Χωρίς να στρέφει την προσοχή του από το εντεινόμενο πρόβλημα της ακρίβειας και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατάει «ψηλά» την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, θέτοντας θέμα Δικαιοσύνης στη χώρα.
Όπως αναφέρουν στελέχη του, εξεπλάγησαν ευχάριστα από όσα έγιναν στα ανοικτά θέατρα της χώρας το Σαββατοκύριακο, με τους θιάσους, μετά το τέλος των παραστάσεων, να διαβάζουν την ανακοίνωση του ΣΕΗ (Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) εναντίον της αποφυλάκισης, δεδομένου ότι αυτή έγινε αμέσως μετά την πρωτόδικη καταδίκη του κ. Λιγνάδη σε 12ετή φυλάκιση για τους βιασμούς δύο ανηλίκων.
Η κίνηση των θιάσων και το θερμό χειροκρότημα των θεατών απέδειξε, λένε, την οργή που επικρατεί τόσο για την αποφυλάκιση όσο και την επικοινωνιακή στήριξή της από την κυβερνητική πλευρά αλλά και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όπως παρατηρούν, προκαλεί ερωτήματα αυτή η στάση αφού «αποδεικνύει ότι πάνω και από το πολιτικό κόστος μπαίνει η υποστήριξη της αποφυλάκισης».
Ως... ακόμα πιο ευχάριστη έκπληξη επισημαίνουν τη σπουδή του υπουργείου Πολιτισμού να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τις αντιδράσεις στα θέατρα: «Αφού θέλουν να στέλνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο που αντιδρά για κάτι που θεωρεί κακό ή ανίερο ή προσβλητικό, ας το κάνουν, μεγάλη μας τιμή», σχολιάζουν.
Όπως διευκρινίζουν όμως, «αυτό το πρωτοφανές φάουλ της κ. Μενδώνη» χτύπησε «καμπανάκια» σε «γαλάζιους» πολιτικούς, ειδικά σε όσους θα διεκδικήσουν εκλογή ή επανεκλογή στις εκλογές.
Αυτή την ερμηνεία δίνουν στη διαφοροποίηση του υφυπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος θα διεκδικήσει εισιτήριο για τη Βουλή από τη «συντηρητική» Ανατολική Αττική. Εκτιμούν δε, ότι εάν το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κάνει κάποια κίνηση εκτόνωσης ή εάν δεν υπάρξει αναίρεση της αποφυλάκισης, τέτοιες διαφοροποιήσεις θα πληθύνουν.
«Ο Πέτσας βρέθηκε απέναντι... στη λίστα Πέτσα» λένε ειρωνικά, δεδομένου ότι μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα, κρατούν «χαμηλά» την υπόθεση Λιγνάδη.
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Παράλληλα, η Κουμουνδούρου έκανε σαφές χθες ότι «τέρμα τα ψέματα» με τις ψευδείς ειδήσεις και διαρροές: με αφορμή το επιχείρημα ότι η αποφυλάκιση Λιγνάδη οφείλεται στον νόμο Παρασκευόπουλου (σ.σ. του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ), ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, νομικός και επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, έδωσε χθες την τελευταία προειδοποίηση για νομική αντεπίθεση.
Αφού παρουσίασε, σε αντιδιαστολή τα ισχύοντα του νόμου Παρασκευόπουλου (2019) και του νόμου του 2010, τόνισε ότι «η διάταξη για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ισχύει από το 2010 και παραμένει ίδια, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους της "Ενημέρωσης 108" που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις». (σ.σ. Το "Ενημέρωση 108" παραπέμπει στην 108η θέση της χώρας στην κατάταξη των "Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα" για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας).
Αρνητική πρωτιά στη βενζίνη
Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε με δηκτικό τρόπο την αρνητική πρωτιά της χώρας σε επίπεδο ΕΕ για την πιο ακριβή βενζίνη, ενώ έχει τους πιο χαμηλούς μισθούς, σύμφωνα με την κατάταξη που έκανε το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και, μάλιστα, ξεπερνώντας ακόμα και τη Φινλανδία, που ήταν η χώρα με την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ.
«Δεν υπάρχει αρνητικό ρεκόρ που να μην το έχει σπάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος.
«Το κράτος όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια ιδιωτών, αλλά βγάζει υπερκέρδη και το ίδιο από την αισχροκέρδεια αυτή. Αρνούμενη η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έφτασε να έχει υπερέσοδα 3,6 δισ. στο εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι το πενιχρό κουπόνι βενζίνης ήταν απλά μία ακόμη κοροϊδία», τόνισε.
Προς «φθινόπωρο οργής»
Την εικόνα αυτή ήρθε να συμπληρώσει το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο, στου οποίου την έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα το 43,4% των εργαζομένων, δηλαδή, περίπου, 1.629.245 εργαζόμενοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές.
Τα εν λόγω στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της ΕΕ, με τη Ρουμανία να παίρνει την πρωτιά (47%), ενώ υπολογίστηκαν με βάση τα «μικροδεδομένα» της Eurostat, τα οποία δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει έμφαση στην επισήμανση της ΓΣΕΕ (η οποία δημοσιοποίησε την έκθεση): «Χωρίς μια δίκαιη αύξηση μισθών, οι εργοδότες και οι πολιτικοί θα δουν ότι επιστρέφοντας από τις δικές τους καλοκαιρινές διακοπές θα αντιμετωπίσουν ένα φθινόπωρο οργής, που θα ακολουθηθεί από έναν χειμώνα δυσαρέσκειας».