Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 22/12 η απόφαση για Εύα Καϊλή, προφυλακισμένος ο σύντροφος

Παρατείνεται για έναν μήνα η προφυλάκιση για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Αντόνιο Παντσέρι, ζήτησε αναβολή και καταθέτει στις 22/12 η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Φρέσκα» χαρτονομίσματα στο σπίτι της.

Στις 22/12 η απόφαση για Εύα Καϊλή, προφυλακισμένος ο σύντροφος

Προφυλακισμένοι για την υπόθεση των χρηματισμών παραμένουν για έναν ακόμη μήνα ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρόεδρος της ΜΚΟ Fight intimity και πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ενώ ο λομπίστας που δραστηριοποιείται στον χώρο των ΜΚΟ Νικολό Φινγκά-Ταλαμάνκα αποφυλακίζεται αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά τη σημερινή κατάθεσή τους ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν παρούσα στη σημερινή ακρόαση και ζήτησε αναβολή. Θα εμφανιστεί στον ανακριτή στις 22 Δεκεμβρίου.  

Κατά την ανάρτηση του δημοσιογράφου Jack Parrock που καλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ: «Η Εύα Καϊλή δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο σήμερα, αλλά οι τρεις συγκατηγορούμενοί της ήταν εδώ, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Είχε ζητήσει αναβολή και η ακρόασή της θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου. Καμία εξήγηση για το γιατί». 

 

«Φρέσκα» χαρτονομίσματα βρέθηκαν στο σπίτι της Καϊλή

Το έργο των ανακριτών απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τα χαρτονομίσματα, συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών στο Qatargate.

Ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκε στο Βέλγιο, γράφει η L’Echo. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της, τις οποίες η εισαγγελία δεν έχει σχολιάσει ή επιβεβαιώσει, ένα μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων θεωρούνται καινούργια, εκδόθηκαν δηλαδή πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, τα περισσότερα από τα χρήματα ελέγχθηκαν και προέκυψε ότι δεν προήλθαν από βελγικές τράπεζες αλλά έφθασαν στο Βέλγιο από την Ιταλία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Ένα ερώτημα είναι πώς έφθασαν στο Βέλγιο, από ποιον, ποιος είναι ο μεσάζων μεταξύ των συμφερόντων της χώρας που έχει επιχειρήσει τη διαφθορά των συγκεκριμένων.

Σύμφωνα με τη L’Echo, τα παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά, διότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια μεγάλη πρόοδο της έρευνας. Γνωρίζοντας τον τόπο έκδοσης, θα είναι εύκολο να βρεθεί η τράπεζα από την οποία αποσύρθηκαν τα χρήματα, άρα και τον τραπεζικό λογαριασμό και την ταυτότητα του ατόμου που ανέλαβε την ανάληψη.

Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στις δεσμίδες και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ερευνώνται. Όλες αυτές οι διαδικασίες βέβαια θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

 

Στις ΜΚΟ τα ρίχνει ο σύντροφος της Καϊλή

Η Ιταλία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς των Βρυξελλών με τεράστιο ενδιαφέρον, λόγω και της ομοιότητας με παλαιότερες υποθέσεις της εσωτερικής της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, o Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην συνεργάτης του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να είναι συνεργάσιμος με τη βελγική Δικαιοσύνη και, σε πολύωρη ανάκρισή του, να επιβεβαίωσε μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων των εισαγγελέων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στη δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως γράφει η Corriere, «μπορεί από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».

«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προβληματισμός για το λόμπινγκ 

Το βράδυ της Τρίτης, η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε 20.000 ευρώ από διαμέρισμα του συντρόφου της Εύας Καϊλή έξω από το Μιλάνο. Τη Δευτέρα, είχε γίνει ανάλογη έφοδος σε κατοικία της οικογένειας Παντσέρι, έξω από την ιταλική συμπρωτεύουσα, με κατάσχεση 17.000 ευρώ, εγγράφων και υπολογιστών. Είναι σαφές, βέβαια, ότι σε αυτή τη φάση ο ρόλος των ιταλικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών είναι βοηθητικός. Ο Παντσέρι, τονίζουν οι σχολιαστές, πολιτικά θεωρούταν προσκείμενος στον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.

Σε πολιτικό επίπεδο, στην Ιταλία ξεκίνησε ευρύτατη συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το όλο σύστημα του λόμπινγκ και με πιέσεις που ασκούνται από τρίτες χώρες. Το κύριο ερώτημα είναι αν, μετά από όλη αυτή την υπόθεση, πρόκειται όντως να υπάρξουν ουσιαστικοί, πιο δεσμευτικοί και αυστηροί κανόνες.

Κομισιόν: Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν μίλησε ποτέ στην Καϊλή για το Κατάρ

«Όσον αφορά τις τοποθετήσεις της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μπορώ να τονίσω πολύ ξεκάθαρα ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος-Αντιπρόεδρος Ζοζέπ Μπορέλ δεν της μίλησε ποτέ για το Κατάρ» τονίζει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου με αναφορά στον Ζοζέπ Μπορέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v