Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητά στη Βαλτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο στόχος των επισκέψεων του πρωθυπουργού σε Λιθουανία και Εσθονία. Η συναντίληψη σε ενεργειακό - μεταναστευτικό και η ψηφιακή ατζέντα.

Τι ζητά στη Βαλτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας σε μια περιοχή που μέχρι τώρα δεν έχει προσεγγιστεί ιδιαίτερα, τη Βαλτική, θα επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λιθουανία και την Εσθονία. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βίλνιους και το Ταλίν, σήμερα και αύριο, όπου θα έχει συναντήσεις με τις πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες των δύο χωρών, σε μια συγκυρία πολύ κρίσιμη, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες να αναδιαμορφώνονται και με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας -χώρας που συνορεύει τόσο με τη Λιθουανία όσο και με την Εσθονία, οι οποίες, υπενθυμίζεται, είναι μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Στην ατζέντα των επαφών του κ. Μητσοτάκη θα βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ενόψει του επικείμενου δύσκολου χειμώνα, ενώ αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα ενάντια στους αναθεωρητές ηγέτες που επιδιώκουν τη βίαιη αλλαγή των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγγείλει τη στάση της Μόσχας, αλλά και θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Λιθουανία στήριξε την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επαναλάβει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει συναντίληψη και με τις δύο χώρες στο θέμα της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού και της ανάγκης επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με τη Λιθουανία να έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη  Λιθουανία γίνεται σε συνέχεια της αντίστοιχης της Λιθουανής πρωθυπουργού Ingrida Šimonytė στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2021, ενώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε τον περασμένο Μάιο  στο Ταλίν και τον Ιούνιο στο Βίλνιους.

Στα θέματα των επαφών στην Εσθονία αναμένεται να βρεθεί και η ψηφιακή ατζέντα, καθώς η Εσθονία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και κυβερνοασφάλειας, ενώ έχει υπογράψει με τη χώρα μας Μνημόνιο Συνεργασίας για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης τον Ιούλιο του 2021. Πρόσφατα, άλλωστε, στο Digital Economy Forum, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Εσθονία, «μια μικρή Βαλτική Δημοκρατία, που πριν από μερικές δεκαετίες βγήκε από το σιδηρούν παραπέτασμα της σοβιετικής οικονομίας για να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό της οικονομίας της αγοράς».

Η διήμερη αυτή περιοδεία του πρωθυπουργού στη Βαλτική, όπως λένε στην κυβέρνηση, έρχεται να επιβεβαιώσει την επιδραστική ισχύ της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και την εμβέλεια των πρωτοβουλιών και των επιλογών του κ. Μητσοτάκη στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Υπενθυμίζουν μάλιστα τα πιο πρόσφατα γεγονότα, της περασμένης εβδομάδας, την τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v