Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας το βάρος της Κυβέρνησης

Οι εθνικοί πόροι, τα δημοσιονομικά όρια και η… Ευρώπη. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και το πακέτο παροχών στη ΔΕΘ. Το δίλημμα της κάλπης θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας το βάρος της Κυβέρνησης

Μπορεί το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή  του τόπου, ωστόσο τα μείζονα προβλήματα των πολιτών σχετίζονται με την οικονομία και δη την ακρίβεια. Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων, αλλά και κατά τις επαφές των βουλευτών με τον κόσμο στις εκλογικές τους περιφέρειες. «Οι πολίτες, καλώς ή κακώς, θα ψηφίσουν βάσει της τσέπης τους. Αυτό ισχύει ανέκαθεν, θα ισχύσει και στις επόμενες κάλπες», σημειώνει έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο οποίος εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης θα πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση «και να κερδηθεί, εφόσον επιθυμούμε ανανέωση της θητείας μας».

Ο χειμώνας, όπως έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος και οι πόροι από τα κρατικά ταμεία δεν είναι ανεξάντλητοι. Υπό το πρίσμα αυτό διαμορφώνεται και το πακέτο των παροχών που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. «Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, θα σεβαστούμε τα δημοσιονομικά όρια, τα οποία θα συμβάλουν στην αυτοσυγκράτηση και όχι στην επιστροφή σε υπερβολές του παρελθόντος», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι τα μέτρα που θα δημοσιοποιήσει από το βήμα του Βελλιδείου «θα είναι μετρημένα και ζυγισμένα, έτσι ώστε  οι πρόσκαιρες ανάγκες να μη ναρκοθετήσουν τις εθνικές αναγκαιότητες».

Σε κάθε περίπτωση, απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ανακούφιση των πολιτών στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια.

«Δεν έχει περιθώριο»

«Εδώ που φτάσαμε και με αυτά που προδιαγράφονται μπροστά μας, δεν έχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρώπη. Πρέπει να πάρει μέτρα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, «οι κατευθύνσεις, οι ιδέες, το σχέδιο, οι προτάσεις, υπάρχουν» και υπενθύμισε τις σχετικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού όλο το προηγούμενο διάστημα, την ίδια στιγμή που γινόταν γνωστό ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της.

«Επιτέλους, έστω και με καθυστέρηση, η Ευρώπη θα κάνει ένα πρώτο βήμα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, που θεωρούν επιτακτική τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δεδομένης της μακράς διάρκειας -κατά τα φαινόμενα- της ενεργειακής κρίσης.

Εφόσον το συγκεκριμένο στοίχημα κερδηθεί, στο τέλος της τετραετίας, όπως διαμήνυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να κρίνει και να συγκρίνει το δικό μας έργο, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων με το έργο -εντός εισαγωγικών- κάποιων άλλων, οι οποίοι θέλουν και πάλι να διεκδικήσουν -κι αναρωτιέμαι άραγε- τι; Τη δυνατότητα να μας γυρίσουν πίσω».

Ο πρωθυπουργός είχε χθες το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης  με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει της 86ης ΔΕΘ. Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη των φορέων και η εξέλιξη των έργων που έχουν δρομολογηθεί στην πόλη, για την οποία έγινε αναλυτική παρουσίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v