Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρροές, «συγγνώμες» και αγωγές με φόντο τη «σκευωρία Novartis»

Aπαλλαγή Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη από την εν λόγω κατηγορία, αντίθετος ισχυρισμός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Διορία δύο ημερών να ανασκευάσει του δίνει ο πρώην υπουργός αλλιώς "θα κινηθώ δικαστικά". Παραίτηση Οικονόμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαρροές, «συγγνώμες» και αγωγές με φόντο τη «σκευωρία Novartis»

Προσθεσμία δύο ημερών δίνει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, να δει το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και να ανασκευάσει, διαφορετικά θα καταθέσει εις βάρος του αγωγή και μήνυση.

Το δήλωσε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τα όσα τραγελαφικά σημειώθηκαν χθες, με τους δικαστικούς συντάκτες να αναφέρουν δημοσίως ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης προχθές τη νύχτα, σύμφωνα με την οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος και η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της “σκευωρίας για τη Novartis”.

Η διαρροή - βάσει της οποίας κινήθηκαν - αποδείχθηκε ψευδής χθες το πρωί, όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο του βουλεύματος: τα δύο πρόσωπα παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο για άλλα ζητήματα της λειτουργίας τους και όχι για τη “σκευωρία Novartis”.

Η διάψευση της “είδησης” πήρε άλλες διαστάσεις μετά τη δημόσια “συγγνώμη” που ζήτησε η δικαστική συντάκτης της “Καθημερινής” και του “Σκάι”, Ιωάννα Μάνδρου. Η οποία είπε ευθέως ότι όλοι οι αρμόδιοι συντάκτες έπεσαν θύματα “οργανωμένης παραπληροφόρησης από ανώτατες δικαστικές πηγές” που “είχε ενδεχομένως πολιτικά κίνητρα”.

Την ίδια διευκρίνιση, σε λιγότερο δραματικούς τόνους, έκαναν όλοι οι συντάκτες που είχαν μεταφέρει την διαρροή της, ενώ ο εκδότης του “Documento”, Κώστας Βαξεβάνης, κατονόμασε ως διαρροείς τον υπουργό Δικαιοσύνης και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαξεβάνης, όπως και οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι, Γιάννα Παπαδάκου και Γιάννης Φιλιππάκης, απηλλάγησαν, με το ίδιο βούλευμα, για τις κατηγορίες περί συμμετοχής τους στη “σκευωρία Novartis”.

«Παρακρατική λειτουργία»

Παρά την εξέλιξη που είχε η υπόθεση όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επέμεινε στην αρχική εκδοχή: ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κ. Τουλουπάκη παραπέμφθησαν στο Ειδικό Δικαστήριο για μία σειρά υποθέσεων “μέρος των οποίων αποτελεί και η υπόθεση Novartis”. Έκανε λόγο δε, για “πανικό του ΣΥΡΙΖΑ”, επειδή “τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από την όποια αρχική εντύπωση”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου: «Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “θα ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης και στο σκάνδαλο Novartis που τόσο ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον”. Και ζήτησε την παραίτηση του κ. Οικονόμου, επειδή επέμεινε στην ψευδή είδηση, ενώ νωρίτερα η Κουμουνδούρου είχε κάνει λόγο για “άνευ προηγουμένου παρακρατική λειτουργία".

Από την πλευρά της, η κ. Τουλουπάκη προειδοποίησε, σε δήλωσή της, ότι “ο πόλεμος για την αλήθεια δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως τώρα ξεκινάει” και “η πλήρης δικαίωση θα έρθει, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι θα λάβουν τη θέση που τους αναλογεί”.

Ζητούν ανασκευή για τη “συμμορία”

Πέραν τούτων, οι τρεις δημοσιογράφοι που απηλλάγησαν, ζητούν αμέσως ή εμμέσως, να ανασκευάσουν τις κατηγορίες που είχαν προκαταβολικά εκτοξεύσει εναντίον τους πολιτικοί παράγοντες και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Βαξεβάνης μάλιστα έχει ήδη καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Μητσοτάκη, επειδή τους αποκάλεσε, από το βήμα της Βουλής τον Ιανουάριο, “συμμορία” και “υπόκοσμο”, τους καταλόγισε “ελευθεροδολοφονία” (σε αντίστιξη με την ελευθεροτυπία) και τους κατηγόρησε ότι δημοσίευσαν “ψεύτικα στοιχεία για ψεύτικες κατηγορίες”.

Στη δική του δήλωση ο κ. Φιλιππάκης (εκδότης της “Δημοκρατίας”) δηλώνει ότι οι τρεις δημοσιογράφοι θα αναζητήσουν “όλους όσοι επιχείρησαν να αλλοιώσουν όχι μόνο την αλήθεια, αλλά και τους δημοκρατικούς και δικαστικούς θεσμούς στον τόπο μας”.

“Σιωπή” από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Κατόπιν όλων αυτών, προκάλεσε αίσθηση η επιλογή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να μην εκδώσει καμία ανακοίνωση, ενώ τα στελέχη του απέφυγαν δηλώσεις. Σύμφωνα με στέλεχος της Χ. Τρικούπη “το θέμα δεν αξιολογήθηκε” ως σημαντικό ώστε να υπάρξει τοποθέτηση του κόμματος. Άλλες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι αφού κατέπεσε η κατηγορία περί “σκευωρίας Novartis” και θα ανοίξει πάλι συζήτηση για την υπόθεση Novartis, θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς για τη δική του, φερόμενη, εμπλοκή, έχει αρθεί η βουλευτική του ασυλία.

Δήλωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Προανακριτική Επιτροπή για τη ΝOVARTIS

«Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου μας δικαιώνει απόλυτα. Αποτελεί δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για εμάς, τα μέλη της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που δώσαμε συνεχείς νομικές και πολιτικές μάχες για την αποκάλυψη της αλήθειας, που με δυο λέξεις συμποσούνται σ’ αυτό που λέγαμε και γράφαμε: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΣΚΕΥΩΡΙΑ», αναφέρουν οι Σπυρίδων Λάππας, Θεοδώρα Αυγέρη, Γιάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Προανακριτική Επιτροπή για τη ΝOVARTIS.

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου αποτελεί κυριολεκτικά «βόμβα» που εκρήγνυται στα χέρια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με «πολιτική» απόφαση των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου και των Εισαγγελέων διαφθοράς(Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη)για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis. Και είναι «βόμβα» διότι το βούλευμα κρίνει, αμετάκλητα πλέον, ότι «οι ενέργειες στο σκάνδαλο Novartis του πρώην υπ. δικαιοσύνης και της πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς ΗΤΑΝ ΣΥΝΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ», δηλαδή καταρρέει ολόκληρο το κατηγορητήριο που «έστησαν» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που τελικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία πολιτική δίωξη για να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά τους σχέδια και κυρίως να ορθώσουν τείχος στην διερεύνηση του τεράστιου σκανδάλου για τις παράνομες και αθέμιτες πρακτικές της Novartis. Και τελικά Δ. Παπαγγελόπουλος και Ε. Τουλουπάκη παραπέμπονται για υπόθεση άσχετη με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Νovartis.

Όμως απομένει αγώνας για την ανάδειξη όλης της έκτασης του σκανδάλου και την τιμωρία ΟΛΩΝ των ενόχων, που με παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους προκάλεσαν ζημιά δισεκατομμυρίων στο ελληνικό δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Και η δικαιοσύνη στη χώρα μας ασφαλώς και θα κάνει, πρέπει να κάνει, αυτό που ζητούσε ο δικηγόρος των προτατευομένων μαρτύρων στις ΗΠΑ Στήβεν Κοκ: «Η Αμερικανική δικαιοσύνη έφερε τη Novartis προ των ευθυνών της ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Αυτό δικαιώνει τους μ.δ.σ. που αποκάλυψαν και κατήγγειλαν αυτά τα εγκλήματα. Η Αμερικανική δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της. Ελπίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΥΠΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΓΛΗΜΑΤΙΕΣ».

Αμ’ έπος, αμ’ έργον».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v