Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρας τεστ για τον κρατικό μηχανισμό η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη

Το στοίχημα της κυβέρνησης με την πρώτη σοβαρή φετινή δοκιμασία στην Αττική. Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών.

Κρας τεστ για τον κρατικό μηχανισμό η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη

Τον εφιάλτη του περσινού Αυγούστου και των καταστροφών σε Αττική και Εύβοια ξύπνησε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που δοκιμάζει το λεκανοπέδιο κατά το φετινό καλοκαίρι, στην Πεντέλη. Μαζί, δοκιμάζεται και ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του, που με αντίπαλο τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή, καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και με βάση αυτό συντονίζονται Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία και Στρατός. Στο πλαίσιο αυτό, συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν σταλεί από το 112 ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην αρχή και άλλα επτά στη συνέχεια για ισάριθμες εκκενώσεις περιοχών.

Ο πρωθυπουργός, από την ώρα που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά, βρίσκεται διαρκώς σε ανοικτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι τον ενημερώνουν, με κάθε λεπτομέρεια, για την πορεία του φαινομένου.

Στις 5:30 τα ξημερώματα ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ αργά το βράδυ, από το Μέγαρο Μαξίμου, είχε τηλεδιάσκεψη με το Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεχείς ήταν και οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, με συμμετοχή των υπουργών  Χρ. Στυλιανίδη, Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, Υγείας Θάνου Πλεύρη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Η αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του πρωθυπουργού, ο οποίος βλέπει την κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια να επηρεάζει έντονα τη χώρα μας, κάτι όμως που -όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος- δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση άλλοθι για την υποχρέωση της Πολιτείας να διαχειριστεί άμεσα και αποτελεσματικά τις έκτακτες φυσικές καταστροφές.

«Έχουμε ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχουμε κάνει το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα, απέναντι όμως σε φυσικά φαινόμενα τα οποία μερικές φορές ξεπερνούν και χώρες οι οποίες είναι πολύ πιο πλούσιες και ενδεχομένως καλύτερα οργανωμένες από μας», σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε δε τη «δραστική και ουσιαστική» αλλαγή του μηχανισμού «και στον τομέα της πρόληψης και στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών και στο κομμάτι της ταχύτητας με την οποία προμηθευτήκαμε περισσότερα εναέρια μέσα και στα ζητήματα της επικοινωνίας, τα οποία κι αυτά έχουν τη σημασία τους όταν διαχειρίζεσαι τέτοιες φυσικές καταστροφές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v