Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμμ. Μακρόν: Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας

Η στρατηγική συνεργασία δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν αναταραχές στην Ευρώπη τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Οσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν «κάποιο βράδυ στα νησιά μας», τους περιμένουμε στο φως της ημέρας».

Εμμ. Μακρόν: Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας

Τις ευχαριστίες της Γαλλίας για την αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα στέλνοντας βοήθεια για τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα εξέφρασε ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε οι συζητήσεις θα καλύψουν διμερή θέματα αλλά και την γεωπολιτική κατάσταση. Πριν ένα χρόνο υπογράψαμε την στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, θύμισε. Ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια αλλά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η πλήρης αλληλεγγύη και συνεργασία σε εξωτερική πολιτική, εξοπλισμούς και άμυνα έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Η συνεργασία μας δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία δηλώνοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, ενώ τόνισε ότι σημαντικό θέμα είναι και η αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Κ. Μητσοτάκης: Ενεργειακή επίθεση δέχεται η Ευρώπη

Η συγκυρία είναι διπλά σημαντική εν μέσω μιας ενεργειακής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη Ρωσία και γίνεται ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι πέρυσι βοήθησε την Ελλάδα η Γαλλία και φέτος ήταν η σειρά της χώρας μας να βοηθήσει.

Οι δυο χώρες συντονίζονται και στην άμυνα απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών της ενέργειας, τόνισε. Σημείωσε ότι αμφότερες οι χώρες προωθούν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης αλλά και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ΕΕ πρέπει τώρα να απαντήσει συντονισμένα στη Ρωσία, δήλωσε.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί τον 21ο αιώνα ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού. Ένα προηγούμενο που πρόθυμα θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας τοπικός ταραξίας.

Η πατρίδα μου ξέρει από τοπικές απειλές και θα συζητήσω το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, συνέχισε. Εχω πει ότι απάντησή μας είναι η ετοιμότητα. Τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στον ουρανό. Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας. Είναι οι συμμαχίες μας και η δύναμη των επιχειρημάτων μας.

Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν «κάποιο βράδυ στα νησιά μας», τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την ισχύ με το μέρος του.

Παραμένει ενεργή η θέση μας ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις αλλά ανοικτό στο διάλογο και τις συζητήσεις.

Συμπερασματικά θα έλεγα τρεις λέξεις για τη συνάντησή μας: «μαζί πιο δυνατοί»


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v