Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Κατήγγειλαν «θεσμική εκτροπή» και αποχώρησαν

Δεν δέχτηκε η ΝΔ να κληθεί ο Κ. Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ούτε ο Γ. Γεραπετρίτης. «Δεν κάλεσαν τον Γρ. Δημητριάδη, ούτε τον Θ. Κουκάκη που αποδεδειγμένα παρακολουθήθηκε», καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Η απάντηση ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Κατήγγειλαν «θεσμική εκτροπή» και αποχώρησαν

Με την κατηγορία της θεσμικής εκτροπής, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, μετά την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καλέσει ως μάρτυρες όλα τα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης που πρότεινε η αντιπολίτευση.

Η ΝΔ ζήτησε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις με τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρο Δραβίλλα (2012-15), Γιάννη Ρουμπάτη (2015-19), Παναγιώτη Κοντολέοντα (2019-22), τον νυν διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη, τους επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της Αρχής Διαφάνειας, τους νόμιμους εκπρόσωπους των εταιρειών Krikel και Ιntellexa και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ πρότειναν να κληθεί και ο κ. Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, καθώς με δικό του νόμο αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 η Υπηρεσία τέθηκε υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Η ΝΔ απέρριψε και την κλήτευση του πρωθυπουργού αλλά και του Γρηγόρη Δημητριάδη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. (σ.σ. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουκάκης κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα).

Δ. Τζανακόπουλος: Ούτε Δημητριάδη ούτε Κουκάκη

«Αποχωρήσαμε», δήλωσε ο βουλευτής-μέλος της Εξεταστικής Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξηγώντας τον λόγο:
«Οι οιωνοί δεν ήταν καλοί από χθες. Σήμερα ξεπεράστηκαν τα εσκεμμένα. Περιμέναμε ότι η πλειοψηφία θα επιχειρούσε να ελέγξει τον κατάλογο αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Τους έκοψε όλους. Δεν καλεί ούτε καν τον Κουκάκη, που είναι από τους αποδεδειγμένα παρακολουθούμενους. Δίπλα στο σκάνδαλο έχουμε ένα δεύτερο σκάνδαλο: το σκάνδαλο της συγκάλυψης και της προσπάθειας να υπονομευθεί το έργο της Επιτροπής. Μιλήσαμε στην Επιτροπή για εξευτελισμό της διαδικασίας, των θεσμών, των βουλευτών της ΝΔ που κατέθεσαν αυτή την πρόταση. Είναι η απόδειξη ότι δεν έχουν διάθεση να διαλευκανθεί η υπόθεση. Είναι στάση ομολογίας της ευθύνης Μητσοτάκη, που δεν παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη για λόγους εθνικής ασφαλείας αλλά για να μπορεί να τον εκβιάζει.

Είναι υπονομευμένο το έργο της επιτροπής, θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχει προβληματισμός. Θα πάρουμε την απόφαση εν ευθέτω χρόνω. Η πλειοψηφία λειτουργεί με τη λογική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Το είπε ο Κεφαλογιάννης. Δεν υπήρξε ένα επιχείρημα. Ο κ. Δημητριάδης καθαιρέθηκε για την υπόθεση αυτή και η Εξεταστική δεν τον καλεί ούτε ως μάρτυρα.

Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος κατάλογος μαρτύρων. Τα πρόσωπα απορρίφθηκαν χωρίς αιτιολογία. Δεν έγινε συζήτηση σε συναινετικό κλίμα ούτε για άλλο κατάλογο. Η λογική της ΝΔ ήταν πως αυτός είναι ο κατάλογος. Απλώς είπαν ότι είναι μία δυναμική διαδικασία για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Προφανώς ο κατάλογος είναι κλειστός».

Ε. Λιακούλη: Καταγγέλλουμε τη διαδικασία

Το ίδιο αιχμηρή ήταν και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη: «Δεν έγινε διάλογος πάνω στις προτάσεις των κομμάτων. Ρώτησα τον Κεφαλογιάννη αν θα γίνει συζήτηση για τη διαδικασία κλήσης των μαρτύρων. Ο πρόεδρος απάντησε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας κατισχύει και αυτή θα γίνει.

Μίλησαν Σακοράφα, Βούτσης, Μπιάγκης, δεν έγινε καν ψηφοφορία. Μιλάμε για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή. Μας έλεγαν "μη φεύγετε, μη φεύγετε, θα γίνει τώρα ψηφοφορία". Καταγγέλλουμε τη διαδικασία. Κουρελιάζουν τη δημοκρατία, εξευτελίζουν τους θεσμούς. Θέσαμε ζήτημα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας για μας και για όλα τα κόμματα. Υπάρχει ένα σκάνδαλο: η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Εδώ παράγεται ένα δεύτερο σκάνδαλο: το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Και σε αυτό προσπαθούν να κάνουν και εμάς συμμέτοχο. Με αυτούς τους όρους και αυτόν τον ευτελισμό δεν μπορέσαμε. Δεν το περιμέναμε ούτε εμείς. Να αρνηθούν τον Δημητριάδη; Τον Κουκάκη; Ξέχασαν και το ΚΚΕ. Πραγματικά είναι εκτροπή».

Από το βήμα της Ολομέλειας, η κ.Λιακούλη γνωστοποίησε ότι η ίδια, και άλλοι βουλευτές του κόμματός της, πήγαν στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα και του ζήτησαν να παρέμβει θεσμικά.

“Δυστυχώς η ομερτά και η συγκάλυψη παραμένουν”, είπε.

Νέα Δημοκρατία: Οι μάσκες έπεσαν

Η απάντηση της ΝΔ στα παραπάνω έχει ως εξής: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας. Είναι λυπηρό που κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων, επιμένοντας σε κραυγές αντί για επιχειρήματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους ακολουθήσει. Ας μείνουν "αγκαλιά" ο ένας με τον άλλο ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επί της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

Γ. Οικονόμου: Προσεγγίζουν το θέμα με όρους θεάματος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και με αφορμή την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική επιτροπή, σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός μίλησε με απόλυτη σαφήνεια και πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και στην αρχική δήλωσή του και στη Βουλή για το θέμα αυτό. Αναδεικνύεται με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με τον κ. Ανδρουλάκη ότι επιλογή τους είναι να προσεγγίσουν το ζήτημα με όρους θεάματος και όχι με πρόθεση αποσαφήνισης της κατάστασης».

Η υπόθεση Ανδρουλάκη, όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, «βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και των θεσμικών οργάνων του Κοινοβουλίου, με στόχο να βγάλουμε συμπεράσματα, να μη μείνει καμία σκιά και να υπάρξουν προτάσεις που θα διορθώσουν διαχρονικές παθογένειες».

Αποχώρησε και το ΜέΡΑ25

«Με τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, ΕΥΠ ένα ακόμα βαρύ καρφί έκλεισε ερμητικά το πρωθυπουργικά διαφημισμένο «άπλετο φως» μέσα στο φέρετρο της διαφάνειας», τονίζει το ΜεΡΑ 25, αποχωρώντας, με τη σειρά του, από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Και προσθέτει: «Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε, αρνούμενο να συμμετάσχει στη φαρσοκωμωδία της Ομερταπολίτευσης».

Ανδρουλάκης: ΕΛΚ-Πράσινοι αποφάσισαν να μην με καλέσουν για ακρόαση στην ευρωβουλή

Στο μεταξύ με ένα καυστικό tweet ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει συμπαιγνία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Πρασίνων πίσω από τη μη πρόσκλησή του σήμερα στην ακρόαση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο tweet αναφέρει:

«Σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, πραγματοποιεί δημόσια ακρόαση για τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με τους Πράσινους αποφάσισαν να μην με καλέσουν,παρά το γεγονός ότι είμαι ο μοναδικός Ευρωβουλευτής μέχρι τώρα στον οποίο βρέθηκε να έχει γίνει απόπειρα παγίδευσης στο κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο λογισμικό Predator, ενώ όπως αποκαλύφθηκε συγχρόνως με παρακολουθούσε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας μου. Δεν θέλουν να ακουστεί η αλήθεια. Αυτό άλλωστε προσπαθούν από την πρώτη στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v