Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τη διαχείριση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Η οργάνωση, ο συντονισμός και η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Η… έγκαιρη απόκριση και οι «δύσκολες, αλλά οργανωμένες επιχειρήσεις». Ξεκίνησαν οι αυτοψίες, νέο στοίχημα οι άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων.

Γιατί η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τη διαχείριση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

«Υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν». Σε αυτή τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έξοδό του από το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Μέγαρο Μαξίμου συμπυκνώνει την αποτελεσματική -όπως τη χαρακτηρίζει- διαχείριση εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Η χθεσινή μέρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη αγωνιώδη νύχτα, ήταν ανακουφιστική για την Κυβέρνηση, καθώς, παρά τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι εξακολουθούσαν να πνέουν στην περιοχή, το φαινόμενο ελέγχθηκε σύντομα και τα χειρότερα αποτράπηκαν.

«Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά» και δήλωσε ικανοποιημένος από την επίτευξη του στόχου της «έγκαιρης απόκρισης». Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, όπως εξήγησε, οι δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο της φωτιάς εντός 10 λεπτών και η έγκαιρη δράση βοήθησε να μην επεκταθεί το φαινόμενο εκτός ελέγχου.

Πρώτη προτεραιότητα, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, υπήρξε και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και της περιουσίας των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση, σημειώνουν, δόθηκε στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές και δομές που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο κίνδυνο. Αναπτύχθηκαν για το σκοπό αυτό «δύσκολες, αλλά οργανωμένες επιχειρήσεις», με την αξιοποίηση ασφαλών οδών διαφυγής και παρά την απροθυμία απομάκρυνσης αρκετών κατοίκων.

Στην προσπάθεια αυτή, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η λειτουργία του «112» μέσω του οποίου οι πολίτες συγκεκριμένων περιοχών ενημερώνονταν τόσο για την ανάγκη απομάκρυνσης, όσο και για την περιοχή προς την οποία έπρεπε να κινηθούν. Ειδικά στην περίπτωση της Πεντέλης πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις 90.000 πολιτών, σε συνεργασία της Πυροσβεστικής με την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το στρατό και τους εθελοντές.

Ριπές ανέμου

Όσο για τις καταστροφές σε περιουσίες πολιτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και ειδικά τους ανέμους. Επικαλούνται τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης, σύμφωνα με τον οποίο, οι άνεμοι τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασαν τα 113 χλμ ανά ώρα, που ισοδυναμούν με 11 μποφόρ, ενώ χθες έφταναν τα 7 μποφόρ με ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 100 χλμ.

«Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με έγκαιρη παρουσία και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με όσα είχαμε δει στο παρελθόν και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι πλέον, σε σχέση με το παρελθόν, «όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί», σημείωσε και έθεσε το στοίχημα της επόμενης μέρας για την περιοχή που δεν είναι άλλο από την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.

Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης, ενώ την χαρτογραφική αποτύπωση της έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αύριο θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές μηχανικοί του Υπουργείου με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας. Εντός της ημέρας, μάλιστα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, θα κάνει ανακοινώσεις για την παροχή κρατικής αρωγής στους πληγέντες.

Το καλοκαίρι, πάντως, βρίσκεται μπροστά μας και αναμένεται «δύσκολο», ενώ φωτιές, όπως επισημαίνουν στην Κυβέρνηση, «είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Το πρόβλημα γίνεται διαρκώς ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων», αναγνωρίζουν και αισιοδοξούν ότι τα περσινά λάθη δεν θα επαναληφθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v