Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαξίμου για τις υποκλοπές

«Όχι ακόμα» σε πρόταση μομφής. «Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, ας καταθέσει πρόταση εμπιστοσύνης, αλλά τι θα κάνει αν βγουν νέα στοιχεία;». Κυβερνητική άμυνα «με απόρρητο, αντιφάσεις και απειλές για το… βαθύ λαρύγγι».

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαξίμου για τις υποκλοπές

«Τα στόματα άνοιξαν, οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν, οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται». Με αυτή τη φράση, αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν την κεντρική ιδέα της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε μετά το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento και τα ονόματα όσων έχουν παρακολουθηθεί μέσω του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

«Τα πρώτα ονόματα», όπως επισημαίνουν επιμόνως από την εφημερίδα, καθώς έχουν ήδη προαναγγείλει ότι έρχονται κι άλλες λίστες ονομάτων τις επόμενες ημέρες. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

«Θα το κάνουμε όποτε κρίνουμε ότι "ο κύβος ερρίφθη" για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προς το παρόν, ας βρουν στο Μαξίμου τρόπο να διαψεύσουν ότι τέθηκαν σε παρακολούθηση πρώην πρωθυπουργός (σ.σ. ο κ. Σαμαράς), υπουργοί, σύζυγοι υπουργών, δημοσιογραφικά στελέχη και επιχειρηματίες», σημειώνουν.

Όπως προσθέτουν, περιμένουν την επιβεβαίωση ή τη διάψευση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να καταθέσει πρόταση ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. «Ας το κάνει, θα έχουμε μία ενδιαφέρουσα διήμερη ή τριήμερη μάχη στη Βουλή. Αλλά τι θα κάνει εάν λίγες ημέρες μετά βγουν νέα στοιχεία; Νέα πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί και δεν θα έχει νόημα», παρατηρούν.

Επισημαίνουν δε ότι ο πρωθυπουργός δεν προσήλθε ούτε στην ελληνική Εξεταστική Επιτροπή ούτε στην ευρω-Εξεταστική να απαντήσει σε ζητήματα που αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές, «αλλά θα πάει απόψε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για να πει την άποψή του».

Η ίδια η εφημερίδα υποστηρίζει από προχθές ότι έχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τη λίστα που δημοσίευσε. Για τον λόγο αυτό, λένε, ο εκδότης της Κώστας Βαξεβάνης προανήγγειλε (σ.σ. από το Σάββατο) ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ώστε να του παραδώσει τα εν λόγω στοιχεία. Η συνάντηση αυτή, πάντως, δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, καθώς ο κ. Ντογιάκος παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα.

Ο εκδότης, μιλώντας χθες στο «Κόκκινο» ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα διακινήσει μέσω της εφημερίδας του υλικό από τις υποκλοπές, καθώς, σε μία τέτοια περίπτωση, θα βρισκόταν κατηγορούμενος για διακίνηση παράνομου υλικού.

«Ψάχνουν το "βαθύ λαρύγγι" και απειλούν»

Σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το Predator το χειρίζονται ιδιώτες και δεν έχει καμία σχέση η ΕΥΠ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέτουν το ερώτημα: «Και τότε γιατί δεν έγινε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας Intellexa μετά τις αποκαλύψεις του Αυγούστου; Γιατί δόθηκε άφθονος χρόνος ώστε να καταστρέψουν στοιχεία;». Και υπενθυμίζουν ότι οι εκπρόσωποι της Intellexa απέφυγαν να συναντηθούν με τα μέλη της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής (PEGA) και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Εν προκειμένω, παραπέμπουν στην ανάρτηση που έκανε χθες στο twitter η εισηγήτρια της ευρω-Εξεταστικής Σόφι ιντ’ Φελντ, παρουσιάζοντας το πρωτοσέλιδο του Documento με τη σύσταση «Προσδεθείτε» (“buckle up”). Ως εκ τούτου, επαναφέρουν το αίτημα (σ.σ. το οποίο προβάλλει όλη η αντιπολίτευση) να αρθεί το απόρρητο και να δώσει εξηγήσεις η ΕΥΠ για ποιο λόγο παρακολουθούσε τα τρία πρόσωπα που, αποδεδειγμένα, είχαν μπει σε καθεστώς νόμιμης επισύνδεσης. Δηλαδή τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους δημοσιογράφους Θανάση Κουκάκη και Σταύρο Μαλιχούδη.

Στην ανακοίνωση, δε, του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, είδαν «μία αντίφαση και μία απειλή».

Δηλαδή:

  • Από τη μια, χαρακτηρίζει τον κ. Βαξεβάνη εθνικό συκοφάντη και από την άλλη, λέει ότι τα στοιχεία που παραθέτει, χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές.
  • Απειλεί ότι «κανένας τυφλοπόντικας δεν θα μείνει κρυμμένος», φράση που δείχνει ότι το μείζον για το Μαξίμου είναι να βρουν ποιος έδωσε τα στοιχεία. Ή, παραπέμποντας στο Γουότεργκεϊτ, «ποιος είναι το ‘βαθύ λαρύγγι’».

«Το βάρος πέφτει στη Δικαιοσύνη»

Σε επίσημο επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρενέβη με μία λιτή ανακοίνωση, χωρίς περαιτέρω δηλώσεις.
Αφού σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις «γεννούν βαθύ προβληματισμό, θλίψη και αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης», τονίζει: «Είναι ώρες κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα. Το τι ισχυρίζεται πλέον ένας ένοχος πρωθυπουργός μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι αν η δικαιοσύνη σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων και ιδίως αν το πολιτικό σύστημα προστατεύσει εντέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη δημοκρατία».

Παρέμβαση έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας, με τη σειρά του, ότι «στο σημείο που έχουμε φτάσει, το βάρος πέφτει στην ελληνική Δικαιοσύνη, που οφείλει να διερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση», αλλά και ζητώντας να αρθεί το απόρρητο. «Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται στη δημόσια σφαίρα ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παράνομων παρακολουθήσεων. Το "απόρρητο", που από την αρχή της υπόθεσης έχει εργαλειοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγεί τη διαφάνεια στο απόσπασμα. Το "απόρρητο" επιτρέπει τίποτα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, συντηρώντας μια δυσώδη κατάσταση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v