Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Τετάρτη ενημερώνονται τα κόμματα για τα τεθωρακισμένα

Έχουμε μπροστά μας δύσκολο καλοκαίρι, τόνισε για τις πυρκαγιές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα», σχολιάζει. Ενημερώνει τη Βουλή για Ουκρανία ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Οικονόμου: Τετάρτη ενημερώνονται τα κόμματα για τα τεθωρακισμένα

Ικανοποιημένος από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην πυρκαγιά στην Αττική το περασμένο Σάββατο, βάσει των συνθηκών που επικρατούσαν, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα, επικαλέστηκε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του για τις «κραυγές αρμόδιων οργάνων», παραπέμποντας σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

«Σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη εξαιτίας των ισχυρότατων βορείων ανέμων συγκυρία, είχαμε το Σάββατο την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον και αυτό το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπήρχαν τρεις διαφορετικές εστίες, ενώ την ίδια μέρα εκδηλώθηκαν άλλες 61 δασικές πυρκαγιές. Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες δεδομένων των συνθηκών και της πίεσης που ασκεί η κλιματική κρίση.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η περιοχή μας βάλλεται σφόδρα από την κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί υψηλότατες θερμοκρασίες σε μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου αλλά και σφοδρούς ανέμους. Το κοκτέιλ αυτό είναι εκρηκτικό. Η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, όσο δεν λαμβάνονται διεθνώς μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης, θα είναι μεγάλη», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις -είτε καλοπροαίρετες είτε κακοπροαίρετες-, θέλω να διευκρινίσω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν είναι ούτε λόγος για να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως κράτος και ως πολιτεία. Γι' αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Η προετοιμασία φάνηκε και στην πυρκαγιά στη Γλυφάδα, που τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Γι' αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ζημιές».

Οι συνθήκες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι αντίξοες. Γι' αυτό και όλοι χρειάζεται να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Ανθρώπινους πόρους, οικονομικούς πόρους, μέσα, υποδομές, θεσμικές δυνατότητες. Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και με δαιμονοποίηση των αρμόδιων οργάνων και των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπου συχνά οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές. Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη. «Υπήρξε γρήγορη ανταπόκριση και περιορίσαμε τις ζημιές και τις φθορές στο ελάχιστο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Η διαχείριση μιας δύσκολης πυρκαγιάς με τρεις ταυτόχρονες εστίες εν μέσω σφοδρών ανέμων ήταν μία απόδειξη ότι η δουλειά και η προετοιμασία αποδίδει».

Τόνισε πάντως ότι «όπου διαπιστώνονται προβλήματα συντονισμού, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε, η προσπάθεια είναι διαρκής. Όπου δεν έχει αποδώσει εξαιτίας συγκεκριμένων στρεβλώσεων και εμποδίων, είμαστε εδώ. Απαιτείται εγρήγορση, προσπάθεια, σκληρή δουλειά».

Χαρακτήρισε δε «άδικο και αβάσιμο» τον χαρακτηρισμό δημάρχου της Εύβοιας ότι δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Αμυντικό υλικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι την προσεχή Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Η αποστολή, όπως είπε, γίνεται στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ, μίλησε για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αντικατάσταση παλαιών ανατολικογερμανικών τεθωρακισμένων με νεότερης κατασκευής και παράδοση των παλαιών στην Ουκρανία, χωρίς να δημιουργείται κανένα απολύτως κενό στην άμυνα της χώρας.

Αναφορικά με πιθανά νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας για τα καύσιμα, είπε πως η Κυβέρνηση, όταν είναι έτοιμη, θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης βίας στον οικονομικό βίο.

Για την υπόθεση Νovartis και ονόματα εμπλεκομένων που φέρονται να απουσιάζουν από έγγραφα, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «απολύτως γνωστά έγγραφα, που έχουν ληφθεί υπόψη από δικαστικές αρχές. Είναι σαφές ότι ένα πράγμα συμβαίνει. Μιλάμε για την κορύφωση μιας προσπάθειας των κατηγορουμένων αυτών, που έρχεται η ώρα να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στη σκευωρία, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις, σύγχυση και να συσκοτίσουν. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη δεν θα κάνει τη δουλειά της, όπως την κάνει και έκανε πάντα. Η δικαιοσύνη στη χώρα είναι ένας πυλώνας της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει περίπτωση να αποπροσανατολιστεί».

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, ασκώντας πολιτική αρχών, έχει καταφέρει να ενισχύσει το κύρος της. Απαντά με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση σε όλες τις προκλήσεις. Οι σύμμαχοι καταδικάζουν τις προκλήσεις της Τουρκίας και έχουμε απόλυτα την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Πάντως, ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, σε επίπεδο υφυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v