Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Αλλαγή, η δράση και ο στόχος μας

Τι είπε στην εισήγησή του στην Κ.Ε. του κόμματος. Δημοκρατική και προοδευτική «αντίσταση παντού» χωρίς «face control». Καταδίκη Πούτιν και τερματισμός του «γενικευμένου πολέμου που τον πληρώνουν οι λαοί». Αυταπάτη η προστασία μας από τους συμμάχους απέναντι στην Τουρκία.

Τσίπρας: Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Αλλαγή, η δράση και ο στόχος μας

Την προεκλογική αυλαία για το κόμμα του άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συνεδριάζει, με αυτό το θέμα, σήμερα και αύριο. Οι εργασίες άνοιξαν με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαϊδη που έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη εβδομάδα.

Προβάλλοντας ως κεντρικό σημείο της δράσης το τρίπτυχο “Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή”, ο κ.Τσίπρας ανέδειξε τη σημασία της κοινής δράσης όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε επίπεδο κοινωνίας και όχι, μόνο, κορυφής.

“Δεν είναι δική μας αποκλειστικότητα η οργάνωση αυτής της αντίστασης. Είναι υποχρέωση και έργο όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας και της προόδου”, είπε, για να προσθέσει με νόημα:

“Δεν υπάρχει face control στα συνδικάτα, τους δήμους, τις συλλογικότητες, τη διαδήλωση και την απεργία. Αλλά τα μέλη, τα στελέχη και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Να μην επιτρέψουν στην προπαγάνδα και τη βιομηχανία των δημοσκοπήσεων να εξουδετερώνουν συνειδήσεις και να επιβάλλουν το μίζερο στερεότυπο ότι "δεν υπάρχει ελπίδα’ ότι ‘τίποτε δεν γίνεται”. Υπάρχει ελπίδα γιατί έχουμε εναλλακτικό σχέδιο και εναλλακτική λύση, που όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί τόσο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνία θα προστατευτεί και τόσο γρηγορότερα θα ανακάμψει η οικονομία και θα ανασάνει η κοινωνία”.

Η Ρωσία, η Δύση, η Ευρώπη και οι λαοί

Ο κ.Τσίπρας “άνοιξε” τη συνεδρίαση προτάσσοντας μία εκτενή αναφορά στις διεθνείς συνθήκες, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση, στη διαχείριση της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στα ελληνοτουρκικά, για να κάνει τη σύνδεση με την ζοφερή εσωτερική επικαιρότητα και τα καθήκοντα του κόμματος.

Όπως είπε:

- Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το τελευταίο επεισόδιο στις βίαιες αναταράξεις που ζούμε.
Κι αν στις περιπτώσεις της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Λιβύης, φόρο αίματος, ολέθρου και ξεριζωμού, πλήρωσαν κυρίως οι λαοί τους, σήμερα η σύγκρουση έχει λάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Η ανθρωπότητα ζει το δράμα ενός αιματηρού, καταστροφικού, γενικευμένου πολέμου.

Η Ρωσία του Πούτιν προσαρτά παράνομα εδάφη που δεν της ανήκουν και απειλεί ακόμα και με πυρηνικά.

Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία του Ζελένσκι με τα πιο σύγχρονα όπλα.

Η Ευρώπη διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην εμπλοκή στον πόλεμο που γίνεται στο δικό της έδαφος.

Η Αμερική είναι για άλλη μια φορά σημαιοφόρος και τροφοδότης της σύγκρουσης, προωθώντας μέσω του πολέμου των άλλων τις δικές της γεωστρατηγικές και οικονομικές επιδιώξεις.

Και το ανθρώπινο, οικονομικό, ενεργειακό κόστος καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου, ανάμεσά τους και ο δικός μας λαός.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, δεν μπορεί στις συνθήκες αυτές παρά να δίνει απαντήσεις που εκπορεύονται από τις αξίες που εκπροσωπεί.

Και μέγιστη αξία η ανθρώπινη ζωή. Για αυτό και καταδικάζουμε χωρίς καμιά επιφύλαξη και κανένα αστερίσκο την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Για αυτό και επιδιώκουμε με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την ειρήνη.

- Θεωρούμε αδιανόητο η επίκληση της ειρήνης και του τερματισμού του πολέμου να θεωρείται μεροληπτική και να δαιμονοποιείται. Γιατί γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος πόλεμος δε μπορεί στο τέλος να έχει νικητές, παρά μόνο ηττημένους.

Και εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έσπευσε από τους πρώτους να καταστήσει την Ελλάδα, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενεργό μέρος του πολέμου. Ενώ παίρνουμε και στηρίζουμε στο Ευρωκοινοβούλιο και τους θεσμούς της Ευρώπης πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Η τουρκική προκλητικότητα και η “αυταπάτη”

- Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά βεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Ερντογάν για νέες και επικίνδυνες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας.

Η Τουρκία έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως δύναμη μεσολάβησης μεταξύ των εμπολέμων.

Ο Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, του Ζελένσκι, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.

Η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ. Και εμφανίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ενώ κατέχει παράνομα το Βόρειο μέρος της Κύπρου και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα με επιθετικές δηλώσεις και απειλές, υπό τα βλέμματα των συμμάχων, που αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις.

- Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση στις συνθήκες αυτές;

Ο κ. Μητσοτάκης αντικατέστησε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα του πυλώνα σταθερότητας με το δόγμα του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου.Του αστήρικτου φυλακίου της Δύσης.

Διακινεί και πάλι την αυταπάτη, που τόσο κόστισε παλιότερα στην πατρίδα μας, ότι οι σύμμαχοι θα μας προστατεύσουν αν είμαστε υπάκουοι και πρόθυμοι.

Αλλά τη στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αφαιρώντας τα από τα νησιά μας, οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Τουρκία και το Κογκρέσο αίρει το εμπάργκο στα F16.

- Εμείς, από τη πλευρά μας, επιμένουμε και θα επιμείνουμε:

  • Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις.
  • Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
  • Ενότητα και εγρήγορση απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν.
  • Και ταυτόχρονα αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.
  • Επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ανάδειξη και πάλι της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Γιατί “ακρίβεια Μητσοτάκη”;

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, είναι επίσης παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και στις τελευταίες θέσεις στους μισθούς και το εισόδημα της πλειοψηφίας.
Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη.

Γιατί η προστασία της αισχροκέρδειας, η άρνηση φορολόγησης των σκανδαλωδών υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, με τη ταυτόχρονη διατήρηση της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης,
το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η αναδιανομή των ιματίων του κράτους και της χώρας υπέρ των ισχυρών, έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν οδηγήσει σε νέες τραγωδίες. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και να συντονίσουμε τη δράση μας με κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη.

Δημοκρατική και προοδευτική “αντίσταση παντού”

Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απλώνει το χέρι, χωρίς φυσικά να ξεχνάει και να παραβλέπει τις διαφορές, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της δημοκρατίας και της προόδου.

Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια αναμονής. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε με όλους τους τρόπους, παραδοσιακούς και σύγχρονους, όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Να συμβάλουμε στην αντίσταση κάθε κοινωνικού στρώματος και της κοινωνίας συνολικά στην αγριότητα των μέτρων και των πολιτικών του καθεστώτος Μητσοτάκη.

  • Αντίσταση, όταν το καθεστώς επιχειρεί να περάσει τροπολογίες που διευκολύνουν το ξεσπίτωμα ανθρώπων από τα αρπακτικά funds.
  • Αντίσταση όταν στερούν την αξιοπρέπεια από τον εργαζόμενο και του τάζουν αυξήσεις πολύ κάτω από τον πληθωρισμό.
  • Αντίσταση όταν μοιράζουν και μοιράζονται προκαταβολικά τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης.
  • Αντίσταση όταν διοχετεύουν δισεκατομμύρια από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από τις τσέπες του πολίτη, στους κερδοσκόπους της ενέργειας.
  • Αντίσταση όταν καταστρατηγούν δικαιώματα.
  • Αντίσταση όταν επιχειρείται να εμφανιστούν ως κανονικότητα οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και η κακοποίηση ακόμα και παιδιών. Αντίσταση παντού.

Πρώτο κόμμα με την απλή αναλογική

Στο παραπάνω πλαίσιο, συνεπώς, ο κ.Τσίπρας έθεσε τον ευνόητο στόχο του κόμματος για το επόμενο προεκλογικό διάστημα:

“Οι ερχόμενες εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό, την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη. Μια ευκαιρία για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολλών, μια ευκαιρία για τη δημοκρατία.

Κι αυτή την ευκαιρία είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να την αφήσει να πάει χαμένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στην αναμέτρηση με την απλή αναλογική”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v