Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την οργάνωση Catholic Relief Services (CRS), εγκαινίασαν αυτό το Σαββατοκύριακο ένα πιλοτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το πρώτο σεμινάριο ξεκίνησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα προετοιμάσει 30 πρόσφυγες, 18 άντρες και 12 γυναίκες από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, η Συρία, η Παλαιστίνη, το Καμερούν και το Ιράν, για να δώσουν εξετάσεις και να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον από την προσφυγική κοινότητα, με περίπου 400 άτομα να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής.
Στο πρώτο σεμινάριο το Σάββατο 9 Ιουλίου παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Βοηθός Αντιπρόσωπος για θέματα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Adriano Silvestri, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, και η Acting Country Representative της CRS, Κατερίνα Ραφτοπούλου.
Η κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά καλωσόρισε τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την Υφυπουργό τονίζοντας τη σημασία της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα.
«Είναι τιμή και μεγάλη μας χαρά η συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Είναι σημαντικό να μπορεί κάθε πρόσφυγας που έρχεται σε μια χώρα να κατανοήσει την οδική κουλτούρα του τόπου, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλειά του στον δρόμο αλλά και η ομαλότερη κοινωνική του ένταξη. Ξέρω ότι πολλοί ανάμεσά σας διακινδυνεύσατε τη ζωή σας στον δρόμο σας για την Ελλάδα. Δεν θα θέλαμε να ρισκάρετε τώρα να τραυματιστείτε στους δρόμους εδώ», ανέφερε η κα Δανέλλη-Μυλωνά.
Η Υφυπουργός Σόφια Βούλτεψη καλωσόρισε και αυτή με τη σειρά της όσες και όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. «Υποστηρίζουμε και αυτή τη σημαντική ενταξιακή πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σκοπός όλων μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία των προσφύγων και η δυνατότητα να οδηγούν, ανοίγει δρόμους προς την ελευθερία των μετακινήσεων και συμβάλλει σημαντικά στην επαγγελματική ένταξη», ανέφερε.
«Εξίσου σημαντικό είναι και ότι το 40% των προσφύγων που συμμετέχουν είναι γυναίκες, γεγονός που προσωπικά χαιρετίζω ως την επιτομή της ένταξης. Πολλά συγχαρητήρια και στους συνεργάτες της Ύπατης Αρμοστείας, το CRS και το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς», πρόσθεσε η Υφυπουργός.
Πέρα από την ευαισθητοποίηση γύρω από την οδική ασφάλεια, ο απώτερος στόχος είναι να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι δεξιότητες που θα αποκτήσουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επιτρέποντάς τους εν τέλει να γίνουν αυτάρκεις, αλλά και να συμβάλουν στην τοπική οικονομία. Τη διαδικασία συσχετισμού των δεξιοτήτων τους με ανάλογες ευκαιρίες απασχόλησης έχει αναλάβει το Κέντρο Ένταξης ADAMA, το οποίο λειτουργεί από τις οργανώσεις CRS και Caritas Hellas, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας.
«Η πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης συνιστά θεμελιώδη παράµετρο της ένταξης. Καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη και την απασχόληση των προσφύγων, τόσο από ανθρωπιστική, όσο και από οικονομική σκοπιά», ανέφερε ο Adriano Silvestri, Βοηθός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
«Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις στο να αποκτήσουν κάτι που μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα δίπλωμα οδήγησης. Ελπίζουμε ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα αποτελέσει την αφετηρία για ανάλογες δράσεις που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στην κοινωνική και οικονομική ένταξη των προσφύγων», σχολίασε η Ράνια Δημητρίου, Σύμβουλος Ένταξης και Βιοπορισμού της CRS.
Το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας υλοποιείται σε άμεσο συντονισμό με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη και σύμφωνα με τη στοχοθεσία του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου και της Ύπατης Αρμοστείας τον Οκτώβριο του 2021.
«Θέλησα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία γιατί είναι σημαντικό για μένα να αποκτήσω δίπλωμα οδήγησης. Η μετακίνηση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά πρέπει κάπως να πας στη δουλειά. Για να μπεις στην αγορά εργασίας, κάποιες θέσεις απαιτούν δίπλωμα οδήγησης, κάτι που μου στέρησε αρκετές ευκαιρίες ως τώρα. Αυτή η δυνατότητα που μας προσφέρεται βοηθάει στην ένταξή μας», ανέφερε η Silvia, μια 30χρονη πρόσφυγας από το Καμερούν που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Η ένταξη σε τοπικό επίπεδο επιτρέπει στους πρόσφυγες, ως ενταγμένα πλέον μέλη στις τοπικές κοινότητες όπου ζουν, να ασκούν πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και να ζουν με αξιοπρέπεια ενώ ξαναχτίζουν τη ζωή τους.