Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εκοψε η Γερουσία τροπολογίες με όρους για πώληση F-16 στην Τουρκία

Αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο για τον αμυντικό προϋπολογισμό οι τροπολογίες που έθεταν όρους για την πώληση F-16 στην Τουρκία. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται νέος κύκλος διαπραγμάτευσης.

ΗΠΑ: Εκοψε η Γερουσία τροπολογίες με όρους για πώληση F-16 στην Τουρκία

Eκτός Γερουσίας βγήκε η τροπολογία Μενέντεζ που θέτει περιορισμούς για την πώληση στην Τουρκία των F-16 καθώς δεν εντάχθηκε στην εκδοχή του Σώματος για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφαιρέθηκαν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση και συντάχθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας ένα νέο κείμενο το οποίο περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες. Η αντίστοιχη τροπολογία του Κρις Πάπας παραμένει στην εκδοχή της Βουλής.

Το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα αποφασιστεί μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο Σώματα. 

Σε σχέση με την τροπολογία Μενέντεζ ειδικότερα, εξέφρασαν επιφυλάξεις οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας, σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχουν και παρασκηνιακές πιέσεις από την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι τροπολογίες, όχι απαραίτητα για να προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά για να μπορεί να έχει τον τελικό λόγο σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο γερουσιαστής Μενέντεζ ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής μπορεί να βάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.   

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβραβεύεται η Τουρκία

Με την απόφαση που έλαβε χθες η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του "πιστού και προβλέψιμου συμμάχου" που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v