Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Γιατί δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα

Πώς αιτιολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ότι η κυβέρνηση δεν μειώνει το φόρο κατανάλωσης της βενζίνης. Τι είπε για τις εκλογές, τα χρέη της ΝΔ, την Τουρκία και την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Οικονόμου: Γιατί δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα

Για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με την χθεσινή ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μια διεξοδική περιγραφή και εξαιρετική ανάλυση των δεδομένων στα εθνικά μας θέματα. Ανέπτυξε ανησυχίες και προβληματισμούς που πρέπει να έχουμε όλοι μας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε και τις ανησυχίες του για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, την ανάγκη για υπεύθυνη στάση για εθνικά μας θέματα και την προσεκτική διπλωματία που πρέπει να έχουμε».

Για το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου κατανάλωσης της βενζίνης, ο κ. Οκονόμου απάντησε: «Αν ήτανε να ρίξει κάνεις την τιμή της βενζίνης στα προ κρίσης επίπεδα, θα έπρεπε να οδηγηθεί σε μία απώλεια εσόδων της τάξης των 3, 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το επιχείρημα ότι όσο αυξάνονται οι τιμές, μειώνονται οι καταναλώσεις και άρα μειώνεται έτσι κι αλλιώς ο φόρος κατανάλωσης και δημιουργούνται υπερέσοδα από το Φ.Π.Α., είναι λάθος στη βάση του. Πάλι θα υπήρχε μία μαύρη τρύπα στα έσοδα που για να αντισταθμιστεί στον προϋπολογισμό, θα έμπαιναν νέοι φόροι και θα αυξάνονταν οι εισφορές».

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Κυβέρνηση «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις τιμές στην αγορά και κάθε δυνατότητα που υπάρχει, θα αξιοποιείται για να είμαστε στο πλευρό των πολιτών».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα, σημείωσε πως «ό,τι είναι να πάει στην Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί και μετά θα πάει. Η συμφωνία αφορά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ μετά την πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ζελένσκι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ για τα χρέη της ΝΔ, που βάσει του ισολογισμού φέρονται να αυξήθηκαν κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, απάντησε: «Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ είναι ρυθμισμένες και οι ρυθμίσεις αυτές εκτελούνται στο ακέραιο. Σημαντικό κομμάτι της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει στο κομμάτι αυτό, δεν αυξάνεται το κεφάλαιο, η ΝΔ δεν δανείζεται πια, συσσωρεύονται οι τόκοι και αυτή είναι η διαφορά».

Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή του Τάκη Μπαλτάκου στην προεδρία της ΕΠΟ, ο κ. Οικονόμου μίλησε μεν για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ωστόσο συμπλήρωσε: «Επειδή όμως όλοι γνωριζόμαστε, η κυβέρνηση έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί και ουσιαστικά και συμβολικά να συνδράμει στο αναγκαίο έργο εξυγίανσης του ποδοσφαίρου και την απαλλαγή του από μια σειρά στρεβλώσεων που το ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια».

Για την τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι «η χώρα απαντά με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση σε αυτήν. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους, ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και το δίκαιο με το μέρος μας. Το αποτέλεσμα την παρέμβασης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ήταν να έχουμε σειρά δηλώσεων σαφούς αποδοκιμασίας της τουρκικής προκλητικότητας» και έκανε αναφορά στη δήλωση Μακρόν, αλλά και στη δήλωση από το Βερολίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v