Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Υπ' ατμόν» για τις νέες τιμές στο ρεύμα και την επάρκεια στο φυσικό αέριο

Θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, μετά την ευρωπαϊκή σύσταση για μείωση 15% στο φυσικό αέριο. Ανησυχία από το «όχι επί της αρχής» της κυβέρνησης. Στο 1,7 δισ. ευρώ τα πραγματικά υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, φόβοι για υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα τη Δευτέρα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Υπ ατμόν» για τις νέες τιμές στο ρεύμα και την επάρκεια στο φυσικό αέριο

Η ανακοίνωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που θα γίνει τη Δευτέρα για τον Αύγουστο και τα μαντάτα εκ Βρυξελλών σχετικά με τη (μη) επάρκεια στο φυσικό αέριο, κινητοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι επικεφαλής του τομέα Περιβάλλοντος-Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος (τομεάρχης) και Πέτη Πέρκα (αναπληρώτρια τομεάρχης) προχώρησαν χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τα πραγματικά υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ζητώντας τη φορολόγησή τους κατά 90%, ώστε να επιστραφούν στους καταναλωτές.
Κι αυτό με βάση τις επίμονες διαρροές που θέλουν τη ΡΑΕ να κατεβάζει τα υπερκέρδη στα περίπου 300 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι από τη φορολόγησή τους θα καταλήξουν στους καταναλωτές περί τα 270 εκατ. ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Φάμελλος, θα ζητήσει σήμερα την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Ενέργειας για την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο, αλλά και για τη θέση της κυβέρνησης στην περικοπή κατά 15% της κατανάλωσης που ζήτησε η Κομισιόν.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου χθες, ότι «η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου» προκάλεσε ανησυχία στην αντιπολίτευση ως προς το… «επί της αρχής», που εκτιμήθηκε ως «παράθυρο» για ελληνική υποχώρηση.

Οι πιθανότητες ωστόσο να συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή είναι ελάχιστες, καθώς την επόμενη Πέμπτη η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της λόγω θερινών διακοπών μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Πάνω από 1,7 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι Φάμελλος-Πέρκα παρουσίασαν την έκθεση του Τομέα Ενέργειας του κόμματος, βάσει της οποίας:

- Τα πραγματικά υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ.

- Το ποσό αυτό αφορά στο χρονικό διάστημα εννέα μηνών που εξετάστηκαν τα στοιχεία, από τον Ιούλιο 2021 μέχρι τον Μάρτιο 2022, τα οποία οδήγησαν σε ακραία ακρίβεια στο ρεύμα, παρά τις ισχνές επιδοτήσεις.

- Η εν λόγω έκθεση εκτίμησης των πραγματικών υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζει ότι τα συνολικά υπερκέρδη στο χρονικό διάστημα Ιουλίου του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ στο πόρισμά της έκανε λόγο για 927 εκατ. ευρώ, ωστόσο, κατά την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη το υπερκέρδος των περίπου 110 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι προκύπτει από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά το επίμαχο διάστημα.

- Σχετικά με τη μεθοδολογία, η Έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασίζεται στον υπολογισμό της διαφοράς των εσόδων των παραγωγών με το πραγματικό πλήρες κόστος παραγωγής, θεωρώντας και ένα εύλογο συνολικό περιθώριο κέρδους χονδρικής επί του μεταβλητού κόστους παραγωγής (5%), ώστε να μην μεταφέρονται στρεβλώσεις, δυσλειτουργίες ή τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία μονάδων μεταξύ διαφορετικών περιόδων.

- Στο διάστημα Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 η παρατηρούμενη αύξηση του κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, ανήλθε σε περίπου 8 δισ. ευρώ.

Συνολικά, το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ανήλθε σε ~11,4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ενώ το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν σε ~3,4 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο 12μηνο.

- Ο νέος μηχανισμός της κυβέρνησης, ο «Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας», κρύβει νέα υπερκέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ το χρόνο με υπογραφή Υπουργού, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα τιμολόγια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, λίγες μόνο μέρες πριν από τον Αύγουστο. (σ.σ. Επρόκειτο να ανακοινωθούν στις 10 Ιουλίου αλλά δόθηκε παράταση στους παραγωγούς-παρόχους μέχρι τις 25 του μήνα).

“Η κυβέρνηση μας οδηγεί δυστυχώς σε αχαρτογράφητα νερά ενώ οι όποιες δεσμεύσεις της διαψεύδονται διαρκώς εδώ και ένα έτος. Η ενεργειακή κρίση ακρίβειας και στρατηγικής αναδεικνύει ότι είναι άμεση η ανάγκη πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα”, σημείωσε ο κ.Φάμελλος.

“Κλέβεις 10 - επιστρέφεις 1”

Στο θέμα του power pass επανήλθε χθες και κεντρικά η Κουμουνδούρου.

“Το power pass ήταν μεσοσταθμικά 17 ευρώ ανά μήνα, ενώ 1,7 εκ. νοικοκυριά έμειναν εκτός. Άρα το να ληστεύεις 10 και να επιστρέφεις 1 δεν είναι ενίσχυση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.

Και, εκφράζοντας ανησυχία για τις νέες τιμές στο ρεύμα που θα ανακοινωθούν την Δευτέρα, πρόσθεσε: “Η Ελλάδα είναι η χώρα που το 99% των αυξήσεων από τη χονδρική τιμή στο ρεύμα περνά στη λιανική. Η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%. Άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει τη λεηλασία Μητσοτάκη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v