Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις Μητσοτάκη για να περιχαρακώσει το «δεξί μέτωπο»

Οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας στην βόρεια Ελλάδα και η στάση απέναντι στα άλλα κόμματα. Η μειονότητα στην Αλβανία και η Ελλάδα που «μεγαλώνει». Η κοινωνική πολιτική και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κινήσεις Μητσοτάκη για να περιχαρακώσει το «δεξί μέτωπο»

Μπορεί η πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το κέντρο», ωστόσο δεδομένη είναι η σταθερή κεντρική στρατηγική επιλογή του για αμφίπλευρη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο προς το κέντρο, όσο και προς τα δεξιά. Ειδικά όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα μέρος δεξιών ψηφοφόρων που αναζητούν πολιτική στέγη, ενώ μικρές διαρροές παρατηρούνται από τη ΝΔ προς την Ελληνική Λύση και τους Έλληνες (Κασιδιάρης).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει για την κυβερνώσα παράταξη στην βόρεια Ελλάδα, για την οποία έχει εκπονηθεί ιδιαίτερος στρατηγικός σχεδιασμός για την προεκλογική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόθεση του πρωθυπουργού να επισκεφθεί αρκετές ακόμα φορές την Μακεδονία και τη Θράκη, με την αρχή να γίνεται από τη Ροδόπη στα μέσα Ιανουαρίου και την Κοζάνη αμέσως μετά.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκόψει κάθε σενάριο πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο («μας χωρίζει άβυσσος», έχει πει χαρακτηριστικά), διαμηνύοντας στους δεξιούς ψηφοφόρους ότι κάθε άλλη ψήφος πλην αυτής στη ΝΔ, θα είναι χαμένη και θα αυξάνει τον κίνδυνο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

Η χθεσινή ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού σε χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, πέραν των άλλων, με την τόνωση του εθνικού φρονήματος στόχευσε και στη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων. Παράλληλα, η πιθανή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, «με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο», την οποία επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη, ενσωματώνεται στο δόγμα ότι «η Ελλάδα μεγαλώνει». Διαπίστωση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός και σε προηγούμενες, αντίστοιχες περιπτώσεις και σε συνεννόηση με την Αίγυπτο και την Ιταλία, κάτι που το συνδυάζει και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας κα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Αρνητική ψήφος

Στο πλαίσιο αυτό, ως «βούτυρο στο ψωμί τους» έλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του Προϋπολογισμού το περασμένο Σάββατο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον εγκαλεί ότι «επέλεξε ξανά να γίνει εθνική εξαίρεση».

Και αυτή δεν ήταν η μοναδική αρνητική ψήφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως σημειώνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε αρνητικά σε μια σειρά κοινωνικών μέτρων που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας ‘Ιανός’, το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας, η Κάρτα Αγορών και το νομοσχέδιο για τη νέα στεγαστική πολιτική.

«Με τη στάση του αυτή, με την άρνησή του να υπερψηφίσει νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν αδιαμφισβήτητο κοινωνικό πρόσημο, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει έμπρακτα ότι παραμένει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας», αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζουν:  «Αποτελεί, κατά πάγια πια τακτική του, θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για τη χώρα και τους ανθρώπους της».

Στο μεταξύ, fake news χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση τα δημοσιεύματα περί αντικατάστασης του προέδρου της ΑΔΑΕ. «Η κυβέρνηση κινείται με απόλυτα θεσμικό τρόπο, ως οφείλουν να κάνουν όλοι. Δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να παρέμβει, ούτε σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του προέδρου της ΑΔΑΕ ούτε σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της θητείας του», τονίζουν αρμόδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v