«Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του «Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά».
«Η παράταξή μας θεμελίωσε τη δημοκρατία και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχτεί. Εχει σχέση με την ίδια μας την ταυτότητα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Στην έναρξη της ομιλίας του, τόνισε ότι «παραμένω μάχιμος πολιτικός και θα μιλήσω ως τέτοιος». Στις ημέρες μας ο δυτικός πολιτισμός δέχεται επίθεση που έχει στόχο την ακύρωσή του. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα και να μπαίνει όποιος θέλει, όποτε θέλει. Το σύγχρονο δουλεμπόριο σε βάρος αυτών των ανθρώπων δεν το δεχόμαστε, ούτε τους δουλέμπορους, τόνισε.
Εμείς στην Ελλάδα καταγγέλλουμε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί εργαλειοποιημένους μετανάστες σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αλλά οργιάζει η προπαγάνδα των πάσης φύσεως ψευτο-προοδευτικών.
«Θέλουν να μας κάνουν να ντρεπόμαστε για τον πατριωτισμό μας, τις αξίες και την ιστορία μας», δήλωσε.
Θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που πολεμούν για την πατρίδα τους. Εμείς για τη δική μας πατρίδα γιατί είναι μόδα να κάνουμε πίσω; Για την Τουρκία που έχει εισβάλει στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια να μην λέει κανείς κουβέντα;
Χωρίς πατριωτισμό δεν στέκει καμία κοινωνία, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Η Δύση
Η Δύση δεν είναι πάντα ενιαία. Πολλές φορές συνδέονται τα συμφέροντα με τις ιδέες. Τότε μια κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις. Δεν ξεχνώ ότι η τρόικα μου ζήτησε να παραδώσουμε σε ένα Ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. Δεν υποχωρήσαμε, τότε. Το δέχτηκαν όμως κάποιοι άλλοι αργότερα.
Παντού ξεσπούν κρίσεις, συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς. Ζούμε σε μια παράδοξη εποχή που η κρίση έγινε κανονικότητα. Πίσω από αυτό κρύβονται ψευδαισθήσεις που καταρρέουν με πάταγο. Ψευδαισθήσεις πολιτικών ηγεσιών. Στην Ευρώπη πίστεψαν ότι το φθηνό ρωσικό αέριο θα εξασφάλιζε ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν βοήθησε την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» τη στρατηγική της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση και ειδικά σε ότι αφορά την προσπάθεια για επιβολή υψηλού πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο θα αγοράζεται εν τέλει μέσω τρίτων χωρών.
Αναφέρθηκε σε ένα «κενό ηγεσίας» στη Δύση και έκανε λόγο για «την αρχή του τέλους της πολιτικής αξιοπρέπειας και των πολιτικών ιδανικών της Ευρώπης».
Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συνθήκη επανίδρυσης που θα ανατρέψει τα αδιέξοδα μιας γιγαντιαίας γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Το εσωτερικό
Η Ελλάδα άντεξε σε δύσκολες συνθήκες, είπε, αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, συμπληρώνοντας ότι έγιναν και λάθη. Ηταν σωστή η ελληνογαλλική συμφωνία και η αγορά αεροσκαφών και φρεγατών. Ηταν σωστό που προωθήσαμε την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Τα πιστώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Τουρκία όμως ετοιμάζει το λαό της και την κοινή γνώμη ακόμα και για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Επιδιώκει ανοικτά να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι αυτό που ονομάζει «Γαλάζια Πατρίδα».
Ο Ερντογάν έχει πρόβλημα. Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα ΑΟΖ, όπως και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας.
Σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εδώ μπαίνει το θέμα του ενεργειακού. Η Ευρώπη θέλει ενέργεια και οι εναλλακτικές πηγές υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο που σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως επεσήμανε ότι όλες οι άλλες χώρες έχουν κάνει έρευνες αλλά η Ελλάδα καθυστερεί. Το 2014 δώσαμε τις πρώτες άδειες. Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε τα πάντα. Μετά το 2019 δεν έγινε τίποτα γιατί υπήρχαν οικολόγοι και ενστάσεις», είπε.
Εριξε καρφιά προς τον Ν. Δένδια που είχε πει ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα κοιτάσματα. «Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως από τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.
«Καλά είναι τα επιδόματα, είναι απαραίτητα σε περιόδους κρίσεων. Δεν πρέπει όμως να μας γίνει εθισμός. Καλό το καλάθι των νοικοκυριών, αλλά ανάπτυξη θα έρθει με επενδύσεις. «Γι’ αυτό προτείνω οι νέες παραγωγικές επενδύσεις να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια».
Οι Πρέσπες
Είχα προβλέψει ότι βάσει της συμφωνίας θα ζητήσουν κάποιοι να ιδρυθούν φορείς διάδοσης της «Μακεδονικής Γλώσσας». Αυτό έγινε προχθές.
Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ανατραπεί, υποστήριξε. Θα διδάσκεται γλώσσα που οι Σκοπιανοί λένε ότι είναι βουλγαρική. Σε λίγα χρόνια θα μας ζητούν να αναγνωρίσουμε μακεδονική μειονότητα.
Η Novartis
Ολοι ξέρετε τι έγινε με την Novartis. Πόσο μας συκοφάντησαν 10 πρόσωπα. Δεν ακούσαμε μια συγνώμη, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Ακόμα όμως δεν ξέρουμε ποιος ήταν αυτός που μας κατηγόρησε. Το θεωρώ «μη δημοκρατικό».
*Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".