Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχοινάς για Κατάρ: Δεν αυτοσχεδιάζω, εκφράζω παγίως τις θέσεις της ΕΕ

«Όλες οι δημόσιες δηλώσεις μου είναι 100% συμβατές με τη θέση της Επιτροπής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που τέθηκε στο στόχαστρο σκανδαλο-φιλολογίας. «Ναι, μου πρόσφεραν δώρα οι Καταριανοί: μια μπάλα κι ένα κουτί σοκολατάκια...»

Σχοινάς για Κατάρ: Δεν αυτοσχεδιάζω, εκφράζω παγίως τις θέσεις της ΕΕ

«Θα είμαι εντελώς σαφής και ξεκάθαρος, γιατί είναι η στιγμή να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς από το Στρασβούργο, όπου συνεδρίαζε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Καθ' όλη τη χρονιά, όλες οι δημόσιες δηλώσεις μου για το Κατάρ είναι πλήρως, 100% συμβατές με τη θέση της Επιτροπής».

Μετά από τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις των βελγικών αρχών τις τελευταίες μέρες που αποκάλυψαν την υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ στην οποία εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, η προσοχή στράφηκε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφει το Politico, καθώς είχε επαινέσει τις προσπάθειες του Κατάρ για εργασιακή μεταρρύθμιση ενόψει του Μουντιάλ - στάση που φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με την καλά τεκμηριωμένη έκθεση περί εκμετάλλευσης εργαζομένων στη χώρα.

Οι έρευνες διευρύνονται και πολλοί στις Βρυξέλλες διερωτώνται ποιοι θα είναι οι επόμενοι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ που θα πιαστούν στη φάκα.

Ο Σχοινάς βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς είναι ένα από τα κορυφαία πρόσωπα της ΕΕ που εργάζεται με το Κατάρ σε θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων και η άρση των περιορισμών έκδοσης βίζας για τη χώρα.

Επίσης, ο Έλληνας επίτροπος εξήρε πρόσφατα τη «σημαντική και απτή πρόοδο του Κατάρ στη μεταρρύθμιση της εργασίας», ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Και, ως υπεύθυνος επί αθλητικών θεμάτων, ανήρτησε ενθουσιώδη tweets εκπροσωπώντας την ΕΕ στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο εμιράτο τον περασμένο μήνα.

«Το Κατάρ, η πρώτη αραβική και η μικρότερη χώρα που φιλοξενεί ποτέ το Κύπελλο, έκανε μεταρρυθμίσεις και αξίζει μια παγκόσμια επιτυχία», είχε δηλώσει.

Ο Σχινάς υπερασπίστηκε τη θέση του σήμερα Τρίτη, δηλώνοντας ότι αποτελεί θέση της ίδιας της ΕΕ και των ειδικών.

«Έτσι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: δεν αυτοσχεδιάζουμε εδώ», είπε, δείχνοντας τις αναφορές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που, όπως είπε, αντανακλούν τα σχόλιά του.

Ο Έλληνας επίτροπος εξήγησε ότι ήταν απαραίτητο να εκπροσωπηθεί η Ευρώπη στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ, δεδομένης της διεθνούς σημασίας και του συμβολικού ρόλου του στο πλαίσιο επανεκκίνησης μετά την πανδημία. «Δεν θα μπορούσε να λείπει η Ευρώπη», είπε.

Ερωτηθείς ευθέως αν είχε λάβει ποτέ δώρα από το Κατάρ και ποια ήταν αυτά, ο Σχινάς δεν κρύφτηκε:

«Ναι, μου έδωσαν μια μπάλα και ένα κουτί σοκολατάκια», είπε. «Νομίζω ότι τα άφησα και τα δύο στον οδηγό που με μετέφερε στο γήπεδο».

Αιχμές εναντίον Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής άφησε μάλιστα αιχμές εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, κατηγορώντας τα για έλλειψη κανόνων διαφάνειας.

«Η Επιτροπή έχει προτείνει ένα υποχρεωτικό μητρώο για τη διαφάνεια για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ήδη από το 2016», δήλωσε, αλλά «χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να συμφωνήσουν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο».

Ο Σχοινάς είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός «οργάνου δεοντολογίας της ΕΕ, για όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», όπως δήλωσε ήδη και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα πρέπει να δαγκώνει, και ελπίζω αυτή τη φορά να μη χρειαστούν πέντε χρόνια», είπε. «Ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v