Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη διάσκεψη της Βουλής για την «πολιορκία Ράμμου»

Θα επιχειρηθεί ορισμός νέων μελών της ΑΔΑΕ που έληξε η θητεία τους, ώστε να «πιεστεί» ο πρόεδρός της. Προϋπόθεση το «ναι» του Κ. Βελόπουλου, που διαμηνύει… «όχι». Θρυαλλίδα εξελίξεων η γνωμοδότηση του Ι. Ντογιάκου.

Κρίσιμη διάσκεψη της Βουλής για την «πολιορκία Ράμμου»

Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου με τα «απαγορευτικά» στην ΑΔΑΕ και στην έρευνά της για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις λειτουργεί ως θρυαλλίδα εξελίξεων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, νομικοί και συνταγματολόγοι, μιλούν για παρέμβαση που έχει στόχο να υψωθεί τείχος στην έρευνα, καθώς (με τη γνωμοδότηση) απαγορεύεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να απαντά σε αιτήματα πολιτών που αφορούν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και να απευθύνεται σε παρόχους τηλεφωνίας για να διαπιστώσει εάν ένα πρόσωπο ήταν «παγιδευμένο» από την ΕΥΠ.

Τους τόνους σήκωσε ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου ότι είχε ζητήσει επισήμως από τον κ. Ντογιάκο στις αρχές Δεκεμβρίου να απευθυνθεί ο ίδιος στους παρόχους, ώστε να πέσει φως στις υποθέσεις παρακολουθήσεων.

Αντ' αυτού, όπως δήλωσε χθες, με τη γνωμοδότηση-παρέμβαση ο Εισαγγελέας «επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια».

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι θα επιμείνει στο αίτημά του και αφού κατηγόρησε τον κ. Ντογιάκο για αντισυνταγματική συμπεριφορά, τον (προ)κάλεσε να τον συλλάβει.

Για παραβίαση του Συντάγματος έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, εξηγώντας ότι ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας βρίσκεται υπεράνω των νόμων. Επισήμανση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο κ. Ντογιάκος στηρίχθηκε στον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση για τον ρόλο της ΕΥΠ, βάζοντας φραγμούς στις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ.

Σ' αυτό το σημείο στέκεται και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Αποκαλύπτεται (σ.σ. με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου) πως η νομοθετική παρέμβαση δεν έγινε για να έρθει στο φως η αλήθεια, όπως διαφημίστηκε, αλλά αντιθέτως για να συσκοτισθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και να "νομιμοποιηθούν" εκ των υστέρων οι κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Η ΑΔΑΕ είναι ανεξάρτητη συνταγματική αρχή και οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της».

Για προσπάθεια «ευνουχισμού της ΑΔΑΕ» έκανε λόγο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης, τονίζοντας ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου «με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είναι νομικά αστήρικτη, παρερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία και το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος».

«Πολιορκία» του Χ. Ράμμου

Ποιο θα είναι το επόμενο «επεισόδιο»; Κατά την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περικυκλώσει τον κ. Ράμμο, ορίζοντας πρόσωπα εμπιστοσύνης της ως νέα μέλη στην ΑΔΑΕ, σε αντικατάσταση των τριών τακτικών και των τεσσάρων αναπληρωματικών που έληξε η θητεία τους.

Όπως προκύπτει, σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Ράμμος είτε θα αποδυναμωθεί καθώς δεν θα εξασφαλίζει τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Αρχής, είτε θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος. (σ.σ. η δική του θητεία δεν έχει λήξει).

Ο ορισμός των νέων μελών πρέπει να γίνει από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του Σώματος Κώστα Τασούλα, πριν από τις γιορτές. Όμως:

  • Η Διάσκεψη αριθμεί 22 βουλευτές.
  • Για τον ορισμό νέων μελών στην ΑΔΑΕ απαιτείται η θετική ψήφος των 3/5 εξ αυτών, δηλαδή των 13 βουλευτών.
  • Η ΝΔ διαθέτει 11 βουλευτές και προσδοκά στα «ναι» της Ελληνικής Λύσης για να αποκτήσει την οριζόμενη πλειοψηφία.
  • Επίμονες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν θα δώσει την απαιτούμενη συναίνεση. Πέραν της τροπής που έχει πάρει η υπόθεση (ΑΔΑΕ, υποκλοπές, ΕΥΠ κ.λπ.) φέρεται απρόθυμος να δώσει την εικόνα του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου της ΝΔ και του πολιτικού/εκλογικού κόστους που θα του προσέδιδε μία τέτοια κίνηση.
  • Εάν δεν εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων, τότε η θητεία των 3+4 μελών της ΑΔΑΕ παρατείνεται. Κάτι που δεν το θέλει, φυσικά, η κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, δεν θεωρείται δεδομένη η σύγκληση της Διάσκεψης με αυτό το αντικείμενο, μέχρι να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες της ΝΔ να βρει λύση με τον κ. Βελόπουλο. Μένει να φανεί εάν συμβεί αυτό ή εάν θα ναυαγήσουν οι προσπάθειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v