Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέλαβε δράση η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές

Ολοήμερες συναντήσεις με βουλευτές, τον Γ. Γεραπετρίτη και τα «θύματα». Υπόμνημα θα στείλει, τελικά, ο Ν. Ανδρουλάκης. Δεν θα απαντήσει ο πρωθυπουργός στην ερώτηση Τσίπρα για «εκλογές με παρακολουθήσεις».

Ανέλαβε δράση η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές

Αν ο πρωθυπουργός δεν είχε να κρύψει τίποτα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, θα δεχόταν να μιλήσει στα μέλη της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής (PEGA) που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα διερευνώντας υποθέσεις υποκλοπών (και) στην Ελλάδα.

Την εκτίμηση αυτή δεν την κάνει μόνο η αντιπολίτευση αλλά… και ο Economist, αφού σε άρθρο του χθες χαρακτηρίζει «ύποπτη» την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συναντηθεί με την PEGA. Και όχι μόνο. Όπως προσθέτει, «η έρευνα του ελληνικού Κοινοβουλίου έληξε απότομα τον περασμένο μήνα, αφού βουλευτές της κυβέρνησης μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες, μεταξύ αυτών διευθυντές της εταιρείας Intellexa, με την οποία ενεπλάκη ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη».

Από πλευράς αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι η υποχρέωση του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει στην PEGA δεν πηγάζει από την πρωθυπουργική ιδιότητα, αλλά από το γεγονός ότι, με απόφαση του ιδίου αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, η ΕΥΠ τέθηκε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. «Συνεπώς όφειλε να εμφανιστεί τόσο στην ελληνική Εξεταστική όσο και στην ευρωπαϊκή, αλλά προτίμησε να κρυφτεί και από τις δύο», λένε.

Κατά τις πληροφορίες, η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή έστειλε αίτημα για συνάντηση με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού (και ανιψιό του) Γρηγόρη Δημητριάδη, χωρίς να έχει λάβει απάντηση.
Αναπάντητα (μέχρι αργά χθες το βράδυ) έμειναν και τα αιτήματα προς τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών Intellexa και Krikel (Φέλιξ Μπίτσιο και Γιάννη Λαβράνο) που εμπορεύονται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Πλην απροόπτου, θα γίνουν συναντήσεις με τα μέλη της ελληνικής Εξεταστικής Επιτροπής Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ), Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Δημήτρη Τζανακόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) και τον πρόεδρό της Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ). Τη συνάντηση με τον κ. Τζανακόπουλο τη ζήτησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή που έστειλε νωρίς χθες το πρωί στην PEGA η γραμματέας της Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη.

Από πλευράς κυβέρνησης, θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, «οργάνωσε γεύμα εργασίας με τα μέλη της PEGA, ώστε να ελαφρύνει τον χαρακτήρα της συζήτησης».

Το απόγευμα η ευρω-Εξεταστική θα συναντηθεί με τα επιβεβαιωμένα «θύματα» των υποκλοπών, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίμησε, τελικά, να στείλει υπόμνημα. Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη, εξέθεσε την κατάσταση σε ειδική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, οπότε δεν έχει νόημα να επαναλάβει τα ίδια στην Αθήνα. Κατά μία εκδοχή, δε, επέλεξε αυτή τη στάση επειδή δεν θα προσέλθουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης («δηλαδή οι θύτες»), αλλά, έστω κι έτσι, προκάλεσε ερωτήματα στην υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Χθες τα μέλη της ευρω-Εξεταστικής συναντήθηκαν με τους δημοσιογράφους που διερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών (Τάσο Τέλογλου, Νεκταρία Σταμούλη, Γιάννη Σουλιώτη, Νικόλα Λεοντόπουλο), τους οποίους εξήραν για το έργο τους και τη συμβολή τους στην εν λόγω έρευνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα μέλη της PEGA θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Χωρίς «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Πέραν τούτων, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει μείζον θέμα την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να απαντήσει την ερώτηση που του κατέθεσε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, για το πώς θα πάμε σε εκλογές με ενεργό το κέντρο παρακολουθήσεων των πολιτικών αντιπάλων του.

«Αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι το βάζει στα πόδια, φυγομαχεί, δεν έχει επιχειρήματα και επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας όσα αναφέρω στην ερώτηση», τόνισε ο κ. Τσίπρας χθες (στο Κόκκινο), χαρακτηρίζοντας δημοκρατική εκτροπή, την πρωθυπουργική στάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v