Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποκλοπές: Αιχμές Οικονόμου κατά ΑΔΑΕ για τους ελέγχους

Οι Αρχές «πρέπει να λειτουργούν εντός αυτού του ρόλου, ούτε να τον υπερβαίνουν ούτε να γίνονται τιμητές του Συντάγματος», το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Υποκλοπές: Αιχμές Οικονόμου κατά ΑΔΑΕ για τους ελέγχους

Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δημοσιεύματα ότι έχουν γίνει υποδείξεις από το Μέγαρο Μαξίμου προς εταιρείες-παρόχους κινητής τηλεφωνίας να εμποδίσουν το έργο της ΑΔΑΕ.

Παράλληλα, με αφορμή τη σύσταση από αυτήν ομάδας ελέγχου, η οποία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των παρόχων τηλεπικοινωνιών για να ελεγχθεί αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ο κ. Οικονόμου άφησε αιχμές για την ΑΔΑΕ, αναφέροντας: «Το Σύνταγμά μας περιγράφει με σαφήνεια τον ρόλο όλων των οργάνων της Πολιτείας και των ανεξάρτητων αρχών. Πρέπει να λειτουργούν εντός αυτού του ρόλου, ούτε να τον υπερβαίνουν ούτε να γίνονται τιμητές του Συντάγματος».

Για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «H Κυβέρνηση πολιτεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο και με άξονα τα εθνικά μας συμφέροντα. Με αυτοπεποίθηση, η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα που ούτε απειλείται ούτε τρομοκρατείται».

Διεμήνυσε δε ότι «η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται ούτε ετεροπροσδιορίζεται, με βάση τις εκλογές στην Τουρκία. Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού σε πείσμα όσων διακινούσαν σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και από την άνοιξη και μετά, με δεδομένο ότι θα έχουμε δύο φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, κάποια στιγμή θα στηθούν οι κάλπες».

Για το ενδεχόμενο να απαγορευτεί με νομοθετική ρύθμιση η κάθοδος στις εκλογές στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η εκλογική και πολιτική αποδοκιμασία φασιστικών και ακραίων αντιλήψεων» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα επιλέξουν κάποιο κόμμα εντός του συνταγματικού τόξου.

Σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τα βρετανικά δημοσιεύματα για εξελίξεις στην υπόθεση επιστροφής τους, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία νεότερη επικοινωνία με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Διαρκής επιδίωξή μας είναι η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».

Τι αποφάσισε η ΑΔΑΕ

Τη σύσταση Ομάδας Ελέγχου, η οποία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις ΟTΕ, COSMOTE, Vodafone και Wind Hellas, καθώς και σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου, με σκοπό να ελέγξει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών αποφάσισε η ΑΔΑΕ, όπως προκύπτει από έγγραφο που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια.

Μάλιστα της ομάδας θα ηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος, δείγμα της σημασίας που δίνεται στη διαδικασία. Η ομάδα θα συμπληρωθεί από τους:

  • Στέφανο Γκρίτζαλη, τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τη Βασιλική Διαμαντοπούλου, αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας,
  • Νικόλαο Παπαδάκη, τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Νικόλαο Ανδρουλακάκη, αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας και
  • Αικατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Μισαηλίδη.
  • Για τεχνική υποστήριξη της Ομάδας ορίζεται ο Λάμπρος Ράπτης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό/ΑΔΑΕ και για τη νομική της υποστήριξη η Βασιλική Τζαλαβρά, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.

Όπως μάλιστα κάνει γνωστό η ΑΔΑΕ, ο πρόεδρός της θα αποστείλει αίτημα προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο θα ζητάει τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την 7.12.2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει με επιστολή του στην Αρχή να ενημερωθεί «λεπτομερώς για το περιεχόμενο ειδικά των εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που έχουν κοινοποιηθεί στην Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα και ενδεχομένως αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, δηλ. εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, καθώς και δημοσιογράφους, δικαστικούς λειτουργούς και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Για την παραπάνω απόφαση η ΑΔΑΕ επικαλείται την ύπαρξη στον Τύπο σειράς δημοσιευμάτων περί άρσεως του απορρήτου μέσω μη προσδιοριζόμενου τρόπου (μέσω της διαδικασίας νομίμων επισυνδέσεων ή μέσω πειρατικού λογισμικού) κατονομαζομένων με όνομα και επώνυμο προσώπων, ορισμένα εκ των οποίων κατέχουν κορυφαία δημόσια αξιώματα.

Κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη εκπλήρωσης του καθήκοντος, με το οποίο είναι επιφορτισμένη η ΑΔΑΕ, που συνίσταται στην εγγύηση ότι τηρείται η συνταγματική ευταξία στο θεμελιώδες και απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών καθώς και στην πλήρη και αποτελεσματική εκ μέρους της Αρχής εποπτεία και διασφάλιση ότι τηρείται πιστά η εν γένει νομοθεσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v