφής, οπότε δυσκολεύει το έργο όλων των υποψηφίων.

Από αντίστοιχη αφετηρία ξεκίνησε τον δικό του αγώνα και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, με την Α’ Αθήνας, όπου θα είναι υποψήφιος, να έχει μία έδρα λιγότερη.

Μετά από αρκετή αμφιταλάντευση, την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων αποφάσισε να διεκδικήσει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Επέλεξε τον βόρειο τομέα της Αττικής, ο οποίος, με βάση την περσινή απογραφή πληθυσμού, κερδίζει μία έδρα.

Καλύτερη τύχη, σε σχέση με το 2019, θέλει να έχει στη Μαγνησία ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος. Έχει την εμπειρία των προηγούμενων εκλογών σε μια περιφέρεια η οποία στη φετινή διαδικασία χάνει μία έδρα σε σχέση με την προηγούμενη.  

Υπενθυμίζεται ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019 περιλαμβάνονταν και δύο ακόμα σημερινοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας και η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου. Πιθανότατα κανείς από τους τρεις δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v