Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο

Η «περίπτωση Πάτση» είναι γνωστή δύο χρόνια, υπάρχει σχέδιο. «Δημοκρατική εκτροπή» η άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει στην ερώτηση για εκλογές με παρακολουθήσεις. Αντίδραση Οικονόμου.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο

«Έχουμε την ισχυρότερη αναδιανομή πλούτου από τους φτωχούς και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς και τα καρτέλ, η περίπτωση Πάτση δεν είναι μεμονωμένη, εδώ υπάρχει ολόκληρο σχέδιο. Oι αποκαλύψεις έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια από εφημερίδες (Documento, Δημοκρατία) και έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως η κυβέρνηση ήξερε».

Με τη φράση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη διάσταση των τελευταίων αποκαλύψεων για το πώς και προς τα πού κατευθύνθηκε δημόσιο χρήμα αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Αυτά τα 7,5 δισ. με απευθείας αναθέσεις κάπου έχουν πάει, τώρα βλέπουμε πού πήγαν», είπε, μιλώντας στο “Κόκκινο”.

Επίσης, χαρακτήρισε «πρωτοφανή εκτροπή από τη δημοκρατική λειτουργία» την άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει στην ερώτηση που του απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με ενεργό το κέντρο παρακολουθήσεων. Δηλαδή, με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αναφορικά με το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού», προέβλεψε ότι θα γυρίσει μπούμεραγκ στην κυβέρνηση, διότι «δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς σοβαρά ότι το τεράστιο κύμα ακρίβειας θα αντιμετωπιστεί με δεσμεύσεις ότι οι τιμές κάποιων προϊόντων θα μένουν σταθερές για μία εβδομάδα».

Όσο για τα εξοπλιστικά, παρατήρησε με νόημα ότι η κυβέρνηση έδειξε «πρεμούρα» να κλείσει προγράμματα 20ετίας μέσα στα τρία χρόνια της θητείας της.

«Το γιατί θα το δείξει η νεκροψία. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλα θα ελεγχθούν», κατέληξε. Χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι με προγράμματα ύψους 14 δισ. δεν φτάνει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. «Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα», τόνισε.

Τι θα κάνουμε με τα κόκκινα δάνεια

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο. Νομίζει ότι παίζει σε άδειο γήπεδο καθώς είχε δεσμεύσει τα περισσότερα ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα της «ενημέρωσης 108». Λειτουργούσαν και κυβερνούν λες και είναι ανέλεγκτοι. Κάνουν λεηλασία του δημόσιου πλούτου για τον πλουτισμό των στελεχών του κόμματος.

- Ο κ. Πάτσης είναι κουμπάρος του Στέλιου Πέτσα. Είναι δυνατόν να μην ξέρει τι δουλειά κάνει ο κουμπάρος του;

Η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ήταν μέχρι πρότινος συνέταιρος του Ανδρέα Πάτση, ενώ με επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ ο γιος του ανέλαβε συντονιστής του κόμματος στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Κανείς δεν ήξερε;

Στη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες «Πάτσηδες» για να κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών.

- Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά δεν εξαϋλώθηκαν, μεταφέρθηκαν στα funds και στους servisers. Το ιδιωτικό χρέος είναι πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

- Το 2015, με την τρόικα πάνω από τα κεφάλια μας, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα να περάσουν στα funds κόκκινα δάνεια, αλλά με μία προϋπόθεση: ότι για να γίνει πλειστηριασμός πρέπει να προηγηθεί διαδικασία ρύθμισης του δανείου, με κούρεμα και δόσεις.

Για να το αποφύγουν αυτό οι servicers βρήκαν νόμο του 2003 για απευθείας πλειστηριασμούς (αλλά από τράπεζες, όχι από funds). Αυτή η κίνησή τους κατέπεσε στον Άρειο Πάγο.

Όταν η κυβέρνηση άλλαξε τον Πτωχευτικό νόμο επί το δυσμενέστερο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής στον κ. Σταϊκούρα.

Εμείς, ως κυβέρνηση, θα φέρουμε νέο Πτωχευτικό Κώδικα με προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα συναντήσουμε δυσκολίες αλλά είμαστε εκτός μνημονίων και θα το καταφέρουμε.
Στην Κύπρο, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι κάνουν οι servicers.

- Δεν είναι δυνατόν οι υποκλοπές να έχουν ρίξει τέτοια σκιά πάνω από τη χώρα και ο Μητσοτάκης να μη θέλει να απαντήσει στην ερώτηση που του κατέθεσα.

Εδώ υπάρχουν εφημερίδες, κάθε άλλο παρά αντιπολιτευτικές (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ), που έγραφαν «υποκλοπές τέλος» και τώρα επανέρχονται με ερωτήματα.

Έγραψαν ότι το «κέντρο» παρακολουθούσε πολιτικό παράγοντα να συνομιλεί με μεγάλο παράγοντα του ποδοσφαίρου, δηλαδή τον κ. Χρυσοχοΐδη που μιλούσε με τον κ. Μαρινάκη, όπως καταλαβαίνουμε.

Ο Ανδρουλάκης και ο Σπίρτζης πήγαν στον εισαγγελέα, ο Χρυσοχοΐδης πού θα πάει; Στη Β’ Αθήνας για να εκλεγεί;

- Έχουμε 1 δισ. υπερκέρδη σε δύο μήνες, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Στο διάστημα Ιούλιος 2021-Ιούλιος 2022 τα υπερκέρδη από τη χονδρική έφτασαν 2,2 δισ.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση έφερε νέο μηχανισμό που κρύβει τη ρήτρα, μεταφέρει τα υπερκέρδη στη λιανική και επιδοτεί κατά ένα ποσοστό την αισχροκέρδεια.

Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής που πλήρωνε 200 ευρώ, θα έπρεπε να πληρώσει 800 ευρώ, αλλά με τις επιδοτήσεις πληρώνει 400 ευρώ, δηλαδή 100% πάνω.

Οικονόμου: Δεν είναι σωσίβιο για Τσίπρα η σκανδαλολογία

 «Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και πριν από το 2015: με ακραία διχαστικό λόγο και υποσχόμενος εύκολες λύσεις “με ένα νόμο κι ένα άρθρο”, επισημαίνει σε δήλωση - απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οπως αναφέρει ο Γ. Οικονόμου, «είναι ακραία υποκριτικό ο  κ. Τσίπρας, με 17.125 πλειστηριασμούς το 2018 και εκπονημένο πρόγραμμα για 18.241 πλειστηριασμούς το 2019, με τα νομοθετήματα του οποίου αφέθηκαν απροστάτευτα τα σπίτια των αδύναμων και ταυτόχρονα επιβραβεύτηκαν οι  συστηματικοί κακοπληρωτές, να μιλά σήμερα για το θέμα των πλειστηριασμών. 

Εδώ και πάνω από τρία χρόνια ο κ. Τσίπρας πίστευε ότι, υπό το βάρος των τεράστιων κρίσεων που ενέσκηψαν, η Ελλάδα θα κατέρρεε και μαζί της και η Κυβέρνηση. Καθώς όμως αυτή η μεγάλη αποτυχία δεν ήρθε και οι εκλογές πλησιάζουν, αποφάσισε να επανέλθει στη στρατηγική της σκανδαλολογίας.  

Η  “σκανδαλολογία” και η “ηθικολογία”, στις οποίες επιδίδεται με πάθος, δεν είναι λύση στο πρόβλημα της πολιτικής του ανεπάρκειας. Δεν είναι σωσίβια, όπως ελπίζει. Αλλά είναι το μόνο που ξέρει να κάνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v