Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή κυβερνητική αγωνία για την ακρίβεια

Μεγάλο ερωτηματικό οι αντοχές της κοινωνίας. Ζητούμενο η άμεση ευρωπαϊκή στήριξη. Οι συζητήσεις στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, το «καλάθι του νοικοκυριού» και η -σε αναμονή- παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης.

Διπλή κυβερνητική αγωνία για την ακρίβεια

Στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στρέφεται πλέον το βλέμμα της Κυβέρνησης, προσδοκώντας την άμεση εφαρμογή στην πράξη της πολυπόθητης ευρωπαϊκής βοήθειας των κρατών – μελών στο θέμα της ενέργειας. Και μπορεί στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Πέμπτη να έγινε ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «προφανώς, ο ‘’διάβολος’’ εδώ κρύβεται πράγματι στις λεπτομέρειες και πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί στο δικό τους επίπεδο». Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το ζήτημα να «κλείσει» σε επίπεδο υπουργών και να μην επιστρέψει στους ηγέτες των κρατών, μολονότι ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το θέμα τον επόμενο μήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν αναγκαία την κοινή ευρωπαϊκή λύση, έστω με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, προκειμένου να πάρουν ανάσα οι εθνικοί προϋπολογισμοί και μαζί οι… κυβερνήσεις που τους διαχειρίζονται. Και ναι μεν, όπως διαβεβαιώνουν, η στήριξη της κοινωνίας, όπως συνέβη μέχρι τώρα, θα συνεχιστεί με κρατικούς πόρους, οι οποίοι -από την άλλη- «δεν είναι απεριόριστοι».

Το θέμα της ακρίβειας συζητείται έντονα και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με τους βουλευτές να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι το πρόβλημα, κατά τις επαφές τους με τους ψηφοφόρους τους, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν το τέλος και αυτής της περιπέτειας.

«Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση για την ακρίβεια. Ωστόσο, οι αντοχές της κοινωνίας σταδιακά μειώνονται και, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι άγνωστες παράμετροι, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη συνέχεια», σημειώνει χαρακτηριστικά έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, αποτυπώνοντας την ανησυχία του για τη στάση των ψηφοφόρων στις κάλπες, εφόσον παραταθεί για πολύ το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

«Καλάθι του νοικοκυριού»

Για τον μερικό -έστω- έλεγχο αυτής, πολλά ποντάρει η Κυβέρνηση στο πολυσυζητημένο «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα ανακοινωθεί στις 2 Νοεμβρίου, θα διατηρείται για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη. Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης (στο Open), υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο δέχεται, εκτός από την υποχρεωτική εφαρμογή του καλαθιού για τις μεγάλες αλυσίδες (είναι γύρω στις 15-17 αλυσίδες), να συμμετάσχουν και μικρότερες αλυσίδες. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση εντός της προσεχούς εβδομάδας, δεν υπάρχει περιορισμός για τον χαρακτηρισμό των προϊόντων που θα βάλει κάθε επιχείρηση στο καλάθι ως «επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας» και μοναδικός στόχος είναι να υπάρξει συγκράτηση και μειωμένες τιμές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν -σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη- τη χρυσή τομή μεταξύ της ουσιαστικής ενίσχυσης των πιο ευάλωτων πολιτών από το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας και της αποφυγής άμετρης δημοσιονομικής πολιτικής που θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία μας, την ίδια ώρα που και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (στον ΣΚΑΪ), επαναλάμβανε πως «ό,τι δυνατότητα δημιουργεί η οικονομία μας, ό,τι περιθώριο υπάρχει, η Κυβέρνηση το αξιοποιεί για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πρωτοφανές γεγονός αυτό που συμβαίνει με το πετρέλαιο κίνησης να είναι πάνω από την αμόλυβδη βενζίνη», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης της Κυβέρνησης στο θέμα. Κάτι πάντως που δεν αναμένεται να γίνει τώρα, αφού αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η ξεδίπλωση του πλέγματος μέτρων που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και ακόμα, όπως λένε στην Κυβέρνηση, δεν έχει φανεί στις τσέπες των πολιτών. Από την άλλη, εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την επιδότηση της ενέργειας για το μήνα Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις των παρόχων για τον επόμενο μήνα διαμορφώνονται στα 35-40 λεπτά ανά κιλαβοτώρα, μειωμένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v