Νέα δημοσκόπηση της Interview για την Politic δίνει προβάδισμα στο κυβερνητικό κόμμα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 32,4% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι στο 7,3% (από 8,3%). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,9%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση με 5% και το ΜέΡΑ 25 με 3%. Tο 1,6% εμπιστεύεται την Εθνική Δημιουργία, ενώ οι Έλληνες για την Πατρίδα συγκεντρώνουν το 1,2%. Ελαφρώς αυξημένο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων αφού από το 7,4% πλέον βρίσκεται στο 7,9%.
Όσον αφορά τις συνεργασίες των κομμάτων σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι ερωτηθέντες δεν βλέπουν το σενάριο συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (2,1%). Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προκρίνει το 36,2%, ενώ το στοιχείο εκείνο το οποίο προσθέτει περισσότερο ενδιαφέρον στο ερώτημα είναι η αισθητή άνοδος του «διδύμου» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκεντρώνει 29,7% (από 25%).
Ακλόνητη η εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη
Οι πολίτες μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού. Το 46% (από το 47% της προηγούμενης μέτρησης) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για να βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας. O Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται κατά 5 μονάδες πιο ενισχυμένος σε σύγκριση με τη μέτρηση του Σεπτέμβρη, συγκεντρώνοντας το 32%.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού το 44,2% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη (από το 46,6% της προηγούμενης μέτρησης), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι στη δεύτερη θέση με 32,4% (από 26,6%). Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 26,7% των θετικών ψήφων (από 24,2%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας προηγείται ελαφρώς με 27,7% (από 24%). Ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 22,1% (από 15%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 11,2% (από 11,7%).
«Εισαγόμενο» το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας… η ακρίβεια
Η ακρίβεια δείχνει να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού το 29,2% την κατατάσσει στην πρώτη θέση, ενώ η οικονομία ανέρχεται δεύτερη με 15,7%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την έντονη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, το ποσοστό των Ελλήνων που παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την τουρκική προκλητικότητα φτάνει στο 13,8%.
Στο ερώτημα «τις πταίει» για την ακρίβεια που βιώνουμε σε ενέργεια και προϊόντα, η πλειοψηφία του 62,5% ταυτίζεται με την άποψη ότι φταίνε οι διεθνείς συγκυρίες, ενώ το 33,8% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, το 55% πιστεύει ότι η λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, για όσο διάστημα χρειαστεί. Το 35% προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές, ενώ μόλις το 6% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία με τα επιδόματα.
Οριακό «ναι» στην άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Αναφορικά με το αν η Ευρώπη πρέπει να άρει ένα μέρος ή το σύνολο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Ρωσίας - Δύσης, οι απόψεις διίστανται αφού το 48% πιστεύει ότι πρέπει να αρθούν, ενώ το 46% λέει ότι πρέπει να συνεχιστεί η ίδια τακτική.
Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, το 63% πιστεύει ότι αν η Τουρκία έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις, τότε θα μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό η προκλητικότητά της, ενώ το 24% ανέφερε ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα ρίξει» περισσότερο «λάδι στη φωτιά».