Στο προχθεσινό βαρύ κλίμα που προκάλεσε η πρωθυπουργική σύνδεση του εμπρησμού στον Real fm με τον ΣΥΡΙΖΑ και η αποφυλάκιση του καταδικασθέντος για βιασμούς ανηλίκων Λιγνάδη, προστέθηκαν χθες τα όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος για το “Πολυτεχνείο μυθολογία” και τα “ψίχουλα” του power pass.
Αυτό το “ταμείο” κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι, πλέον, τα “χτυπήματα” έρχονται σχεδόν καθημερινά πλήττουν την κοινωνία “και στο αίσθημα Δικαίου και στο επίπεδο διαβίωσης και στην τοξικότητα του πολιτικού λόγου, αλλά και στη Δημοκρατία”.
Στις εξελίξεις επικέντρωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη Βουλή, με την ισότιμη ανάδειξη των “χτυπημάτων”, απευθυνόμενος τόσο στη λεγόμενη “λαϊκή δεξιά” όσο και στο μεσαίο (πολιτικά) χώρο.
Καθόλου τυχαία δεν ήταν, δηλαδή, η επιλογή του να στραφεί στα έδρανα των “γαλάζιων” βουλευτών και να ρωτήσει “αυτή είναι η θέση του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή;”, αναφερόμενος στη δήλωση του κ.Συρίγου, ότι το Πολυτεχνείο ήταν μύθος, ότι δεν υπήρχε αντιδικτατορική δράση κ.λπ.
Και όχι μόνο: απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τους ρώτησε “με αυτούς θέλετε να κυβερνήσετε;” καλώντας τους να πάρουν θέση για όσα ακούστηκαν. Απέδωσε άλλωστε την υφυπουργική αναφορά στην προσπάθεια του “να ξαναβγεί βουλευτής με ψήφους από το ακροδεξιό ακροατήριο”, θέτοντας πολιτικό και ηθικό θέμα τους μη ακροδεξιούς βουλευτές της ΝΔ.
Εν προκειμένω, προκάλεσε αίσθηση η αρχική “αφωνία” του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς δεν υπήρξε αντίδραση από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του (σ.σ. οι οποίοι, θεσμικά, δίνουν τη θέση των κομμάτων τους) στα όσα είπε ο κ. Συρίγος, παρά μόνο από τον βουλευτή Χάρη Καστανίδη.
Όπως παρατηρούν στην Κουμουνδούρου, αρκετές ώρες αργότερα τοποθετήθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου, απαντώντας ισότιμα στους Συρίγο-Βερναρδάκη. Το βράδυ, μάλιστα, έκανε γραπτή δήλωση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, για την αντιδικτατορική δράση, το Πολυτεχνείο κ.λπ., χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις λέξεις “Συρίγος” ή “υπουργός Παιδείας”. Δηλαδή, χωρίς να εξηγήσει γιατί κάνει την εν λόγω δήλωση.
Δήλωση, προσθέτουν, έκανε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, για το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, με καμία αναφορά στα του κ. Συρίγου παρά μόνο στο προχθεσινό σχόλιο του κ. Βερναρδάκη (για το οποίο ο ίδιος ζήτησε και χθες συγγνώμη δημοσίως).
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνουν λόγο για “αμηχανία” της Χ. Τρικούπη, την οποία αποδίδουν στην ατολμία της να επιτεθεί στο κυβερνών κόμμα για τέτοια ευαίσθητα, ως προς τη Δημοκρατία, θέματα, “επειδή δεν έχουν αποκλείσει να συγκυβερνήσουν μαζί του”.
Ψίχουλα ή τίποτα το power pass
Στο μέτωπο του power pass, το “κατηγορώ” ήρθε από την αρμόδια τομεάρχη Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία, απευθυνόμενη στο ΥΠΟΙΚ, τόνισε:
- Οι ίδιοι (σ.σ. η κυβέρνηση) διεμήνυαν πως θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών. Το ποσοστό επιδότησης αφορά το «95% των νοικοκυριών» δήλωνε ο κ. Σταϊκούρας. Σήμερα απλώς επιβεβαιώνουν ότι από τα 4,2 εκατ. νοικοκυριά, στα οποία υπόσχονταν επιδότηση, τελικά 1,7 εκατ. ή το 40% δεν έλαβαν τίποτα.
- Για το ποιος καλλιέργησε την εντύπωση ότι θα δοθεί επιδότηση της τάξης των 600 ευρώ, ας ρωτήσουν καλύτερα τον προϊστάμενό τους κ. Μητσοτάκη. Και ας μην ζητάνε τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τους πολίτες που αγανακτούν νιώθοντας εξαπατημένοι.
- Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να ζητάει τα εύσημα γιατί επιμένει να τροφοδοτεί τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με χρήματα των πολιτών (γιατί από ‘κει προέρχονται τα κονδύλια των επιδοτήσεων) ενώ οι λογαριασμοί δεν μειώνονται.
- Οι πολίτες έχουν πληρώσει στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 3,8 δισ. περισσότερα σε φόρους από πέρυσι, κυρίως λόγω της ακρίβειας. Ακριβώς διότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να μην χτυπά την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να στηρίζει τα καρτέλ που συνεχίζουν και τώρα που μιλάμε να κερδοσκοπούν.
- Για τον ισχυρισμό του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο περιορισμένο από αυτό που πραγματικά βιώνει η κοινωνία, δεν θα επιχειρηματολογήσουμε. Τον παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών.
Περί “εκτσογλανισμού”
Νωρίτερα στη Βουλή, απαντώντας στα περί “εκτσογλανισμού” που είχε πει προχθές ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας ενέταξε όλα τα παραπάνω στην απάντηση του.
Μεταξύ άλλων, είπε:
- Εκτσογλανισμός είναι η έξωση συνταξιούχου από το σπίτι της για χρέη 15.000 ευρώ, όταν το κυβερνών κόμμα χρωστάει 300 εκατ, ο πρωθυπουργός χρωστάει 1,3 εκατ ευρώ και το υπουργικό συμβούλιο χρωστάει 14 εκατ ευρώ, χωρίς να ξέρει κανείς πώς και αν έχουν ρυθμιστεί αυτά τα χρέη.
- Εκτσογλανισμός είναι η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας: η η ΡΑΕ μίλησε για 960 εκατ ευρώ υπερκέρδη, τα μειώσατε στα 600 εκατ ευρώ και μετά είπατε “300 εκατ ευρώ, να τ΄αφήσω;”.
- Εκτσογλανισμός είναι ότι τάξατε 600 ευρώ επιστροφή στους καταναλωτές και έρχονται 17 ευρώ το μήνα.
- Εκτσογλανισμός είναι όταν η κοινωνία νοιώθει πως δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, διότι όταν είσαι φίλος πολιτικών και καναλαρχών έχεις ασυλία, όπως ο κ.Λιγνάδης που τώρα θα λέει ότι ήταν πολιτικά τα κίνητρα της δίωξης του.
- Εκτσογλανισμός είναι να δίνετε τιμητική πολιτογράφηση σε Τούρκο καταζητούμενο της Ιντερπόλ, όταν δεκάδες άλλοι μετανάστες που ζουν 20 και 30 χρόνια στην Ελλάδα δεν θα πάρουν ποτέ.
Η σημερινή παρέμβαση του κ. Τσίπρα θα γίνει από τη Φωκίδα όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και περιοδεία στην Άμφισσα.