Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την Ψέριμο το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Αγκυρα

Η συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ακριτικό νησί. Τα επιχειρήματα και η αποδόμηση των τουρκικών αιτιάσεων για τα ελληνικά νησιά. Η επιστροφή στην Αστυπάλαια ένα χρόνο μετά και η πράσινη ενέργεια.

Από την Ψέριμο το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Αγκυρα

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ακριτική Ψέριμο. Ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Κω και από εκεί έχει αποφασίσει να μεταβεί με σκάφος του Λιμενικού, σε μια άκρως συμβολική κίνηση, στο μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Μητσοτάκης θα επικαλεστεί το διεθνές δίκαιο και θα ξεκαθαρίσει ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα αναφερθεί στις ισχυρές συμμαχίες και Συμφωνίες που έχει συνάψει με πολλούς σημαντικούς «παίκτες» στη γεωστρατηγική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα υπερασπιστεί την επιλογή της Κυβέρνησης να ενισχύσει εξοπλιστικά τη χώρα.

Πάντως, με φόντο και τα σενάρια για θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη για όλα τα δεδομένα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ερμηνεία των διαθέσεων του Τούρκου προέδρου. Παρατηρούμε αυτήν την όξυνση. Παρατηρούμε τις απαράδεκτες και παράλογες δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Τσαβούσογλου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα».

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών είναι να αποδομούν άμεσα, με επιχειρήματα και με βάση τη λογική και τις Συνθήκες, όλους τους παράλογους και ανιστόρητους ισχυρισμούς της απέναντι πλευράς.

Τουρκικές αιτιάσεις

Δεν είναι τυχαία η γρήγορη αντίδραση ελληνικών διπλωματικών πηγών στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Γερμανία πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Όλαφ Σολτς. «Αναφορικά με πρόσφατες αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλου ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Στην Κυβέρνηση επιμένουν πάντως στην απόφαση να μη συμμετέχουν σε ένα «πινγκ πονγκ» δηλώσεων και προσωπικών χαρακτηρισμών, αλλά «με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και επιχειρηματολογία», να απαντούν ουσιαστικά και με σαφήνεια στις τουρκικές αιτιάσεις.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί εξάλλου την Αστυπάλαια, προκειμένου, ένα χρόνο μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, να διαπιστώσει την πορεία της μετάβασης του νησιού προς την ηλεκτροκίνηση και προς την πράσινη ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου VW, Herbet Diess, θα εγκαινιάσει την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος «Astypalea: smart & sustainable island», με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση, θα δώσει το παρών στην παρουσίαση της εφαρμογής astyMOVE app και στην παράδοση του πρώτου ηλεκτρικού ασθενοφόρου στο νησί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v