Εκλογές: Κερδίζει πόντους η Κυριακή των Βαΐων

Οι συζητήσεις και οι εκτιμήσεις σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς. Σχεδόν έτοιμα τα ψηφοδέλτια, καταρτίζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Οι δημοσκοπήσεις, ο Κασιδιάρης και ο Βαρουφάκης.

Εκλογές: Κερδίζει πόντους η Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, συζητείται ολοένα και περισσότερο σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς, ως η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα την τελική του απόφαση, ωστόσο φέρεται να σκέφτεται σοβαρά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός δηλώνει αρνητικός για εκλογές τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και ο Απρίλης, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα, κρίνεται ως μια απόλυτα κατάλληλη στιγμή για να… μιλήσει ο λαός.

Οι πολίτες τότε θα έχουν αρχίσει να βλέπουν στις τσέπες τους τις νέες οικονομικές ενισχύσεις από την Πολιτεία, όπως την αύξηση των συντάξεων και το market pass, πολύ κρύο φυσιολογικά δεν θα έχει (συνεπώς θα μπορούν να ψηφίσουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, στους οποίους η ΝΔ έχει υψηλά ποσοστά), ο τουρισμός θα αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει μπροστά και μαζί να βελτιώνεται και η ψυχολογία του κόσμου. «Άλλωστε, Κυριακή των Βαΐων το 1990 κέρδισε τις εκλογές και ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», υπενθυμίζει με νόημα συνομιλητής του πρωθυπουργού, ο οποίος τελικά δεν θα πάει στο Μέτσοβο για τις γιορτές, όπως είχε προαναγγείλει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Πιθανόν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων θα κατέβει στην Κρήτη για λίγα 24ωρα ξεκούρασης με την οικογένειά του, χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι δεν θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους συνεργάτες του για τις επόμενες κινήσεις.

Ο κομματικός μηχανισμός λειτουργεί σε πολύ έντονους ρυθμούς, οι περιοδείες του Γραμματέα της Π.Ε., Παύλου Μαρινάκη και κλιμακίων του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική συνεχίζονται, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πυκνώσει τις στοχευμένες επισκέψεις του σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με τη Ροδόπη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Κοζάνη να είναι οι επόμενοι σταθμοί του.

Νέοι και γυναίκες

Όσον αφορά το θέμα των ψηφοδελτίων, ο κ. Μαρινάκης έχει έτοιμη τη λίστα με τα ονόματα όλων των δυνάμει υποψηφίων (ανάμεσά τους πολλοί νέοι και γυναίκες) και το επόμενο διάστημα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ασφαλώς θα έχει και τον τελικό λόγο.

Στην Πειραιώς σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία και μάλιστα, κάθε 15 μέρες συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή υπό τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι 120 δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών, η 13η σύνταξη και ο 13ος μισθός στους δημόσιους υπαλλήλους.

Δημοσκοπικά, στη Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένοι από τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών που έχουν στα χέρια τους, θεωρούν σίγουρη την πρωτιά και εφικτή την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Στην ερώτηση τι θα πράξει ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε από τις δεύτερες εκλογές, απάντηση δεν δίνεται, ωστόσο εκφράζεται η εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν τρίτες κάλπες. Ειδικά στις πρώτες εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν αποκλείουν την είσοδο στη Βουλή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, για τον οποίο γίνονται πολλές συζητήσεις σε σχέση με τη δυνατότητα ή μη να του απαγορεύσουν νομικά την εκλογική κάθοδο.  

Από την άλλη, καθόλου εύκολη δεν φαντάζει, σύμφωνα με κομματικές πηγές, η είσοδος στη Βουλή του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Ειδικά στις δεύτερες εκλογές, όπου όλα τα μικρά κόμματα εκτιμάται ότι θα συμπιεστούν, οι πιθανότητες να ξαναμπεί στο Κοινοβούλιο -κατά τις ίδιες πηγές- θα είναι ακόμα πιο περιορισμένες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή επηρεάζει και το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να αναδειχθεί αυτοδύναμο. Όπερ σημαίνει ότι όσο λιγότερα κόμματα εντός του Κοινοβουλίου τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και το αντίστροφο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v