Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο μετρητά εντοπίστηκαν σε Καϊλή και Παντσέρι

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την έρευνα των βελγικών αρχών. Καθαιρέθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (μόνο μία ψήφος κατά) από τη θέση της αντιπροέδρου η Εύα Καϊλή.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο μετρητά εντοπίστηκαν σε Καϊλή και Παντσέρι

Συνολικά, περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, όπως προκύπτει από στοιχεία των Le Soir και Knack, που παρουσιάζουν και τη σχετική φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές. 

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή αλλά και στο σπίτι της ιδίας και του συντρόφου της Φρ. Tζιόρτζι στις Βρυξέλλες, η έρευνα αποκάλυψε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά. Από αυτά προκύπτει ότι στην κατοχή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή και του πατέρα της εντοπίστηκε περί τις 900.000 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της κυρίας Καϊλή συνελήφθη έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες, έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις αρχές να ερευνήσουν το σπίτι της κυρίας Καϊλή χωρίς να ζητήσουν άρση της βουλευτικής της ασυλίας. Σε αυτή την κατοικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τιμαλφή που πιστεύεται ότι της έδωσαν αξιωματούχοι του Κατάρ, μαζί με άλλες σακούλες με χαρτονομίσματα.

Καθαίρεση με συντριπτική πλειοψηφία

Την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου ενέκρινε το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν μέσω του σκανδάλου και της ποινικής δίωξης για την ίδια και συνεργάτες της για χρηματισμό από το Κατάρ.

Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε στην ολομέλεια, 625 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ, μόλις ένας καταψήφισε, ενώ υπήρχαν και δύο αποχές. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για πρόωρη λήξη της θητείας της έπρεπε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων στην ολομέλεια. 

Νωρίτερα, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα ότι η ευρωβουλευτής πρέπει να καθαιρεθεί από τον ρόλο της ως αντιπροέδρου.

Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι η κα Καϊλή θα πάψει να είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους.

Η Εύα Καϊλή και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες για το σκάνδαλο “Qatargate” θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί η προφυλάκισή τους ή όχι.

Η ολομέλεια του ΕΚ θα διεξαγάγει σήμερα συζήτηση περίπου στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για το θέμα την Πέμπτη το μεσημέρι.

«Αθώα» δηλώνει η Εύα Καϊλή

«Αθώα» δηλώνει, μέσω του δικηγόρου της, η Εύα Καϊλή, αναφορικά με τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι βελγικές αρχές, και καμία εμπλοκή με το Qatargate.

Ο M. Δημητρακόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στην πρωινή εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της, η κα Μαγδαλένα Καϊλή», ανέφερε ο κος Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή, ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές και ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα», αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v