Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «πίεση» της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής στον Γ. Γεραπετρίτη για τις υποκλοπές

Τα μέλη της γνωστοποίησαν μέσω twitter τα ερωτήματα που έθεσαν στον υπουργό Επικρατείας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Υπουργική διαβεβαίωση ότι θα καταργηθεί η απαγόρευση ενημέρωσης σε όσους τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Συνέντευξη Τύπου της PEGA σήμερα.

Η «πίεση» της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής στον Γ. Γεραπετρίτη για τις υποκλοπές

Η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, η γνωστή ως PEGA, ολοκληρώνει νωρίς το πρωί το έργο της στην Αθήνα και, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, θα επιχειρήσει μία πρώτη αποτίμηση με συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτό θα γίνει στις 11 π.μ., ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο.

Το Μαξίμου «έστειλε» στην PEGA τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, όπως και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, δεν πήγαν. Ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε βεβαίως στο Βερολίνο, ωστόσο, όπως είχε γίνει γνωστό το προηγούμενο διάστημα, δεν θα επέλεγε να συζητήσει με τους ευρω-εξεταστές ακόμα και εάν βρισκόταν στην Αθήνα.

Παρά τις κυβερνητικές διαρροές περί παραγωγικού κλίματος στη συνάντηση εργασίας του κ. Γεραπετρίτη με τα μέλη της ευρω-Εξεταστικής, η συζήτηση ήταν μάλλον πιεστική για την ελληνική πλευρά.

Αυτό δεν προκύπτει από διαρροές αλλά από… την ίδια την Επιτροπή, η οποία παρουσίασε το βασικό πλαίσιο με ανάρτηση στο twitter. Όπως αναφέρει, «στη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη τον ρωτήσαμε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, την αιτία, τους λόγους για τους οποίους καταστράφηκε το υλικό της παρακολούθησης και τις προσπάθειες που τυχόν έκανε η κυβέρνηση για να μάθει από πού προέρχεται το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα».

Προς κατάργηση η απαγόρευση ενημέρωσης

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης παρέπεμψε στο απόρρητο. Επίσης, ήταν επίμονη η ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης (σ.σ. την άνοιξη του 2021) να ψηφίσει εσπευσμένως τροπολογία με την οποία απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει πολίτες που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση, για τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ζήτησε ενημέρωση από την ΑΔΑΕ για τη διπλή παρακολούθησή του από ΕΥΠ και Predator.

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει την απαγόρευση ενημέρωσης. Δεν είναι (ακόμα) γνωστό εάν εξήγησε για ποιο λόγο απέρριψε τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα μέλη της ευρω-Εξεταστικής τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η διαφάνεια στις σχέσεις του Δημοσίου με ιδιωτικές εταιρείες, η ελευθερία του Τύπου (και οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων), καθώς και η κρατική διαφήμιση ως βασική πηγή ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης.

Ν. Ανδρουλάκης: Συγκάλυψη

Όπως σημειώσαμε χθες, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέστειλε στην ευρω-Εξεταστική Επιτροπή υπόμνημα όπου ανέπτυξε την άποψή του για την παρακολούθηση που υπέστη από την ΕΥΠ. Ο λόγος που δεν συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τα μέλη της είναι, κατά τις πληροφορίες, ότι, πρώτον, ό,τι είχε να πει το είπε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 6 Οκτωβρίου και, δεύτερον, δεν έχει νόημα να τα επαναλάβει προφορικώς αφού αρνήθηκαν να προσέλθουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που ενεπλάκησαν στις παρακολουθήσεις, κυρίως ο πρωθυπουργός και ο κ. Δημητριάδης.

Μέσω του υπομνήματος ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Ενώ, σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι αρνήθηκε να αποδεχτεί κατ' ιδίαν ενημέρωση, παρέπεμψε στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, με τον οποίον απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα πρόσωπα που έχουν ή είχαν τεθεί σε «νόμιμη επισύνδεση».

Δ. Τζανακοπουλος: Εκλογές με ενεργό το Predator;

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συναντήθηκε με τα μέλη της ευρω-Εξεταστικής νωρίς το πρωί χθες και στη συνέχεια δήλωσε:

«Ενημέρωσα πριν από λίγο την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το διπλό σκάνδαλο, το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και το σκάνδαλο της συγκάλυψης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης από τη μεριά της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ.

Ενημέρωσα για τη συνδυαστική χρήση των επίσημων επισυνδέσεων και του Predator από την ΕΥΠ που, στην πραγματικότητα, μας οδηγεί σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο για την ελληνική δημοκρατία.

Το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές με το Predator ενεργό αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας».

Μετά τη δική του συνάντηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε: «Στις ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν φωτίσαμε πτυχές των υποθέσεων της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, του πλαισίου δράσης των μηχανισμών.

Επισημάναμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μέτρα εκδημοκρατισμού και διαφάνειας στη δράση τους. Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων να είναι υπόθεση της πάλης του λαού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v