Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της Αγκυρας για τα κυριαρχικά δικαιώματα

«Το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις για τα καύσιμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πώς τοποθετήθηκε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, τη ΛΑΡΚΟ και τις αγροτικές επιδοτήσεις στον Κ. Μητσοτάκη.

Οικονόμου: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της Αγκυρας για τα κυριαρχικά δικαιώματα

Για τις ίσες αποστάσεις που συνεχίζει να κρατά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμεργκ, από Ελλάδα και Τουρκία, ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα ζητήματα αυτά. Η κυβέρνηση πάντα γνωστοποιεί τις θέσεις της στη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους και ήδη βλέπουμε αποδοχή των θέσεων αυτών. Από ελληνικής πλευράς είναι διαρκής η ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας από την πλευρά της Τουρκίας».

Η Ελλάδα, τόνισε, «σέβεται απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Απόλυτα και ανυποχώρητα. Και ακριβώς γι’ αυτό απαιτεί τα ίδια από τους γείτονες αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Είναι κατοχυρωμένα τόσο νομικά όσο και ιστορικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με μυθεύματα και αίολους ισχυρισμούς δεν πλήττονται» και έκανε λόγο για «ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς».

Για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να θέσει τις προκλήσεις της Άγκυρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Η εξωτερική πολιτική βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές και με συγκεκριμένα βήματα έχουμε προχωρήσει στην ενίσχυση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας, αποδομώντας τους αίολους και ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας όπου και όποτε χρειάζεται».

Για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «έχουμε αποδείξει πως η κυβέρνηση στέκεται σταθερά στο πλευρό των πολιτών. Το κάναμε με την ηλεκτρική ενέργεια, θα το κάνουμε και με τα καύσιμα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα».

Σχετικά με δημοσίευμα για αγροτικές επιδοτήσεις που αιτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι αυτό «είναι η λογική της κοινής αγροτικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί τα τελευταία χρόνια τη διαδικασία να δηλώνει τα αγροτεμάχια που ανήκαν στην οικογένειά του. Δεν υπάρχει διαδικασία κάποιος να αιτηθεί εξαίρεση από αυτό. Κάθε χρόνο κάνεις τη δήλωση και παίρνεις την ενίσχυση που προβλέπεται».

Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη διαδικασία με σκοπό τη σωτηρία της επιχείρησης με την εύρεση επενδυτή. Ταυτόχρονα, έχει καταρτίσει πρόγραμμα ώστε κανείς εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς αποζημίωση και δουλειά για ένα ικανό διάστημα. Ο διπλασιασμός της τιμής νικελίου αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για επενδυτές να προσέλθουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v