Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για την έγκαιρη ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Σε «κόκκινο» συναγερμό και η Ελλάδα λόγω του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι κινήσεις της Κυβέρνησης και η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα. Άμεσες και  δραστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις ζητά ο Μητσοτάκης.

Αγώνας δρόμου για την έγκαιρη ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Οι αρνητικές εξελίξεις με το ρωσικό φυσικό αέριο και την περιορισμένη τροφοδοσία της Ευρώπης, δεν εκπλήσσουν κανέναν στην Γηραιά Ήπειρο και στην Ελλάδα. Αντίθετα, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες πολλών όσον αφορά την έκβαση του ενεργειακού πολέμου και τις ακόμα πιο δύσκολες μέρες που έπονται. Η Μόσχα, δια της Gazprom προτάσσει διαρκώς εμπόδια για την παραλαβή της επισκευασμένης πλέον τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream και τα ευρωπαϊκά κράτη, ευρισκόμενα σε «κόκκινο» συναγερμό, σπεύδουν να διασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή επάρκειά τους ενόψει του χειμώνα.

Οι επιπτώσεις, όπως αναγνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα αφήσουν καμιά χώρα ανέγγιχτη, τόσο την επάρκεια όσο και τις τιμές στην  ενέργεια και στο πλαίσιο αυτό, πέραν της -υπό αναμονή- πολυπόθητης ευρωπαϊκής βοήθειας, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τους πλέον αποδοτικούς τρόπους με τους οποίους θα θωρακιστεί ενεργειακά και θα αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια. «Όπως και σε άλλες πρόσφατες κρίσεις, έτσι και τώρα, χτίζουμε εθνικές πολιτικές για τη θωράκιση της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στις απειλές», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παραπέμποντας αφενός σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, αλλά και στα νοικοκυριά και αφετέρου στην «πρόνοια για την εξασφάλιση επάρκειας στην ενέργεια».

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για  την προμήθεια αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου, για τη λειτουργία με ντίζελ μονάδων που χρησιμοποιούν αέριο, καθώς και για την προσωρινή παράταση της αξιοποίησης του λιγνίτη.

Νέα δεξαμενή

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επιθεώρησε τη νέα (δεύτερη) πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που -όπως είπε- δίνει τη δυνατότητα να διπλασιαστεί η αποθηκευτική ικανότητα και με αυτόν τον τρόπο να βελτιωθεί και να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο η εγκατάσταση επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η νέα δεξαμενή είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σημαντικές συζητήσεις με την Ιταλία για αποθήκευση σε αυτήν ελληνικού φυσικού αερίου.

Η Κυβέρνηση αποκλείει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και σε νοικοκυριά, την ίδια ώρα πάντως που ο υπουργός Ενέργειας χαρακτηρίζει υπαρκτό τον κίνδυνο ενός ενεργειακού προβλήματος στην Ελλάδα το χειμώνα, μολονότι μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα καταρχήν σε ένα νέο κανονισμό για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο άμεσων και  δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Έμφαση δίνει στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου και την απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζει, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς την επάρκεια, όσο και ως προς την τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v