Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και σύσσωμης της αντιπολίτευσης συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Σειρά σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, είχε σειρά η εκπρόσωπος της εταιρείας Intellexa, που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις καθώς εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator.
Η ίδια δεν εμφανίστηκε λόγω απουσίας στο εξωτερικό. Κατόπιν τούτου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε να γίνει η εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε οι βουλευτές να ρωτούν και να παίρνουν απαντήσεις «πρόσωπο με πρόσωπο» και σε real time.
H ΝΔ αρνήθηκε, αντιπροτείνοντας να εξεταστεί η μάρτυρας με γραπτές ερωτήσεις που θα της σταλούν, τις οποίες η ίδια θα απαντήσει επίσης γραπτώς.
Αυτή ήταν και η απόφαση που ελήφθη, καθώς η ΝΔ έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή.
Στο μεταξύ ο Χρήστος Ράμμος, κατά τη σημερινή του κατάθεση, φέρεται, κατά τις διαρροές, να ανέφερε ότι, ως ΑΔΑΕ, είχε ζητήσει από την ΕΥΠ και την εισαγγελέα κ. Βλάχου την αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως είπε, δεν του τη χορήγησαν, με την κ. Βλάχου να δηλώνει ότι δεν την έχει και τον κ. Κοντολέοντα να απαντά πως δεν γνωρίζει επ' αυτού.
Ο κ. Ράμμος χαρακτήρισε «μη σύννομη» την άρνηση πρόσβασης της ΑΔΑΕ καθώς έτσι παρακωλύεται ο ελεγκτικός ρόλος της. Φέρεται, δε, να τόνισε πως η άρση απορρήτου χωρίς αιτιολόγηση είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, παρότι δεν υπάρχει νομικά θεσμοθετημένη υποχρέωση αιτιολόγησης.
Kατά τις ίδιες πληροφορίες, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε:
- Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν εάν έχουν γίνει επισυνδέσεις τα τελευταία χρόνια. Δεν δεσμεύονται από απόρρητο και υποχρεούνται να τηρούν τα στοιχεία δια παντός.
- Η ΕΥΠ θα ενημέρωνε τον κ. Ανδρουλάκη μόνο “επί όσων επιτρέπεται να τον ενημερώσει”.
- Μέλος της ΑΔΑΕ ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό του για το ενδεχόμενο παρακολούθησης.
- Η εισαγγελέας κ.Βλαχου έχει πει ότι η κρίση της είναι ανέλεγκτη από τους πάντες και ότι μόνο ο διοικητής, επί των ημερών του οποίου έγιναν επισυνδέσεις, μπορεί να γνωρίζει γι’ αυτές. Επίσης, ότι ο δεύτερος εισαγγελέας, με βάση τη νέα ΠΝΠ, δεν μπορεί να ενημερώνεται για την αιτιολογία και τους λόγους μιας επισύνδεσης.
Δεν συγκαλείται η θεσμών-Διαφάνειας
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας απέρριψε το αίτημα που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ - ΚΚΕ να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και τα τρία κόμματα επικαλέσθηκαν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, μετά την καταγγελία και τη μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, για παγίδευση του κινητού του από το Predator.
Ο κ. Τασούλας επικαλέσθηκε τον Κανονισμό της Βουλής, που ορίζει συγκεκριμένο αριθμό συνεδριάσεων (δύο) ανά μήνα της Επιτροπής.
Παρέμβαση στον Άρειο Πάγο
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ.Ράμμου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς της εισαγγελέως της κ.Βλάχου.
Κάνοντας λόγο για “δίδυμο σκάνδαλο”, εξήγησε ότι “από τη μια πλευρά έχουμε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και από την άλλη πλευρά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ευθυνών και των εντολών Μητσοτάκη”.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη και Δημήτρης Μπιάγκης, δήλωσαν: “Η ΕΥΠ αρνήθηκε κάθε συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή (την ΑΔΑΕ), δηλαδή τον ελεγκτή της. Κατέστρεψε τα στοιχεία την ίδια ημέρα της καταγγελίας Ανδρουλάκη. Επικαλείται το απόρρητο σε όλα τα θεσμικά όργανα και στη Βουλή και στην Εξεταστική επιτροπή. Βαθύ σκοτάδι παντού”.