Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το «παραλήρημα Μητσοτάκη» δείχνει το προεκλογικό κλίμα που σχεδιάζει

Οργή για την πρωθυπουργική σύνδεση του εμπρησμού στον Real fm με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη πόλωση, αλλά και αντιπερισπασμός λόγω Λιγνάδη και έκθεσης Κομισιόν. Αναμένεται απάντηση εφ' όλης της ύλης από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Το «παραλήρημα Μητσοτάκη» δείχνει το προεκλογικό κλίμα που σχεδιάζει

Οργή αλλά και έκπληξη προκάλεσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το υπονοούμενο του πρωθυπουργού ότι πίσω από την εμπρηστική επίθεση στον Real fm βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε άμεσα, μέσω του εκπροσώπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου, ωστόσο την ολοκληρωμένη απάντηση θα δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, καθώς θα παρέμβει - όπως είχε ήδη προγραμματίσει από προχθές - στη συζήτηση που αφορά το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Στο άκουσμα της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη ότι “μπήκαν βόμβες σε ραδιοσταθμό που επέκρινε με σφοδρότητα χθες (σ.σ. προχθές) τον κ. Βερναρδάκη”, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έμειναν “άφωνα”, καθώς το υπονοούμενο για την προέλευση των δραστών ήταν σαφές. Ως πρώτη κίνηση, ο κ.Ηλιόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει, κάτι που δεν έγινε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν και προτάσεις προς τον κ. Τσίπρα να κινηθεί νομικά καθώς το εν λόγω υπονοούμενο “κινείται στα όρια του ποινικού αδικήματος”, ωστόσο μέχρι το βράδυ φαινόταν να μην έχουν εισακουσθεί.

“Αυτή είναι η Δεξιά. Παλαιότερα είχαν αναφέρει ή ‘φωτογραφίσει’ τον Ανδρέα Παπανδρέου ως …αρχηγό της 17Ν, αλλά η απάντηση ήταν πολιτική, δεν αναζητήθηκε στις δικαστικές αίθουσες”, έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή του κόμματος.

Το συμπέρασμα που βγάζουν στο επιτελείο του κ.Τσίπρα είναι:

  • Όσο το κυβερνών κόμμα πιέζεται δημοσκοπικά και αρνείται να αλλάξει την πολιτική του, κυρίως στο μείζον θέμα της ακρίβειας, τόσο θα ωθεί την αντιπαράθεση σε άλλα μονοπάτια αξιοποιώντας (ή και στήνοντας) προβοκάτσιες.
  • Το “παραλήρημα Μητσοτάκη” αποδεικνύει ότι το προεκλογικό κλίμα, όποτε στηθούν οι κάλπες, δεν θα είναι καθόλου ήπιο, συνεπώς ο προοδευτικός κόσμος (πολιτικός και μη) θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.
  • Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, μετά το βαρύτατο υπονοούμενο, μίλησε για τοξικότητα στον πολιτικό λόγο, για “εκτσογλανισμό της δημόσιας ζωής” και για “χυδαιότητα χωρίς σύνορα”, ερμηνεύεται από τη μια ως συνειδητή προσπάθεια να πυροδοτήσει εκρήξεις στην αντιπολίτευση και, από την άλλη, “να βγάλει το άχτι του” για τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα που κατέταξαν την Ελλάδα στην 108η θέση ως προς την ελευθερία του Τύπου.

Λιγνάδης και έκθεση-κόλαφος της Κομισιόν

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η “πρωθυπουργική προκλητικότητα”, όπως την αποκαλούν, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει και ως αντιπερισπασμός, καθώς:

  • Πρώτον, λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση για τον Δημήτρη Λιγνάδη (12 χρόνια κάθειρξη για βιασμούς) και, σχεδόν ταυτόχρονα, η… αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Η αποφυλάκιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώνει στην προσβολή του “κοινού περί δικαίου αισθήματος”, δεδομένου ότι “ο Λιγνάδης είναι βιαστής με απόφαση της Δικαιοσύνης” πλέον.
  • Δεύτερον, σχεδόν ταυτόχρονα με την πρωθυπουργική παρέμβαση, δημοσιοποιήθηκε έκθεση της Κομισιόν η οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνιστά κόλαφο για την κυβέρνηση”. Κι αυτό, όπως τονίζουν, διότι: Η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων. Είναι περιορισμένος ο αριθμός διώξεων για υποθέσεις διαφθοράς. Η κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης για την πανδημία έγινε με αδιαφάνεια (σ.σ. “παραπέμπει στη λίστα Πέτσα”, λένε). Οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται, ενώ έχει επιδεινωθεί το επαγγελματικό περιβάλλον τους. Με αναφορά σε δημοσιογράφους (Θανάση Κουκάκη και Σταύρο Μιχαλούδη) που έπεσαν θύματα παρακολούθησης.

Όπως σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Το πρωί ο κ.Μητσοτάκης ειρωνευόταν τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η Κομισιόν τους αναγνωρίζει ως αξιόπιστους συνεργάτες. Για να δούμε αν τώρα θα τα βάλει και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά ο κατήφορος του στον Ορμπανισμό είναι τέτοιος που δεν μας εκπλήσσει τίποτα πλέον. Όσο καταρρέει τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται για τη Δημοκρατία. Πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα, προτού ο δικός του κατήφορος πάρει μαζί του και μια ολόκληρη χώρα”.

Για όλα τα παραπάνω, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η πρόκληση του κ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στη γνωστή λογική “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”. Μόνο που, όπως λένε, “αυτή η τακτική θα κλιμακώνεται όσο ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θα αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση καταρρέει”, όπως είπε και ο κ.Τσίπρας προχθές από το Περιστέρι.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η παρέμβασή του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v