Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε τώρα την αποπομπή Πάτση

Ο ασφυκτικός κλοιός των αποκαλύψεων και οι «ανεπαρκείς» εξηγήσεις. Το παρασκήνιο της διαγραφής. «Μικροπολιτική σκοπιμότητα» από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στην Κυβέρνηση, στην προσπάθεια εμπλοκής του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε τώρα την αποπομπή Πάτση

Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σε βάρος του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση έσφιγγαν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω του, ενώ αναπόφευκτα εξέθεταν και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Το βαρύ κλίμα αποτυπώθηκε και στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, αποφασίστηκε να ζητηθούν εξηγήσεις από τον βουλευτή και στη συνέχεια να πραχθούν τα… δέοντα. Ήταν εμφανές πως η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνώσας παράταξης ήταν πλέον ένα πιθανό (ίσως το πιο πιθανό) σενάριο, κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν και ανακοινώθηκε επισήμως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ήταν εξαρχής σαφής, σημειώνοντας πως εφόσον δεν υπάρξουν επαρκείς εξηγήσεις για όλα όσα κατηγορείται ο κ. Πάτσης, θα πρέπει άμεσα να αποπεμφθεί, όπως και τελικά έγινε. «Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν χωρούν στη Νέα Δημοκρατία», ανέφεραν πηγές από τη γαλάζια Κ.Ο., με τη μομφή κατά του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή να αφορά και ηθικούς αλλά και νομικούς λόγους.

Η υπόθεση ξέσπασε σε μια καυτή πολιτικά συγκυρία, με το θέμα των πλειστηριασμών να βρίσκεται ψηλά στον δημόσιο διάλογο και την Κυβέρνηση να παραπέμπει στον Άρειο Πάγο (και να μην καταθέτει τελικά την προαναγγελθείσα τροπολογία), προκειμένου να αποφασιστεί αν θα μπορούν οι servicers να διεξάγουν πλειστηριασμούς. Παράλληλα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο την κοινωνική πολιτική που επαγγέλλεται, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε ειδικά γι’ αυτό το θέμα να αμαυρωθεί η εικόνα του κόμματός του με τις -σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος- επαγγελματικές δραστηριότητες του βουλευτή Γρεβενών.

Η συμμετοχή σε τρεις εταιρείες του εξωτερικού, που είναι ασυμβίβαστη με το επάγγελμα του βουλευτή, η σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς τα ΕΛΤΑ, επίσης μη επιτρεπτό αφού έχει να κάνει με τον δημόσιο τομέα, αλλά και οι πρόσφατες αποδείξεις είσπραξης δόσεων δανειοληπτών στον λογαριασμό του κ. Πάτση, όπως βγήκαν στο φως από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπόρεσαν να εξηγηθούν με επάρκεια από τον βουλευτή και το διαζύγιό του από τη Νέα Δημοκρατία ήταν πλέον μονόδρομος. Μάλιστα το διαζύγιο δεν δείχνει «βελούδινο», καθώς ο κ. Πάτσης αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα του και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας του, ως ο 5ος ανεξάρτητος βουλευτής του Κοινοβουλίου.

Απευθείας αναθέσεις

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον 156 βουλευτές, ενώ στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης για τις απευθείας αναθέσεις των ΕΛΤΑ προς την ξένη δικηγορική εταιρεία που συνεργάζεται με τον κ. Πάτση.

Από το περιβάλλον του υπουργού υπενθυμίζουν ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα λειτουργίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε., κάτι που συνέβαινε και στην εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Νίκου Παππά. Την εποπτεία τους έχει το Υπερταμείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και εγκαλούν την αξιωματική αντιπολίτευση για «μικροπολιτική σκοπιμότητα», εξαιτίας της οποίας εμπλέκουν τον κ. Πιερρακάκη. Πάντως, την παραίτησή του «για λόγους ευθιξίας» υπέβαλε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ το Υπερταμείο έκανε γνωστή την πρόθεσή του να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης.

Δεδομένου δε του γεγονότος ότι ο Ανδρέας Πάτσης είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του τη συμμετοχή του στις τρεις εταιρείες του εξωτερικού, ερωτήματα έχουν προκληθεί για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής. Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλησή της για την υπόθεση Πάτση, στη Νέα Δημοκρατία τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και πως θα πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία. Δεν αποκλείουν πάντως να δοθεί συνέχεια στη Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα.  

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβονται. Όποτε έχει χρειαστεί, έχουν αναγνωρίσει με θάρρος το λάθος τους και το έχουν διορθώσει άμεσα. Έτσι και στην παρούσα περίπτωση, διαπιστώθηκαν κινήσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του κόμματός μας και αποφασίστηκε η άμεση παραπομπή του βουλευτή», αναφέρουν κομματικές πηγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v