Με το βλέμμα στην Ευρώπη και την προσδοκία ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα καταλήξουν τελικά σε μια συμφωνία-πακέτο βοηθείας για το σύνολο των κρατών-μελών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά νέο γύρο διαβουλεύσεων με ομολόγους του και αξιωματούχους των Βρυξελλών, ενόψει του σφοδρού -όπως αναμένεται- χειμώνα.
Ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Petr Fiala, στον οποίο επανέλαβε ότι η χώρα μας στηρίζει μεν με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση. Κι αυτό καθώς -όπως είπε- καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την πρωτοφανή αυτή κρίση.
Στην Κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος -προφανώς και η Ελλάδα- μπαίνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όσον αφορά την επάρκεια και κυρίως τις τιμές του φυσικού αερίου. «Τα προβλήματα μεγεθύνονται περίπου με τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως παρακολουθούμε παντού στην Ευρώπη, όπως παρακολουθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αποτυπώνοντας το μέγεθος των εμποδίων που καλούνται να ξεπεράσουν οι χώρες της Δύσης, με φόντο και τη σύγκρουση με τη Μόσχα.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν επαρκούν για τη διαχείριση της παρούσας κρίσης, αν και οι όποιες προσπάθειες από την αρχή του τρέχοντος έτους για κοινό βηματισμό στην Ε.Ε. προσώρας δεν έχουν αποδώσει.
Η ελληνική πλευρά ποντάρει στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τον διαχωρισμό των βόρειων από τους νότιους, καθώς όλες οι χώρες βιώνουν έντονα την κρίση, συνεπώς τελικά θα αναγκαστούν να καταλήξουν σε κάποια κοινή συμφωνία.
Πανευρωπαϊκό πρόβλημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το επόμενο διάστημα και ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., προτίθεται να πολλαπλασιάσει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, επιμένοντας στην ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, κρατούν «μικρό καλάθι», δεδομένης της αποδεδειγμένης δυσκολίας λήψης τέτοιων αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο. Από την άλλη, φέρουν το παράδειγμα του πρωτόγνωρου εγχειρήματος του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο συστάθηκε εσπευσμένα -με αρκετή πάντως καθυστέρηση κι αυτό- για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
«Κάποια στιγμή, ακόμα και αυτοί που τώρα διστάζουν, στο τέλος θα αναγκαστούν να συμπορευτούν με τους υπόλοιπους», εκτιμά συνομιλητής του πρωθυπουργού, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι όσο και να ανοίξει τη στρόφιγγα των δημόσιων ταμείων, δεν επαρκεί για την κάλυψη των διαφορών στις τιμές του φυσικού αερίου που έχουν προκύψει κατά τους τελευταίους μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου στον κόμβο TFT στην Ολλανδία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές την Ευρώπη, τη Δευτέρα έκλεισε στα 267,7 ευρώ η MWh, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας άγγιξε και υψηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για μια τιμή που είναι δέκα φορές παραπάνω από τις αντίστοιχες τιμές στην περσινή περίοδο και δεκαπέντε φορές παραπάνω από τον μέσο όρο τιμών της τελευταίας δεκαετίας.
Και μάλλον τα χειρότερα ακόμα δεν έχουν έρθει…