Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι έξτρα παροχές και το μήνυμα Μητσοτάκη για «αυτοδύναμη Ελλάδα»

Πως αποφασίστηκε το νέο μέτρο στήριξης των πολιτών. Το αγεφύρωτο χάσμα με Ανδρουλάκη και η ταύτισή του με τον… Πάνο Καμμένο. Ο κίνδυνος ακυβερνησίας και η… φειδώ στο θέμα των υποκλοπών.

Οι έξτρα παροχές και το μήνυμα Μητσοτάκη για «αυτοδύναμη Ελλάδα»

Εκλογές δεν προκήρυξε, όπως κάποιοι περίμεναν, ωστόσο κινήθηκε εμφανώς σε προεκλογικούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Αποκορύφωμα, η ανακοίνωση για την κάλυψη από την Πολιτεία σε ποσοστό 10% των αγορών των πολιτών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων για έξι μήνες. Πρόκειται για μία παροχή που είχε συζητηθεί με απόλυτη εχεμύθεια τις προηγούμενες μέρες με το οικονομικό επιτελείο, στοχεύει τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και τη μεσαία τάξη και εντάσσεται στην προσπάθεια της Κυβέρνησης και της ΝΔ να κερδίσουν επιπλέον πόντους ενόψει της επικείμενης εθνικής κάλπης.

«Είναι ένα ακόμα σοβαρό ανάχωμα στις ανατιμήσεις για την προμήθεια όλων των προϊόντων πρώτης ανάγκης», τόνισε ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα του πολίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, το οποίο συνέκρινε, σε κάθε ευκαιρία, με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα, μίλησε για «ευρεία κοινωνική πολιτική» που ξεδιπλώθηκε από το 2019 έως και σήμερα και εστίασε στο δίπτυχο «ανάπτυξη στην οικονομία, φροντίδα στην κοινωνία». Προσδιόρισε ως προτεραιότητες της Κυβέρνησης τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και την ανάπτυξη, ενώ εκτίμησε πως το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022. Χαρακτήρισε ορατό το δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα και περιέγραψε το όραμά του για την επόμενη τετραετία, την οποία τιτλοφόρησε «καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες».

Στο κάδρο, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ως φαίνεται, ο πρωθυπουργός βάζει πλέον σταθερά και το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο οι σχέσεις δείχνουν να έχουν διαρραγεί σε απόλυτο βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες ότι το χαρτί της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει καεί οριστικά, γεγονός που καθιστά ως μοναδικό πλέον στόχο της Νέας Δημοκρατίας την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

«Τώρα ομολογείτε το στόχο σας: η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και εσείς σε ένα νέο ρόλο, τύπου σοσιάλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε τον εαυτό σας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, προκαλώντας αργά το βράδυ την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Μία και σταθερή»

Όσο για το εκλογικό δίλημμα προς τους ψηφοφόρους, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Στην πρώτη εκλογή για να ορίσουν οι πολίτες την κυβέρνηση που θέλουν και στη δεύτερη για να την κάνουν ακόμα πιο ισχυρή και ακόμα πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό και η ψήφος τους δεν μπορεί να είναι παρά μία και σταθερή. Δικαιώνοντας νομίζω τη θέση ότι το σκάφος της Ελλάδος, ειδικά σε αυτή την αβεβαιότητα, χρειάζεται σωστή πυξίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και χρειάζεται δοκιμασμένο σε κρίσεις και έμπειρο πλήρωμα. Συνθήκες, δηλαδή, που προσφέρει μόνο ο δρόμος της σιγουριάς, της συνέπειας, της συνέχειας και της σταθερότητας. Ο δρόμος της αυτοδύναμης Ελλάδας που εμείς προτείνουμε».

Από την άλλη, φειδωλός ήταν ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα των υποκλοπών, καθώς, όπως είχε διαμηνυθεί από το περιβάλλον εξ αρχής, δεν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε αυτό. «Απέφυγα να μιλήσω αναλυτικά για ζητήματα τα οποία παραπέμπουν περισσότερο σε λασπομαχία παρά σε κοινοβουλευτική συζήτηση. Γιατί μία υπόθεση που την ερευνά η Δικαιοσύνη δεν θα την αφήσω να μετατραπεί σε ένα σκοτεινό κατασκοπευτικό σίριαλ με εβδομαδιαίες συνέχειες, όπως θέλετε κ. Τσίπρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποβαθμίζοντας και πάλι το θέμα. «Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», σημείωσε και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζεται ως υπέρμαχος του πολιτικού φιλελευθερισμού, με δύο Υπουργούς του αυτή τη στιγμή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με την υπερψήφιση από τη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2023, ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, τους είπε ότι θα πάει για τις γιορτές στο Μέτσοβο. «Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε», ανέφερε, προφανώς υπονοώντας τη χρονική στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v