Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός σχεδιασμός… μετ' εμποδίων λόγω οργανωμένων fake news

Ο διήμερος «πόλεμος λάσπης» με αφορμή τον παιδοβιαστή-μαστροπό και οι σκληρές απαντήσεις της Κουμουνδούρου. «Αισχροκέρδεια - υπερκέρδη» στο επίκεντρο του κόμματος. Προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία για τους αποδέκτες της πολιτικής πρότασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός σχεδιασμός… μετ εμποδίων λόγω οργανωμένων fake news

Σε πιο ήσυχους καιρούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να επικεντρώσει στον πολιτικό σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος και στην προετοιμασία των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων, την οποία άλλωστε έχουν αρχίσει και τα υπόλοιπα κόμματα.

Θα το κάνει βεβαίως, αφού αυτό είναι το αντικείμενο της διήμερης (Παρασκευή-Σάββατο) συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία προετοίμασε χθες η Πολιτική Γραμματεία. «Η επικαιρότητα όμως αγριεύει τόσο πολύ που οφείλουμε να κάνουμε… στάσεις, επιβραδύνοντας τον ρυθμό των σχεδιασμών», λένε στελέχη του κόμματος.

Ενδεικτικό παράδειγμα η υπόθεση του παιδοβιαστή-μαστροπού που εξέδιδε το 12χρονο κορίτσι. Το γεγονός ότι ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος της ΝΔ (όπως είπε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) έκανε «κύκλους» του κυβερνώντος κόμματος να οργανώσουν επίθεση... στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαχυθούν ευθύνες δια του αντιπερισπασμού.

Αρχικά τα περίφημα «τρολς του διαδικτύου» και στη συνέχεια πολιτικοί όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος διέσπειραν μέσω των social media την «πληροφορία» ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2019) ο βιασμός ήταν πλημμέλημα και έγινε κακούργημα όταν ανέλαβε η ΝΔ.

Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη: «Όταν αντιδράσαμε δημοσίως, ο κ. Κουμουτσάκος ‘κατέβασε’ την ανάρτησή του από το twitter ομολογώντας ότι ‘ήταν λάθος’, αλλά ανέβασε άλλη… με νέο ψέμα: ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την αυστηροποίηση της ποινής για το εν λόγω κακούργημα. Και επέμεινε σ' αυτό παρότι δημοσιεύσαμε τα πρακτικά της ψηφοφορίας όπου αναγράφεται ‘ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ’».

Κατά τους ίδιους, τα fake news πέφτουν σωρηδόν στη λογική «πες πες, κάτι θα μείνει» καθώς ελάχιστα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με αυτά.

Η απάντηση για την πρώτη ανάρτηση του «γαλάζιου» βουλευτή ήρθε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο:

«Ο Γ. Κουμουτσάκος έσβησε τη συγκεκριμένη ανάρτηση, χωρίς όμως το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για το ψέμα. Ο βιασμός ήταν και παρέμεινε κακούργημα. Μάλιστα στις αλλαγές που έγιναν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε και μία κρίσιμη αυστηροποίηση για την έννοια του βιασμού. Ρητά ορίζεται ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Τα πληρωμένα τρολ της ΝΔ συνεχίζουν να πετάνε λάσπη. Δεν τους νοιάζει ο πόνος των θυμάτων, δεν τους απασχολεί το αίτημα δικαιοσύνης. Δεν ξεχνάμε ότι χωρίς ντροπή ξέπλεναν τον Λιγνάδη».

Για τη δεύτερη ανάρτηση, παρενέβη ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Η νεοδημοκρατική ταυτότητα του 53χρονου παιδοβιαστή φαίνεται ότι έχει προκαλέσει πανικό στη ΝΔ. Άρχισε έτσι να στήνει ένα χυδαίο αφήγημα λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν ο παιδοβιασμός ήταν πλημμέλημα επί ΣΥΡΙΖΑ. Ουδέν ψευδέστερον: Ο βιασμός ήταν πάντα και παραμένει κακούργημα, τελεία και παύλα. Μάλιστα, η αυστηροποίηση της ποινής για τον βιασμό ανηλίκου (μόνο ισόβια) ψηφίστηκε, ΟΜΟΦΩΝΑ, απ’ όλα τα κόμματα και δεν αποτελεί “αποκλειστικότητα” της Ν.Δ. Τα απανωτά ψεύδη του κ. Γ. Κουμουτσάκου και άλλων στελεχών της ΝΔ συνιστούν πλέον πολιτική αθλιότητα και θέτουν σοβαρό θέμα δεοντολογίας. Η λάσπη δεν θα γίνει ανεκτή, απ’ αυτούς που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και αναζητούν απεγνωσμένα έναν αντιπερισπασμό».

Αισχροκέρδεια, όχι απλή ακρίβεια

Παρά τις παρενθέσεις που επιβάλλει η επικαιρότητα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κεντράρει το επόμενο διάστημα στην γκρίζα καθημερινότητα, προκειμένου να αναδείξει την παράμετρο της αισχροκέρδειας που εκτινάσσει μία αναμενόμενη, λόγω ενεργειακής κρίσης, ακρίβεια.

Το πλαίσιο το παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ το βασικό επιχείρημα της κριτική προς την κυβέρνηση είναι:

  • Δεν είναι θέμα περισσότερων χρημάτων, είναι θέμα αλλαγής μοντέλου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λεηλατεί μέσω του ΦΠΑ και του ΕΦΚ τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά στρώματα, αφού αυτά κυρίως πλήττουν οι έμμεσοι φόροι, για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια προς όφελος του καρτέλ της ενέργειας.
  • Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα έσοδα από ΦΠΑ είναι φέτος 4 δισ. περισσότερα από πέρσι και η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος 9,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση τα παίρνει από τους πολίτες μέσω της ακρίβειας και τα δίνει στις εταιρείες ενέργειας που μέχρι τον Ιούλιο είχαν περισσότερα από 2 δισ. υπερκέρδη, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν σχεδόν 500 εκατ. υπερκέρδη.
  • Εμείς μιλάμε για ένα διαφορετικό μοντέλο, που θα βάλει τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδειας με ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από φυσικό αέριο (όπως Ισπανία - Πορτογαλία), περιορισμό 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα.

Διένεξη Φίλη - Παππά για το «φόκους»

Ο προβληματισμός για το πώς θα προβληθούν οι θέσεις-προτάσεις του κόμματος και, κυρίως, με ποιους αποδέκτες, ήταν έντονος στη χθεσινή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία. Κατά τις πληροφορίες δε, ο Νίκος Φίλης ήγειρε ενστάσεις για την προσήλωση του κόμματος στους λεγόμενους μικρομεσαίους, λέγοντας ότι αυτή η τακτική αφήνει σε δεύτερη μοίρα σημαντικές ομάδες πληθυσμού όπως τους νέους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς υπεραμύνθηκε της τακτικής του κόμματος και ζήτησε να μην «απαξιώνεται».

Η αντιπαράθεση δεν πήρε διαστάσεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εστίασε (σε αυστηρό ύφος) στην ανάγκη να μην αρχίσουν πάλι οι εσωκομματικές αμφισβητήσεις και ομαδοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v