Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια

«Η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη».

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την ακρίβεια στην ενέργεια και στα καταναλωτικά προϊόντα επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δελτίο του ΣΚΑΙ.

Μιλώντας για την οικονομία είπε: «Η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δισ. λέμε εμείς, η ΡΑΕ καταλόγισε 924 εκατομμύρια για τους έξι μήνες. Θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, είτε 600 εκ. για έξι μήνες ή με τα δικά μας στοιχεία 1,9 δισ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια όπως και στα καύσιμα που η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά;». Ο ίδιος απάντησε ότι «υπάρχει σχεδιασμός μίας πολιτικής που εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι «ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα όταν χρειάζεται δύο μισθούς για να καλύψει το ρεύμα ή μία οικογένεια με δύο μισθούς δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν οικογένειες που σκέπτονται να κόψουν το φροντιστήριο για να πληρώσουν το ρεύμα».

Σε ερώτηση για το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα όταν το πρόγραμμα που παρουσίασε στην ΔΕΘ κοστίζει 12 δις απάντησε: « Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι κοστολογημένο, είναι 5,6 δισ. ευρώ, περίπου όσο και της κυβέρνησης, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία».

Ο κ.Πάτσης συμβολίζει τις “γαλάζιες ακρίδες”

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον βουλευτή της ΝΔ. Ανδρέα Πάτση, ο κ. Τσίπρας είπε: “Ο κ.Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από γαλάζιες ακρίδες”.

Και σημείωσε ότι “το θέμα ήταν γνωστό εδώ και 1,5 χρόνο, είχαν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή από τους βουλευτές μας, τον κ.Κάτση και την κ.Γκαρά”.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί η επαναφορά (σ.σ. με επιπλέον στοιχεία από τον Παύλο Πολάκη) οδήγησε τώρα τον πρωθυπουργό στην αποπομπή του βουλευτή από την κυβερνητικό κοινοβουλευτική ομάδα, απάντησε: “Ο κ.Μητσοτάκης σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια διότι το θέμα των κόκκινων δανείων παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Μαζεύονται πολλά, ο κ.Μαραβέγιας, ο κ.Κοντολέων, ο κ.Στάσσης…”.

Αμφισβήτησε δε, το επιχείρημα ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν γνώριζε ότι τα ΕΛΤΑ είχαν δώσει, απευθείας, στον κ.Πάτση σχεδόν ένα εκατ. ευρώ: “Δεν ήξερε ο κ.Πιερρακάκης; Του κατέθεσαν ερωτήσεις οι βουλευτές μας αλλά δεν ήρθε στη Βουλή για να τις απαντήσεις”, σημείωσε.

Γιατί επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Εκτενής ήταν η αναφορά του κ.Τσίπρα στην πρόταση που κατέθεσε την Κυριακή για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. ν/α της Κρήτης.

Στο ερώτημα “γιατί το ζητά τώρα και δεν το έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός”, απάντησε:

- Πρώτον, διότι όταν το θέσαμε “η ΝΔ βγήκε στα κεραμίδια” με τις γνωστές κατηγορίες.

- Δεύτερον, διότι τότε δεν υπήρχε τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο.

- Τρίτον, διότι δεν ασκείς διπλωματία με αδράνεια: η επέκταση στα 12 μίλια (στα ν/α της Κρήτης) είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας και θα “προλάβει” τυχόν κίνηση της Τουρκίας να δράσει στην περιοχή.

“Όπως το Oruc Reis έκανε έρευνες στα 7 ν.μ., δηλαδή σε τμήμα της δυνητικής κυριαρχίας μας, έτσι και τώρα μπορεί να δούμε τουρκικές έρευνες στα 7 ν.μ. ν/α της Κρήτης. Πρέπει να το προλάβουμε”.

Στην ερώτηση “και τι θα κάνουμε εάν εμφανιστεί τουρκικό πλοίο στα 7 ν.μ. ν/α της Κρήτης”, απάντησε: “το εμποδίζουμε, όπως θα κάνουμε και τώρα αν μπει στα 5 ν.μ.”.

Και πρόσθεσε εμφατικά: “Η Τουρκία βρίσκει νομιμοφανείς λόγους για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αν επεκτείνεις τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. δεν θα μπορεί”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v