Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια

(upd) Δεν κατέβηκε ποτέ από το αεροπλάνο στην Τρίπολη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Μετέβη στη Βεγγάζη όπου συνάντησε τον στρατάρχη Χαφτάρ. Ο τελευταίος καταδίκασε το τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη. Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωσή του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια πέταξε στη συνέχεια στη Βεγγάζη, μέσω του εναέριου χώρου της Μάλτας.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019, το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

ΥΠΕΞ: Αθετήθηκε συμφωνία

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», τονίζει.

Προκλητική η στάση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών

Η Λιβύη, ως απάντηση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κάλεσε τον Έλληνα επιτετραμμένο στο υπουργείο. Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Mohammed Hammude είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (της Λιβύης) και λήφθηκε η απόφαση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις. «Η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι προσβολή για τον λιβυκό λαό».

Η επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΞ της Λιβύης μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη χώρα ήταν να ρίξει το φταίξιμο στην ελληνική πλευρά παρότι εκείνη αθέτησε την συμφωνία για τη συνάντηση του Δένδια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Libya Review» το ΥΠΕΞ της Λιβύης αναφέρει πως ο «Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί». Μάλιστα, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».

 

Συνάντηση με Χαφτάρ

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα. Ακόμη, καταδίκασε ξεκάθαρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Σημείωσε, δε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v